Három uniós tagállam egy ENSZ-bíróságtól várja annak megerősítését, hogy Koszovó 2008-as függetlenné válása nem volt jogszerű. Ám uniós tisztviselők szerint még ha a bírák így is döntenének, az nem befolyásolja Koszovó új státuszát.

Spanyolország, Románia és Ciprus – Szerbiához és Oroszországhoz csatlakozva – december elején annak elismertetése mellett kardoskodik majd a hágai nemzetközi törvényszék előtt, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása illegális aktus volt. A pert Szerbia kezdeményezte, amely nem hajlandó belenyugodni a szakadár tartomány önállósulásába. Minderre egyébként a Bizottság múlt heti országjelentése is kitér.

Az EU végrehajtó testülete ugyanis egyebek között azt vetette Belgrád szemére, hogy „párhuzamos struktúrákat” tart fenn Koszovóban, időközi választásokat pénzel Koszovó szerbek ellenőrizte részein (ezzel próbálván meg aláásni Pristina fennhatóságát), ezzel egyidejűleg pedig a koszovói szerbeket igyekszik lebeszélni arról, hogy részt vegyenek a koszovói hatóságok által rendezett helyhatósági választásokon.

Az uniós tagállamok közül eddig Spanyolország, Románia, Ciprus, Szlovákia és Görögország nem ismerte el Koszovót független államként. Azzal azonban, hogy az előbbi három tagország belevetette magát a hágai procedúrába, passzívból az aktív ellenállás irányába ment el – véli az EUobserver. A taláros testület előtt ugyanakkor Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, valamint az Egyesült Államok a független Koszovó mellett fog érvelni, így egyelőre nehéz megjósolni, hogy a bíróság 2010 elején várható ítélete miként fog alakulni.