Az illegális bevándorlás megfékezésére és a legális munkavállalás elősegítésére irodát nyit az Európai Unió Bamakóban, Mali fővárosában.

Az iroda az első európai bevándorlási központ lesz a kontinens határain kívül, amely egyben a munkaközvetítéssel is foglalkozik – közölte Brüsszelben az Európai Bizottság. A képviselet segít a kontinensre készülő afrikaiaknak, hogy törvényes úton találjanak munkát az unió országaiban, és beutazásuk is legális, biztonságos legyen.

Nyugat-Afrikában évente sok ezer ember kerekedik fel, hogy valamilyen módon Európába utazzon. Mali az utazók egyik tranzitállomása. Sokan tartanak innen nyugatra, hogy szenegáli vagy mauritániai kikötőkből mindenféle lélekvesztőn hajózzanak az “ígéret földjére”. Mások északnak veszik az irányt, hogy a Szaharán túljutva, a Földközi-tengeren közelítsék meg Európát.

Az utazás veszélyes: évente sok százan halnak meg a sivatagban vagy a tengeren. Az EU azt reméli, hogy a Bamakóban felállítandó iroda nemcsak a munkaközvetítésben és a törvényes bevándorlásban segíthet, hanem egyfajta szakmunkásképző központ is lehet, ahol a fiatal afrikaiakat felkészítik a munkavállalásra és a munkavégzésre. Ez szavatolná azt is, hogy az afrikai munkavállalók a törvényes bért kapják munkájukért, illetve jogokkal, kötelességekkel rendelkezzenek Európában.

A BBC szerint az iroda az Európába igyekvőknek csak az apró töredékével lesz képes foglalkozni, ezzel önmagában lehetetlen megoldani az illegális bevándorlás problémáját.

Patrick Taran, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szakértője szerint Európa népessége elöregszik, és szükség lesz a munkaerőre.

Kirívó különbségek

Afrika Szaharától délebbre fekvő területeiről is emberek ezrei kelnek útra Európa felé. Míg az eurozónában nyolcvan év az átlagos várható élettartam, Afrika déli részén csupán 47 év. A nyugat-európaiak mintegy 99 százaléka végzi el az általános iskolát, az afrikai térségben élőknek csak 66 százalékuk. Az eurozóna országaiban ezer lakosból (15–49 éves korcsoport) három HIV-fertőzött, a Szaharától délre viszont ezerből 58-an küzdenek a halálos kórral. Ehhez képest Európa nyugati országaiban csupán 0,6 százalékos a népességnövekedés, míg Afrika déli részén 2,3 százalékos. A Nápoly közelében lévő Caserta kisváros környéken szeptember közepén meggyilkoltak hat afrikai bevándorlót, ezért fegyveres rendfenntartók járják a térséget.