Konferencia a gyűlöletbeszédről - Az egyenlő bánásmódról szóló törvény módosítása lehet a megoldás

2008.10. 6. MTI

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény zaklatással foglalkozó passzusának alkalmazásával lehetne kezelni a gyűlöletbeszédet - vetette fel egy hétfői, budapesti tanácskozáson Szajbély Katalin, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának munkatársa.

Így közérdekű érdekérvényesítésként, közérdekből indítható per keretében lehetne eljárni - mondta, hozzátéve: arra volna szükség, hogy az ilyen jogsértések elkövetésének tipikus színtereire, így a demonstrációkra és a médiára is kiterjedjen a szabályozás.

Szavai szerint egy ilyen megoldás nagy valószínűséggel kiállná az alkotmánybírósági vizsgálat próbáját is, hiszen nem új korlátozást vezetne be, hanem egy meglévőt terjesztene ki.

Nincsen szükség külön médiajogi szankciókra e témában - érvelt a tanácskozáson Polyák Gábor jogász, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Egyebek mellett azt vetette fel, párhuzamosan folyó eljárások esetén egymásnak ellentmondó döntések születhetnek a Polgári törvénykönyv alapján eljáró bíróságokon és a médiatörvényt alkalmazó Országos Rádió és Televízió Testületben (ORTT).

Az ORTT elnöke szerint a médiahatóságnak nem az a problémája, hogy nem tud lépni ilyen ügyekben, hanem "az a baj, hogy túl sok eszközzel rendelkezik".

Majtényi László megemlítette: a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben szerepel a gyűlöletkeltés tilalma is.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
GYÜLEKEZÉSI JOG
GYŰLÖLETBESZÉD