A rendőrség bűnügyi célból kezelt adataihoz, valamint az előzetes utasadatokhoz biztosítana hozzáférést a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak egy belügyminiszteri javaslat.

Pintér Sándor nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amely a nemzeti utasadat információs rendszerre, illetve a bűnügyi és rendészeti információcserére vonatkozik.

A dokumentum szerint a központ feladata idén január 1-jétől a légitársaságok által továbbított utas-nyilvántartási adatok kezelése, valamint elemzése és értékelése, összhangban az uniós adatvédelmi előírásokkal. A pontosításokat a tárcavezető azzal indokolta, hogy a rendszernek maradéktalanul meg kell felelnie az elvárt céloknak, így elő kell segítenie a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények felderítését, nyomozását, illetve a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvések és tevékenységek elhárítását.

Az indítvány szerint a nemzeti utasadat információs egység jelenleg önmagában nem képes arra, hogy a légifuvarozók által közölt utasadatokból azonosítható módon kiszűrje a terrorizmussal, illetve a határon átnyúló szervezett bűnözéssel kapcsolatba hozható “feltételezett” elkövetőket. A módosítással azonban a központ a rendőrségtől egyedi adatkéréssel a kockázatelemzés során “gyanússá” vált emberek beazonosítása érdekében az előzetes utasadatokat is megkapná.

A javaslat kitér arra is, hogy noha a törvény kötelezően előírja az utas nyilvántartási adatok továbbítását, szankciót nem társít mellé. Az előterjesztés 100 millió forintig terjedő bírság kiszabását tenné lehetővé.

Az indítvány emellett kisebb módosításokat tartalmaz a bűnügyi, illetve rendészeti információcserére vonatkozóan, az uniós normáknak való megfelelés érdekében.