Nyolc hatásvizsgálati csomagot és öt stratégiai tervdokumentumot (úgynevezett fehér könyvet) készített el egy projekt eredményeként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) – tájékoztatta a tárca sajtóosztálya.

Lezárult a Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban elnevezésű projekt, amely a pályázati források felhasználásának hatékony és naprakész módszertani megalapozását célozta, valamint a stratégiai tervezésre és hatásvizsgálatok elvégzésére vonatkozó új jogi környezet gyakorlati alkalmazását segítette elő.

A tárca emlékeztetett arra, hogy a magyar közigazgatás rendszerszintű átalakításának irányait a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program rögzíti, amely stratégiai célként jelölte meg a közigazgatás hatékonyságának javítását. A projekt közvetlen érintettjei a jogszabály-előkészítésért és a stratégiai tervezésért felelős minisztériumok, illetve a végrehajtó háttérintézmények.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggően megalkotandó jogszabályokhoz, illetve jogterületekhez kapcsolódóan két hatásvizsgálat is készült. Emellett a magánszemélyek adósságrendezésével (az úgynevezett magáncsőd intézményével) kapcsolatos szabályozás előkészítése érdekében, valamint a gazdasági társaságok piaci magatartásával összefüggésben tanulmányok születtek. A társadalmi részvételről szóló törvénnyel kapcsolatban utólagos hatásvizsgálat, a határon átnyúló együttműködési programok, a területi közigazgatás törvényességi felügyeleti rendszerének kialakítása és működése témakörben hatásvizsgálatok készültek.

Fehér könyv készült az új Ptk. hatálybalépésével összefüggő jogalkotási és jogalkalmazást segítő feladatok, az európai területi társulásokról, a határ menti térségek fejlesztéséről és a határon átnyúló politikák összehangolása, a területi államigazgatási szervezetrendszer működésének hatékonyabbá tétele, a területi államigazgatási hatáskörök áttekintése és a BRICS országokkal (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság) való összkormányzati kapcsolatok építése témákban. Emellett megszületett egy közigazgatás-fejlesztési szakpolitikai stratégiára vonatkozó koncepció is.
A program, az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 109 millió forint felhasználásával valósult meg – közölte a közigazgatási tárca sajtóosztálya.