Kritizálja az alkotmányügyi EP-bizottság az új uniós szerződés tervezetét

2011.12.21. MTI

Megvitatta első alkalommal az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága kedden az euróövezeti adósságválság megoldását célzó kormányközi megállapodás tervezetét.

Mint Szájer József (Fidesz) ezt követően kiadott közleményéből kiderül, a tárgyalás során az EP minden frakciója egyértelmű kritikát fogalmazott meg a szöveggel kapcsolatban.

A közlemény szerint a magyar néppárti képviselőcsoport elnöke kiemelte: "Az Európai Unió mind a megállapodás elfogadásának menetrendje, mind az adósságfék, mind a nemzeti parlamentekkel való konzultáció kérdésében kettős mércét alkalmaz, hiszen a korábban Magyarország tekintetében megfogalmazott kritikákról saját maga vonatkozásában már megfeledkezik".

"Magyarországot korábban az Európai Parlament határozatban bírálta, hogy az új alaptörvény kilenc hónap alatt készült el. Ugyanakkor jelenleg senki nem kritizálja azt, hogy az uniós tagállamok költségvetési és gazdasági önállóságát jelentős mértékben érintő megállapodás tervezetének elkészítése csupán néhány hetet vett igénybe" - hívta fel a figyelmet a képviselő. Emlékeztetett egyben, hogy míg Magyarországot nemrég az adósságkorlát alkotmányos bevezetése miatt bírálták, addig az Európai Unió éppen most akarja tagállamaiban bevezetni azt. "Ez a kettős mérce alkalmazásának nyílt megnyilvánulása" - emelte ki.

Szájer hangsúlyozta azt is, hogy az új kormányközi megállapodásról való döntés meghozatala során a nemzeti parlamentek számára aktív szerepet kell biztosítani. Különösen elfogadhatatlan az, hogy egy ország miniszterelnökét azért ítéli el bárki is, mert az országa szuverenitását nagymértékben érintő kérdés tekintetében előzetesen ki akarja kérni a nemzeti országgyűlés véleményét. Ez ismételten alátámasztja: az egyes európai politikusok nem objektív szempontok, hanem pártpolitikai érdekek alapján fogalmazzák meg kritikájukat - áll Szájer közleményében.
 

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ