Az extrém rövid lejáratú kézizáloghitelek veszélyei - MNB figyelemfelhívás

2015.07. 2. Jogi Fórum / MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tudomására jutott, hogy egyes zálogkölcsönt nyújtó piaci szereplők a kölcsön futamidejét - az általános 30-180 nap helyett - rendkívül rövidre, 1-3 napra szabják, ezt követően pedig több hónapos türelmi időt és különböző késedelmi díjakat alkalmaznak. Így, ha a néhány napos futamidőn belül a kézizálog hitelkonstrukcióknál nem történik meg a törlesztés, akkor a nem szerződésszerű (késedelmes) teljesítés miatt jelentősen megnőhetnek a költségek - figyelmeztet közleményében az MNB.

A hitelek futamidőre vonatkozó teljes díja (THM) törvényileg maximalizált, kézizálogkölcsön esetében nem haladhatja meg a jelenleg 1,5 százalékos jegybanki alapkamat 39 százalékkal növelt mértékét. A THM-be azonban nem számítanak bele a türelmi idő alatt fizetendő késedelmi díjak és más költségek.

Az MNB ezért egyrészt szükségesnek tartja felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy a szerződés aláírása előtt alaposan vizsgálják meg a feltételeket, különösen azt, hogy milyen költségek merülnek fel, ha a futamidő alatt nem történik meg a zálogtárgy kiváltása. Másrészt az érintett pénzügyi intézményeknek jelezte a futamidő tartamával kapcsolatos fogyasztóvédelmi elvárásait, a jövőben pedig kiemelt figyelemmel fogja kísérni a piaci szereplők által alkalmazott kézizálogkölcsön konstrukciók alakulását.

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
BANK
MNB