Közel 17 millió forintos eljárási bírság és helyszíni vizsgálat a SPAR-nál

2011.10.17. Jogi Fórum/ GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai 2011. október 13-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. (SPAR) székhelyén.

A helyszíni szemlét megelőzően a GVH 16.842.400 forint eljárási bírságot szabott ki, mert a vállalkozás a GVH számos kérdésére hiányosan szolgáltatott adatokat. Az eljárási bírságról szóló végzés nem jogerős, a SPAR jogorvoslati kérelmét a Versenytanács még nem bírálta el.

A GVH 2010. május 6-án indított eljárást a SPAR ellen jelentős piaci erővel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt a teljesítmény-arányos bónusz dinamikus és stabil részének alkalmazásával, valamint az azóta a SPAR által már nem alkalmazott kereskedelem-szervezési, illetve infrastruktúra-fejlesztési díjak beszállítókra történő kivetésével kapcsolatban.

Az eljárás során a GVH a tényállás feltárása érdekében adatszolgáltatásra kötelezte a SPAR-t, amelynek azonban a vállalkozás nem tett maradéktalanul eleget. A SPAR ezen magatartása akadályozza a valós tényállás feltárását, s emellett az eljárás elhúzódásához vezetett. A hiányos adatszolgáltatás miatt az eljárás lefolytatásához nélkülözhetetlenül szükséges adatok, információk nem álltak teljes körűen a GVH rendelkezésre, így azok beszerzése végett további eljárási cselekményeket foganatosított. Ennek keretében a vizsgáló 16.842.400 Ft eljárási bírságot szabott ki majd 2011. október 13-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a SPAR bicskei székhelyén.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-47/2010
 

  • kapcsolódó anyagok
GAZDASÁGI JOG
VERSENYJOG
GVH