Leadja a költségvetés a gyedet

2008.10.27. MTI

Az átírt 2009-es költségvetés a járulékcsökkentés elmaradásával több mint kétszázmilliárd forintos "megkönnyebbülést" okozhatott volna az egészségügynek, de ez nem jelenik meg többletként az ágazatban. Főleg azért, mert az állam helyett már csak a járulékfizetők finanszíroznák a gyermekgondozási díjat - olvasható a pénteki Népszabadságban.

A napilap arról ír, hogy az átdolgozott költségvetési tervben az egészségügy elveszítette a reformtörvényeknek köszönhető korábbi többleteit. Hiába marad el a járulékcsökkentés s őriz meg így az E-alap több mint kétszázmilliárd forintot, ez nem jelentkezik a tervezett kiadási oldalon.

Az egészségügyi tárca szóvivője a Népszabadságnak azt mondta, hogy az egészségügy nem vesztese az újratervezett költségvetésnek, mert csaknem ugyanannyit költhetnek - sőt néhány területen, a háziorvosoknak, a védőnőknek, a fogászatnak néhány száz millióval több pénz jut - mint amennyi a visszavont tervezetben volt.

Az elmaradt járulékcsökkentéssel kapcsolatos kérdés elől kitért, csak annyit mondott: a bevételi oldalról 27 milliárdot "elvitt" a gazdasági növekedés elmaradása - olvasható a cikkben, hozzátéve, az összeg egy részét megtalálták: jövőre az állam már egyetlen forinttal sem járul hozzá az E-alapból folyósított gyermekgondozási díj (gyed) kiadásaihoz.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy a közelmúltig a gyedet a központi költségvetés állta, de tavaly nyár óta már csak az összeg felét adta, további 45 milliárd forintot a járulékbevételből emeltek át. A jövő évi költségvetési tervben azonban már nincs ott ez az összeg, sőt a tervezet szerint a gyed utáni nyugdíjjárulékot, 21 milliárd forintot is az E-alap bevételeiből kell megfizetni - áll a cikkben, amely megállapítja: várhatóan tehát csak ez a gyed-tétel mintegy 111 milliárdot visz el a járulékcsökkentés elmaradása által megmaradó pénzből.

  • kapcsolódó anyagok
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS