A járulékcsökkentés érdemben segítheti a foglalkoztatás kifehérítését - A Munkahelyvédelmi akciótervről

2012.10.10. MTI

A munkahelyvédelmi akciótervhez kapcsolódó járulékcsökkentés olyan mértékű, amely már érdemben segítheti a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás kifehérítését - jelentette ki Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke kedden, a parlament által a múlt héten megszavazott intézkedéscsomagról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

A szervezet elnöke szerint ilyen mértékű járulékcsökkentésre nem volt példa az elmúlt húsz évben, azt figyelembe véve sem, hogy az intézkedések nem minden foglalkoztatottra vonatkoznak. A korábbi kormányok többször csökkentették a járulékokat néhány százalékkal, de ez túl kevésnek bizonyult, így nem érte el a célt, a foglalkoztatás javítását - közölte Zs. Szőke Zoltán.

Az Áfeosz-Coop elnöke elmondta: a nemzetgazdasági ágazatok közül a legnagyobb foglalkoztató a kereskedelem, itt nagyon sokat jelent majd az intézkedéscsomag, de a havi százezer forint fizetésig igénybe vehető kedvezmények más ágazatokban, például az építőiparban, a könnyűiparban és a mezőgazdaságban is javíthatják a foglalkoztatást.

A munkahelyvédelmi akcióterv célja, hogy olyan feltételeket biztosítson a munkaadóknak, amellyel megőrizhetők a munkahelyek - mondta a sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára. Emlékeztetett rá, hogy az intézkedések célzottan csökkentik az élőmunka terheit.

A 25 év alattiaknál a 28,5 százalékos közteher százezer forintos jövedelemig 14 százalékra csökken, kormányzati számítások szerint ez csaknem 200 ezer érintett munkafeltételeit javítja. Az 55 év felettiek esetében csaknem 500 ezer ember munkahelyének megőrzését segítheti a kedvezmény. A 25 és 54 év közötti, képzettség nélküliek esetében is felére csökken a járulékok terhe.

A tartósan munkanélküliek esetében a kormány stratégiai szempontnak tekinti a visszatérést a munkába, így utánuk az első két évben nem kell járulékot fizetni. Ez 30 ezer embert érinthet. A munka világába visszatérő kismamák esetében is 50 százalékos a csökkentés, ez további 30 ezer munkavállaló helyzetét könnyítheti meg - jelentette ki Szatmáry Kristóf.

Az államtitkár kifejtette: az intézkedéscsomag másik fő iránya a vállalkozások működési, adózási feltételeinek javítása. Két jelentős új elemmel bővül a hazai adózási rendszer. Hatmillió forintos árbevételig átalányadózást vezetnek be, ami a számítások szerint 200-300 ezer önfoglalkoztató kisadózó mindennapi életét könnyíti meg.

Szintén jelentős megtakarítást eredményezhet a vállalkozások számára a 16 százalékos kisvállalkozói adó, amelyet a 25 dolgozónál kevesebbet foglalkoztató, 500 millió forint alatti árbevételű cégek választhatnak. Ez is 200-300 ezer vállalkozót érinthet - mondta az államtitkár.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a járulékcsökkentés mellett különösen fontosnak nevezte, hogy az áfa-befizetési kötelezettség csak akkor keletkezik, ha a vállalkozás megkapta a pénzt a vevőtől.

Dávid Ferenc úgy vélte, hogy a járulékcsökkentést a későbbiekben folytatni kellene.

A VOSZ főtitkára az október 15-én kezdődő bértárgyalásokra emlékeztetve felhívta a figyelmet arra is: a munkahelyvédelmi akcióterv eredményeit nagyon gyorsan le lehet rontani egy túlfeszített minimálbér-emeléssel.

  • kapcsolódó anyagok
MUNKAJOG
GAZDASÁGI JOG
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS