Az Európai Bizottsághoz fordul a Jobbik a kevés médiaszereplése miatt

2012.01.30. MTI

Pörzse Sándor levélben fordul az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökéhez a Jobbik szerinte felháborítóan kevés médiaszereplése miatt - jelentette be az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke múlt kedden találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, amely után azt nyilatkozta, hogy a rádióval történtek aggodalommal töltik el "a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően". Pörzse Sándor éppen ezért elküldi az EU-biztosnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentését, amelynek témája a politikai szereplők médiahasználata a hírműsorokban.

Az anyag szerint az m1 esti Híradójának decemberi adásaiban a Jobbik 8,4 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott a politikusok közül, az LMP pedig 13 százaléknyihoz. A függetlenek - ide tartoznak a Demokratikus Koalíció politikusai is - a szereplési idő 3,4 százalékát kapták. Az RTL Klub esti Híradójában a Jobbiknak 3,3, az LMP-nek 15 százaléknyi szereplési idő jutott; a függetlenek a szereplési idő 2,5 százalékát kapták, míg a TV2 Tények című műsorában decemberben 3,6 százaléknyi lehetőséget kapott a Jobbik és 11,5 százaléknyit az LMP, a függetlenek pedig 3,6 százalékot - ismertette a jobbikos politikus. Pörzse Sándor szerint ezek a számok felháborítóak, főleg, hogy a Jobbik támogatottsága "háromszorosa" az LMP-ének és sokszorosa az DK-nak, ráadásul a Jobbik tartja a legtöbb sajtótájékoztatót a parlamenti pártok közül. Pörzse Sándor úgy fogalmazott: azért keresi meg levélben ezekkel a számokkal Neelie Kroes-t, hogy kiderüljön, alkalmaz-e az EU kettős mércét a médiaszereplésekkel kapcsolatban.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
MÉDIAJOG
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ