Közel 200 kötelezettségszegési eljárást indít a Bizottság

Összesen 186 kötelezettségszegési eljárásról hozott döntést az Európai Bizottság hétfői brüsszeli bejelentése szerint. Az eljárások 21 európai uniós tagállamot érintenek, de Magyarországot ezúttal nem.

Az Európai Bizottság az uniós szerződések őreként ügyel arra, hogy a tagállamok valamennyi uniós jogszabályt és szerződést betartsanak. E szerepében havonta "csomagban" hoz döntéseket kötelezettségszegési eljárások tucatjainak indításáról, folytatásáról vagy lezárásáról. A most bejelentett határozatok legtöbbje az energiaügyek területére vonatkozik, de emellett számos adóügyi, környezetvédelmi, munkaügyi és belügyi természetű intézkedést is hoztak.

Franciaország ellen egy olyan döntés született amelynek keretében az ügy már az Európai Bíróságra kerül. Párizs többszöri felszólításra sem tett eleget teljes körűen annak az uniós előírásnak, amely a vizek nitráttal szembeni védelmét biztosítja.
Nyolc országot (Spanyolország, Hollandia, Luxemburg, Bulgária, Románia, Szlovákia, Ciprus, Észtország) ugyancsak bírósági eljárással fenyegetett meg a Bizottság, mert nem hajtották végre a gáz- és árampiac megnyitására vonatkozó uniós irányelv átültetését.

Belgium, Luxemburg és Svédország azért kapott intést, mert az uniós irányelvtől eltérően még nem állítottak fel az érvényes uniós szabályoknak megfelelő munkaügyi szankciós rendszert az illegális bevándorlókat foglalkoztatók megbüntetésére. Négy másik ország (Ausztria, Németország, Franciaország, Málta) esetében ugyanakkor a hasonló okból folytatott eljárást a bizottság megszüntette, mert időközben átültették az irányelvet.
 

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ