Az EP eheti mini-plenárisának megnyitóján Jerzy Buzek elnök beszélt a három képviselővel kapcsolatban felmerült korrupciós vádakról. Buzek elmondta: a Parlament alaposan kivizsgálja az ügyeket, és a magatartási kódex megerősítését tervezi – a három megvádolt képviselő közül kettő azóta lemondott mandátumáról, egy pedig átült a függetlenek közé.

A Sunday Times angol lap vasárnapi száma adta hírül, hogy három EP-képviselő (egy szlovén, egy osztrák és egy román) pénzt fogadott el a lap magukat lobbistáknak kiadó újságíróitól, hogy bizonyos jogszabály-javaslatoknál meghatározott álláspontot képviseljenek. Állítólag 14 képviselő hajlandónak is mutatkozott az „együttműködésre”, amelyek közül három EP-képviselővel meg is egyeztek.

A néppárti Ernst Strasser (korábbi osztrák belügyminiszter), a szocialista Zoran Thaler (egykori szlovén külügyminiszter), már hétfőre lemondtak képviselői posztjukról. A harmadik érintett, a román szocialista Adrian Severin volt miniszterelnök-helyettes egyelőre csak a szocialista frakcióból lépett ki és a függetlenek csoportjához csatlakozott.

„Ezek a lemondások olyan komoly, sajtóban megjelent vádak következményei, melyek a képviselők szabályellenes magatartására utalnak.” Az elnök elmondta, hogy a Parlament Elnöksége – amely a Parlament elnökéből és alelnökeiből áll – tanácskozott az ügyben: „az Elnökség nevében, és, gondolom, a teremben ülő kollégák többségével egyetemben, elmondhatom, hogy a lemondásokhoz vezető tettekkel szemben zéró toleranciát kell alkalmaznunk.” „A Parlament elnökeként, eltökélt vagyok amellett, hogy fenntartsam az intézmény és a képviselők feddhetetlenségét.”

A Parlament fel akarja tárni a tényeket, „és teljes mértékben együtt fog működni az összes illetékes hatósággal. Ezenkívül a Parlament „meg kell, hogy erősítse a magatartási kódexét” a hasonló esetek elkerülésére, és szorgalmaznia kell egy „jogilag is kötelező érvényű magatartási kódexet az uniós intézményekben történő lobbitevékenységgel kapcsolatban is.

Az elnök megígérte, hogy informálja a Parlamentet a fejleményekről.