Az idős emberek alapjogainak érvényesülésével és a pénzügyi válság által sújtott társadalmi csoportok helyzetével foglalkozik az idén kiemelten az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki kedden sajtótájékoztatón ismertette ez évi projektjeit és értékelte a tavalyi munkát Budapesten.

Szabó Máté elmondta: hivatala minden évben néhány nagy témára koncentrálja a vizsgálatokat, a legtöbb panaszt okozó problémacsoportokból születik projekt. Tavaly a fogyatékossággal élők alkotmányos jogainak védelme és a közlekedés kapott kiemelt figyelmet.

E vizsgálatok egyebek mellett érintették a fogyatékossággal élők közéleti és magánéleti szerepvállalásának kérdéseit a választójog érvényesülésétől a gondnokság intézményével kapcsolatos visszásságokig, a jelnyelv használatának jelentőségét, a siketek és nagyothallók oktatását és az autisták fejlesztésének hazai kihívásait.

A közlekedési projekt fő célja az egyéni és a közösségi közlekedésben részt vevők alapvető jogainak érvényesülésével kapcsolatos visszásságok feltárása volt. Az ombudsman csaknem hatvan vizsgálatot folytatott, a többi között a parkolás, az objektív felelősség és a zéró tolerancia elvének problémái és az utasjogok kérdésében.

Emellett vizsgálatokat végzett a sztrájk gyakorlatáról a tömegközlekedés, az oktatás, az energiaszolgáltatás és az egészségügy területén, valamint olyan kérdésekről, mint az elégséges szolgáltatás, a megfelelő tájékoztatás és a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjainak sztrájkhoz való jogának érvényesülése.

Az ombudsman a gyermekek jogaival minden évben foglalkozik, tavaly a gyerekek elleni és közötti erőszak volt a fő téma, 2010-ben a gyerekek családban betöltött szerepével és a családpótló szolgáltatásokkal foglalkoznak. Kiemelt vizsgálati terület lesz az átmeneti gondozásba vétel, a csecsemőotthonok helyzete, a családtámogatási ellátások, valamint a gyerekek napközbeni ellátásának kérdései.

Az országgyűlési biztos az idén kiemelt projektet indít az idős emberek biztonságos életkörülményeit fenyegető visszásságok feltárására. A központban az emberi méltóság védelme, a diszkriminációs problémák feltárása, a szociális és az egészségügyi biztonság kérdései állnak.

A 2010-es év másik projektjének fő célja az adózás, a bank és biztosítás, valamint az állampolgári támogatások lebonyolítása során felmerülő visszás helyzetek feltárása. A vizsgálatok során az ombudsman különös figyelmet fordít az adózás, a banki szolgáltatások, a biztosítás és a magán-nyugdíjpénztári szolgáltatások, az állami támogatások visszásságainak feltárására.

Szabó Máté azt is elmondta: mivel a hivatalt 100 millió forintos elvonás érte, ideiglenesen szüneteltetniük kell a meghallgatásokat és a panaszfelvételt a megyékben és a régióközpontokban, annak ellenére, hogy jelentősen nőtt a hozzájuk fordulók száma. Míg tavaly 6700 panasz érkezett, az idén csak januárban már 850 – tette hozzá.