Rendeletben szabályozta az Európai Unió a repülőgépeken szolgálatot teljesítők szolgálati és pihenőidejét, a szabályokat 2016. február 18-tól kell alkalmazni.

Az unió hivatalos lapjában pénteken megjelent rendelet meghatározza, hogy a teljes szolgálati idő nem haladhatja meg hét egymást követő napon belül a 60, 14 egymást követő napon belül a 110, míg 28 egymást követő napon belül a 190 szolgálati órát.

A rendeletben foglaltak szerint a személyzet által teljesített járatok teljes repülési ideje 28 egymást követő napon belül nem haladhatja meg a száz, egy éven belül pedig a 900 repülési órát.

Szabályozzák továbbá, hogy a napi szolgálati időt csak akkor hosszabbíthatják meg, ha a repülőszemélyzetet megerősítik, komoly fáradtságot okozó helyzetek után pedig növelni kell a pihenőidőt, vagy csökkenteni a szolgálati időt. A napi maximális szolgálati időt hét egymást követő napon belül legfeljebb kétszer lehet meghosszabbítani maximum egy órával. Ebben az esetben viszont a repülés előtti és utáni pihenőidőt meg kell hosszabbítani.

Az unió tagállamai a rendelet szövege szerint eltérhetnek ettől a szabályozástól, hogy a nemzeti szempontokat érvényesíthessék, de csak akkor, ha a közösségi rendelettel megegyező biztonsági szintű jogszabályt alkotnak.