Tájékoztatást tett közzé a NAV az adóelőleg-nyilatkozatokról

2012.01.11. MTI

Az adóelőleg-nyilatkozatokkal kapcsolatos tájékoztatást tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ahol megjelentek az adóelőleg-nyilatkozatok javasolt mintái is.

A NAV az MTI-vel közölte, a jogalkalmazást segítő szolgáltatásként tette közzé az adóelőleg-nyilatkozatok mintáit, de azok helyett más, a törvényi feltételeknek megfelelő dokumentumok is használhatók.

A hivatal szerdai közleménye szerint az adóelőleg-nyilatkozatokat a magánszemélyek a munkáltatóknak, a kifizetőknek – és nem az adóhatóságnak – adják át. A munkáltatók, a kifizetők a nyilatkozatokban közölt információknak megfelelően állapítják meg a magánszemélyek jövedelméből évközben levont adóelőleg összegét – jellemzően alacsonyabb összegben, mint ha azt nyilatkozat hiányában tennék.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a bérszámfejtést megelőzően két példányban kell a munkáltatók, a kifizetők számára átadni.

A tájékoztatás szerint az adóelőleg-nyilatkozatokban lehet kérni a családi kedvezmény, és a súlyos fogyatékosság után járó személyi kedvezmény figyelembevételét. A családi kedvezmény kiemelkedő jelentőségű, mivel az olyan módon csökkenti az adóelőleg alapját, hogy már egy eltartott gyermek esetén is 10 ezer, három gyermek esetén akár 99.000 forinttal csökkentheti a család havi adóterhelését.

A közlemény szerint nyilatkozatot lehet tenni a jövedelem megszerzése érdekében felmerült költségekről is. Új szabály, hogy egyes speciális esetekben a magánszemély nyilatkozatot tehet azzal kapcsolatban is, hogy a kifizető, a munkáltató milyen módon vegye figyelembe az adóalap-kiegészítést az adóelőleg megállapítása során.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
NAV