Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfő délutáni brüsszeli ülésén egyetlen olyan kérdés sem hangzott el, amely megkérdőjelezte volna Budapest alkalmasságát az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) elhelyezésére – hangsúlyozta újságíróknak Pintér Sándor magyar belügyminiszter, miután a bizottság ülésén ismertette az erre irányuló magyar pályázat részleteit.

Magyarország pályázatát az uniós kormányokat megjelenítő Tanács október 8-án már támogatásáról biztosította.

Pintér Sándor hangsúlyozta: azokat az alkalmassági kritériumokat, amelyek mindegyikének eleget tesz a magyar főváros, a fő uniós intézmények – vagyis a javaslattevő Európai Bizottság, illetve az együttes döntéshozói jogkörrel bíró Tanács, illetve az EP – együttesen állapították meg.

A Tanács elnöksége azért hirdetett meg pályázatot a tagállamok körében a CEPOL székhelyére, mert a jelenlegi elhelyezést biztosító bramshilli komplexumot a brit kormány jövőre értékesíteni kívánja. A pályázók közül a tagállami belügyminiszterek egyhangúan Budapestet jelölték székhelynek, mert a magyar pályázatot tartották a legjobbnak az objektív, szakmai kritériumok alapján.

A CEPOL jelenlegi elhelyezéséről szóló határozatot azonban csak az EP és a Tanács által közösen elfogadott rendelettel lehet módosítani. Az EP illetékes szakbizottságában, a LIBE-ben ezért került napirendre a tanácsi jogszabály-módosító előterjesztés, és ezért hallgatták meg Pintér Sándort.

A senki által kétségbe nem volt magyar álláspont szerint a budapesti pályázat mindenben megfelel az objektív elvárásoknak. A magyarországi székhely megfelel az egyenletes földrajzi eloszlás elvének is, mivel Magyarország az unióhoz 2004-ben csatlakozott tagállamok egyike, azaz “új” tagállam. Emellett EU-ügynökség még nincs Magyarországon, ugyanakkor az ország kiemelkedő nemzetközi oktatási tapasztalatokkal rendelkezik a rendőri együttműködés területén.

Ismertetésében a miniszter a szűkebb értelemben vett szakmai indokok mellett kitért az akadémia Budapestre költöztetésével kapcsolatos infrastrukturális kérdésekre is.

A CEPOL a belvárosi Ó utcában egy belügyminisztériumi kezelésben levő műemlék épületben kapna helyet. Az épület – mondta később újságíróknak a miniszter – kívül megőrizné műemlék formáját, a falak mögött azonban a legkorszerűbb feltételeket alakítanák ki. Az épületet 10 évig térítésmentesen biztosítanák a CEPOL-nak, ami évente 200 ezer eurós fenntartási költséggel járna Magyarországra nézve. A brit kormány augusztus 31-ig biztosítja a CEPOL elhelyezését Bramshillben, a budapesti épület erre az időpontra magyar ígéret szerint elkészül.

A LIBE-bizottsági vitából, amelyben részt vett a Tanács és a Bizottság képviselője is, az vált világossá, hogy miután a brit kormány záros határidőn belül kívánja elköltöztetni a CEPOL-t, a rendőrakadémia elhelyezéséről legkésőbb április elejéig dönteni kell, utána ugyanis a mostani összetételű EP már nem tart ülést, hiszen megkezdődik a május végi EP-választás kampánya. Az EUROPOL és a CEPOL összevonására vonatkozó bizottsági javaslatnak eközben nincs többségi támogatottsága sem a Tanácsban, sem az EP-ben, ám a javaslatról mégsem született egyelőre hivatalos döntés. Márpedig ha a parlament elfogadja azt a tanácsi javaslatot, hogy a CEPOL költözzön Budapestre, akkor implicite elveti az összevonást, amely viszont hivatalosan még az asztalon van.