Átmeneti határellenőrzés bevezetése - Az Európai Bitzottság állásfoglalása Németország intézkedéseiről

2015.09.14. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Angela Merkel kancellár telefonos egyeztetésen tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy Németország átmenetileg ellenőrzést vezet be az uniós határain, különösen az Ausztriával határos szakaszon.

A tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes bevezetésére válsághelyzet esetén lehetőséget nyújt a Schengeni Határ-ellenőrzési Kódex. A jelenlegi németországi helyzet a jelek szerint teret enged e szabályok alkalmazásának.

Az uniós intézmények feladata, hogy biztosítsák a szóban forgó rendkívüli intézkedések arányosságát. A Bizottság figyelemmel kíséri a helyzetet és a Kódex előírásainak megfelelően folyamatosan tájékoztatja az Európai Parlamentet és a Tanácsot. Az erőfeszítések célja elősegíteni, hogy a schengeni térség tagállamaiban a lehető legrövidebb időn belül visszaálljon a nyitott határok rendszere.

Németország döntése megerősíti, hogy sürgős megállapodásra van szükség az Európai Bizottság által a menekültválság kezelésére javasolt intézkedések terén.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG
MENEKÜLTÜGY
NÉMETORSZÁG
MIGRÁCIÓ