Korrupciós botrány Csehországban - Büntetőeljárást kezdeményeztek Petr Necas volt cseh kormányfő ellen

2014.02.12. Jogi Fórum / MTI

Büntetőeljárást kezdeményezett kedden a cseh rendőrség Petr Necas volt miniszterelnök ellen - közölték kedden este Prágában. A Novinky.cz hírportál értesülését Josef Lzicar, Necas ügyvédje megerősítette. Lzicar ugyanakkor közölte: védence óvást emel a rendőrség lépése ellen.

A miniszterelnököt vesztegetéssel vádolják. Petr Necas mint a jobbközép kormány miniszterelnöke 2012 őszén jól fizetett állami állásokat ígért az általa vezetett Polgári Demokratikus Párt (ODS) három akkori képviselőjének, ha a parlamentből való távozásukkal lehetővé teszik a kormány reformprogramjának elfogadását. Amennyiben a vádat a bíróság megalapozottnak találja, Necas akár hat év börtönbüntetést is kaphat.

A három érintett egykori parlamenti képviselő (Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa), aki Necas ajánlatát elfogadta, tavaly nyáron néhány hétig korrupció gyanújával vizsgálati fogságban volt.

Az ellenük folyó eljárást azonban megszüntették, miután a legfelsőbb bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem történt bűncselekmény, mert a három személy az adott időben parlamenti képviselőként mentességet élvezett. Mindhárman két hete több millió koronás kárpótlási kérelmet nyújtottak be az igazságügyi minisztériumban. A tárcának hat hónapja van a követelés elbírálására.

Az ügyben Necast az elmúlt hónapokban többször is kihallgatták. A volt kormányfő tagadja, hogy megsértette volna a törvényt, és politikai pernek minősítette az esetet.

Két hete saját maga tett feljelentést Robert Slachta, a rendőrség korrupcióellenes osztályának vezetője ellen. Lzicar nem zárja ki, hogy a Necas-elleni büntetőeljárás megindítása reakció erre a feljelentésre.

"A közvélemény számára pillanatnyilag az ügyben nincs semmiféle közölnivalónk" - válaszolta Ivo Istvan államügyész a Novinky.cz hírporták kérdésére.

  • kapcsolódó anyagok
KORRUPCIÓ
CSEHORSZÁG