A hosszú távon fenntartható mezőgazdasági termelés felé mozdul el az Európai Unió a közös mezőgazdasági politika jövőjére vonatkozóan most tárgyalt elképzelésekkel – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek találkozója előtt.

Az ülésen elnöklő miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU soros elnökeként erős közös agrárpolitikára törekszik, amely “biztosítja az élelmiszerellátást, egészséges élelmiszereket, és biztosítja azt is, hogy a vidéki tájak eltartóképessége megmaradjon”.

Környezettudatos gazdálkodásra van szükség, továbbá meg kell őrizni az Európai Unóra jellemző választékot, az élelmiszerkínálat sokszínűségét – fejtette ki Fazekas Sándor. Az agrárminiszteri tanács három részben vitatja meg a közös mezőgazdasági politika (KAP) jövőjére – 2020-ig – vonatkozó általános elképzeléseket az Európai Bizottság ősszel nyilvánosságra hozott kiinduló javaslatai alapján. Egy vitára már sor került decemberben.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy a mostani vita is “hozzátesz ahhoz a közös munkához, amely már tavaly elkezdődött”, és a most ismertetendő álláspontok “közelebb visznek a megoldáshoz”.

A magyar miniszter megerősítette, hogy a bizottsági előterjesztés nagyon jó alap a munkához.

A brüsszeli találkozón megvitatják a féléves elnökségi terveket is. Fazekas Sándor leszögezte: meggyőződése szerint a magyar program “hasznos és végigtárgyalható“.

Fontos téma a brüsszeli találkozón a németországi dioxinbotrány és a sertéspiac helyzete. Fazekas Sándor erről elmondta: bízik abban, hogy az ülésen támogatni fogják a John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos által beterjesztendő intézkedéscsomagot, és ennek megfelelően “a piacot stabilizálni tudjuk, az emberek egészségét védő intézkedéseket tudunk hozni”.

Hangoztatta: szükség van erre, hiszen ez már a harmadik dioxinbotrány az elmúlt néhány évben. Mint mondta, az említett csomag a fokozottabb ellenőrzést, a szabályok módosítását tartalmazza. Az eddigi szabályok nem voltak kielégítőek – vélte -, fokozottabban védeni kell a fogyasztókat, és ezáltal lehetséges védeni a termelőket is. Ezért “fontos, hogy konkrét, gyors intézkedések szülessenek. Így az ellátás biztonsága és a gazdák helyzete megnyugtatóan rendeződik”.