A foglalkoztatás, különösen a fiatalok elhelyezkedésének ösztönzésével, az egységes piac kiteljesítésével és a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való könnyebb hozzáférése révén kívánják már rövid távon növekedésorientáltabbá tenni a folyamatban lévő fiskális konszolidációt az EU állam és kormányfői, akik hétfőn informális ülés keretében vitatják meg a teendőket.

Az EU27-ek vezetői félnaposra tervezett hétfői rendkívüli találkozójukon a fiskális paktumról szóló politikai megállapodás mellett azt is megvitatják majd, hogy milyen intézkedésekkel próbáljanak nagyobb növekedést generálni a reálgazdaságban és ezáltal tompítani az Unió egészét fenyegető recessziót.

Az Európai Tanács tagjai elé kerülő közlemény tervezetének tanulsága szerint, ami a BruxInfo birtokába került, a vezetők egy sor rövid és középtávú intézkedést hirdetnek meg a növekedést támogató költségvetési konszolidáció és a munkahelyteremtéssel járó növekedés érdekében.

A vezetők a dokumentum tervezetében három fő prioritási területet jelölnek ki, amelyeken meghozott intézkedések véleményük szerint a fenti célok elérését szolgálhatják. Ezek: a foglalkoztatás ösztönzése, különös tekintettel a fiatalok elhelyezkedésére; az egységes piac kiteljesítése és a közép-és kisméretű vállalkozások pénzforrásokhoz való hozzáférésének megkönnyítése.

A terv jelentős mértékben tükrözi azt a közelmúltban született közös német-francia javaslatot, amely hat fő területen kezdeményez növekedés generálására alkalmas intézkedéseket a január 30-án, majd a március 1-jén összeülő Európai Tanács számára. A német-francia levél a következő hat prioritást jelöli meg: egy új koncentrált erőfeszítés a munkanélküliség visszaszorítására, különös tekintettel a fiatalok foglalkoztatási helyzetének javítására; az európai cégek finanszírozásához szükséges megfelelő eszközök sínre helyezése; a közösségi alapok jobb kihasználása; a pénzügyi piacok szabályozói keretének megerősítése; a tagállamok közigazgatásának modernizálása európai erőfeszítés révén; az Európán kívüli külső piacokhoz való hozzáférés javítása.

A német-francia papírból számos elképzelést átvesz az a közlemény is, amelyet a tervek szerint január 30-án fogad el informális ülésén az Európai Tanács.

A dokumentum foglalkoztatási helyzet javításának szentelt része azonnali speciális intézkedéseket sürget a munkaerőpiac kínálati oldalának javítására és a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére. Ennek jegyében az EiT azt szorgalmazza majd, hogyaz iskola elvégzése után négy hónapon belül minden fiatal minőségi állás-, gyakornoki és szakképzési, vagy továbbtanulási ajánlatot kapjon. Arra is felkérik a tagállamokat, hogy a korai iskolaelhagyókat próbálják visszaterelni a szakképzésbe. A fiatalok külföldi munkavállalásának megkönnyítésére az EURES mobilitási portálban rejlő lehetőségek maximális kihasználására buzdítanak.

Az érdemi előrelépés érdekében kilátásba helyezik, hogy az EU együtt fog működni a legmagasabb fiatalkori munkanélküliséggel rendelkező tagállamokkal a rendelkezésükre álló alapok átprogramozása és a fiatalok elhelyezkedésének szolgálatába állítása érdekében. Az Európai Szociális Alapból gyakornoki típusú rendszerek létrehozását finanszíroznák és a Bizottság által javasolt „európai professzionális kártya” mielőbbi elfogadását és bevezetését is támogatják.

Az egységes piac kiteljesítése terén a 12 pontos egységes piaci „törvény”, az egységes digitális piac és a kkv-k szabályozói környezetének egyszerűsítése élveznek prioritást. A kiemelt pontok között szerepel a nagyobb adópolitikai koordinációban és a káros adózási gyakorlatok megelőzésében a gyors előrelépés, de például a szabadalmi csomag még nyitott kérdéseinek a tisztázása is.

A kis- és közepes méretű vállalkozások finanszírozáshoz való könnyebb hozzáférésének előmozdítása a harmadik „építési terület”, amit különösen a hitelszűke veszélye indokol. Ezen a téren a strukturális alapok kkv-k támogatására való jobb mobilizálása, a folyamatban lévő projektek gyorsabb végrehajtása, a szektornak az Európai Befektetési Bank (EIB) által nyújtott támogatás fokozása, a projektkötvény kipróbálására vonatkozó bizottsági javaslatok gyors megvitatása, egy EU-útlevél révén a kockázati tőkéhez EU-szerte való könnyebb hozzáférés biztosítása szerepelnek a teendők között.

Az EU foglalkoztatási és szociális politikáért felelős biztosa brüsszeli tudósítókkal találkozva üdvözölte, hogy az Európai Tanács a korábbinál nagyobb hangsúly kíván helyezni a növekedés beindítására és a munkahelyteremtésre. „Fontos, hogy ez ne csak egy csúcsra korlátozódjon, hanem egy új szakasz vagy egyenesen egy új paradigma kezdete legyen” – szögezte le Andor László. A Bizottság magyar tagja azt is fontosnak tartja, hogy a foglalkoztatás az európai szemeszter homlokterébe kerüljön. Közölte, hogy a Bizottság egy foglalkoztatási csomagon dolgozik, ami a külön-külön már meglévő különböző aspektusokat fűzi majd egy csokorba, köztük a rugalmas biztonságot, az ágazati megközelítést, a mobilitást és a szakképzést, továbbá természetesen a fiatalok munkanélküliségének visszaszorítását. Andor elmondta, hogy a foglalkoztatási csomagot várhatóan az ezzel a témával foglalkozó áprilisi tanácsülésen mutatja majd be a Bizottság.

A biztos úgy vélte, hogy a január 30-i informális EiT-ülésen az a valódi tét, hogy miként lehet a foglalkoztatási dimenziót beilleszteni a makrogazdasági menetrendbe. „Ez nem mennyiségi, hanem inkább minőségi kérdés” – tette hozzá.