Állam- és kormányfői szinten is felszólította Szíriát az Európai Unió az erőszakos cselekmények beszüntetésére. Az Európai Tanács eközben kemény üzenetet küldött Kínának és Oroszországnak, amelyek egyelőre nem járulnak hozzá az ENSZ-ben az egységes nemzetközi fellépéshez. A tagállami vezetők utasítása szerint márciusban újabb korlátozásokat kell hozni Fehéroroszországgal szemben.

Szinte teljes mértékben külpolitikai kérdéseknek szentelték az uniós állam- és kormányfők a brüsszeli csúcstalálkozójuk második napját. A tagállamok vezetői pénteken jóváhagyták az uniós külügyminiszterek által hétfőn elfogadott szankciókat. Ezek szerint hét miniszterrel bővül a vagyonzárolással és vízumtilalommal sújtott személyek listája; az európai pénzintézetek zárolni fogják a szíriai központi bank európai vagyonát; az EU megtiltja a Szíriából származó nemesfémek, és az abból készült tárgyak (ékszerek) kereskedelmét, és a szankciók újabb lépcsőjeként szíriai felségjelű tehergépek nem szállhatnak le uniós repülőtereken.

A már miniszteri szinten meghozott döntésekről nem folyt komoly vita a tagországok vezetői között, arról viszont már sokkal inkább, hogy milyen üzenetet küldjön az EU Szíriának, valamint a világ többi országának.

Az Európai Tanács elnöke szerint az arab országban nemcsak aggasztó, hanem egyenesen szörnyűséges események történnek. Herman Van Rompuy szerint azonnali hatállyal felelősségre kell vonni az erőszakos cselekmények felelőseit. Az EU felszólította a szíriai hatóságokat a „tömény erőszak azonnali megállítására, és az emberi jogsértések azonnali felfüggesztésére”.

A tagállami vezetők jelezték, hogy készek tovább fokozni a nyomást Damaszkuszra, ennek érdekében felszólították a minisztereket tömörítő Tanácsot, hogy készítsen elő további célzott korlátozó intézkedéseket, Aszad elnököt pedig arra, hogy távozzon a posztjáról, hogy elkezdődhessen a békés átmenet Szíriában.

Kérdésre válaszolva elmondta, ezen túl az Európai Unió sem tud többet tenni, maximum annyit, hogy a demokratizálódás után azonnal partnerséget ajánl az arab országnak, valamint hogy támogatja azokat az erőket, amelyeknek nagyobb ráhatásuk van a szíriai eseményekre.

Hónapok óta jönnek a szankciók, és minden fórumon foglalkozik az EU Szíriával, mégsem javult, sőt, inkább romlott a helyzet az országban”- vetette fel egy újságíró Herman Van Rompuynek, aki a válaszában azt mondta, a felelősöket ne Brüsszelben, hanem Moszkvában és Pekingben kell keresni. Oroszország és Kína volt az ugyanis, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsában megakadályozta a szíriai katonai beavatkozást.

Az Európai Tanács elnöke keményen bírálta a két országot. Van Rompuy felidézte, hogy az EU országai próbálták „átnyomni” a nemzetközi beavatkozásról szóló határozattervezetet az ENSZ végrehajtó szervezetén, de a két ország vétót emelt. „A felelősséget attól kérje számon, akik valóban viselik azt” – fogalmazott az elnök. Hozzátette, nem hagyhatja a világ, hogy úgy menjenek tovább a dolgok Szíriában, ahogy most, a rendszer ugyanis nem fenntartható. Elmondta azt is, hogy „ez a két ország tökéletesen tisztában van azzal, hogy mi zajlik Szíriában, és pont ezért roppant veszélyes az az izolált álláspont, amit képviselnek”.

A tagállami vezetők által elfogadott záróközlemény szerint Oroszországnak és Kínának együtt kell működnie a Biztonsági Tanács többi országával az erőszak megállítása érdekében.

Az állam- és kormányfők jóváhagyták azt a korábbi miniszteri döntést is, amely szerint a Szíriai Nemzeti Tanácsot a szíriai állampolgárok hivatalos képviselőjének tekintik.

Fehéroroszország

Az Európai Tanács „súlyos aggályait fejezte ki a tovább romló fehérorosz helyzet miatt” is. Az állam- és kormányfők jóváhagyták a miniszterek által a hét elején hozott szankciókat, egyben arra utasították a Tanácsot, hogy a márciusi ülésükön térjenek vissza a kérdésre, és hozzanak újabb korlátozásokat.

Bár sem Herman Van Rompuy, sem a záróközlemény nem részletezte, hogy milyen további szankciókról lehet szó, diplomaták jelezték, hogy ennek hátterében Szlovénia áll, amely az uniós külügyminiszterek hétfői ülésén nem engedte, hogy felvegyenek a vagyonbefagyasztással és vízumtilalommal sújtott belarusz személyek listájára egy fehérorosz üzletembert.

Uniós források arról tájékoztatták a BruxInfót, hogy Szlovénia egy nagyvolumenű megállapodást készül kötni Fehéroroszországgal, amelynek végrehajtását nagyban nehezítené a szankciók kiterjesztése. Bár a szlovén vétó nagy felháborodást váltott ki a külügyminiszterek körében, de többen tudni vélik, hogy az európai tanácsi döntés arra irányul, hogy márciusban a fehérorosz üzletembert is fel kell venni a szankciós listára.