Májusra elkészül Magyarország internetes gyermekvédelmi stratégiája, amelynek célja, hogy megvédje a gyermekeket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól – közölték kedden a program kidolgozásában résztvevő Biztonságos Böngészés Program vezetői az MTI-vel.

Mint írták, a gyermekvédelmi stratégiát az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI), a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec vezetői készítik el az uniós program szellemében, klinikai szakpszichológus, valamint az ORFK és a BRFK szakembereinek bevonásával. A cselekvési terv kidolgozásába azonban minden olyan szervezetet és intézményt szeretnének bevonni, amely a feladatának tekinti a gyermekek internetes biztonságának megteremtését – olvasható a közleményben.

“Hatalmas felelőssége van a kormányzatnak, a bűnmegelőzési, gyermekvédelmi és informatikai szakembereknek, civileknek abban, hogy együttműködjenek gyermekeink lelki egészségének védelme érdekében, és a magyar internetes gyermekvédelmi stratégia kidolgozása után meg is valósítsák azt” – idézte a közlemény Schiroky Vilmost, a Biztonságos Böngészés Program vezetőjét.

Virág György, az OKRI igazgatója a közlemény szerint úgy vélekedett, hogy a gyermekek internetes biztonságának megteremtése komplex feladat, a jogszabályok, a gyermekek védelmét szolgáló technológiák kidolgozása, terjesztése és a széleskörű tájékoztatás csak együtt lehet eredményesek.

Az unió “Biztonságosabb Internet” programja – amelynek célja a gyermekek ellen elkövetett internetes visszaélések megelőzése – 2009 és 2013 között négy fő cselekvési irányvonalat határozott meg, ezek a káros magatartások korlátozása, a biztonságosabb online környezet megteremtése, a tájékoztatás erősítése, és tudásalap létrehozása.