A rendőrség vizsgálja a húszezer forint alatti lopásokat

2008.10.13. MTI

Az egész országra kiterjedő vizsgálatot rendelt el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi főigazgatója az úgynevezett kisebb lopások ügyében - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

Az ORFK a lap megkeresésére közölte, hogy az összes olyan ügyet elemzik, amelyet a rendőrök a polgármesteri hivatalok jegyzőinek küldtek tovább, mert azokat szabálysértésnek minősítették.

A Magyar Nemzet korábban több polgármesteri hivatal jegyzőjétől is kapott olyan információt, hogy az utóbbi időben számos olyan 20 ezer forint alatti elkövetési értékű lopás ügyét küldték át hivatalukba a rendőrségtől, amely szerintük a kisértékű lopás minősített esete, vagyis bűncselekmény, így a rendőrségnek kellene eljárnia az ügyben.

A cikkben idézett rendőrségi források szerint az okozhat problémát, ha a bejelentők nem pontosan fogalmaznak és az általuk elmondottakból nem derül ki, hogy például a lopás bekerített helyről történt.

Borbély Zoltán, a legfőbb ügyészség szóvivője a lapnak elmondta: törvényességi felügyeleti tevékenységük kapcsán azt észlelték, hogy a rendőrség főként négy megyében - Borsod, Békés, Szabolcs és Zala - teszi át a jegyzőkhöz szabálysértési értékre elkövetett, de bűncselekményeknek minősülő ügyeket.

A szabálysértési értékre elkövetett lopások száma az országban 2003-ban 18.152, 2004-ben 19.953, 2005-ben 18.398, 2006-ban 16.227 míg 2007-ben 21.497 volt.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ÖNKORMÁNYZATOK
RENDŐRSÉG
SZABÁLYSÉRTÉS