Bűnbánó terroristák mint informátorok - Egy belga ügyész javaslata az együttműködésre

2016.02.22. Jogi Fórum / MTI

Egy belga szövetségi ügyész szerint a meghasonlott vagy a bűnüket megbánó terroristáknak lehetőséget kellene adni arra, hogy együttműködjenek a rendőrséggel.

A november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett főszervezője, Salam Abdeslam kiváló besúgó lehetett volna - mondta Frédéric Van Leeuw, a terrorizmusellenes eljárások bírósági ügyeit összefogó ügyész a De Standard és a Het Nieuwsblad című flamand napilapoknak adott nyilatkozatában.

Frédéric Van Leeuw a belga törvények hibájának tekinti azt, hogy csak a bűnügyek szemtanúinak biztosítanak védelmet. "Bírósági rendszerünk nagyon keveset ígér azoknak, akik megbánták bűncselekményüket és önszántuktól szolgáltatnának információkat" - fogalmazott az ügyész.

Véleménye szerint Salah Abdeslam kiváló informátor lehetett volna, ha a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások előtt be lehetett volna szervezni. Személyisége a tökéletes bűnbánó terroristáé. Abdeslam segítségével fel lehetett volna térképezni a terrorista hálózatokat és megakadályozni az esetleges párizsihoz hasonló támadásokat - tette hozzá az ügyész.

Frédéric Van Leeuw azt reméli, hogy egy új szabályozás lehetőséget biztosít az esetleges informátorok bevonására amerikai és olasz mintára. E két országban az információért cserébe a büntetés csökkentését vagy új személyazonosságot és ezáltal új életet ígérnek.

A szökésben lévő Salah Abdeslamot annak ellenére sem sikerült eddig kézre keríteni, hogy a terrortámadásokat követően Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene. Mi több, azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e. A belga rendőrség által elsőszámú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hét végén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben.

A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

  • kapcsolódó anyagok
TERRORIZMUS
BELGIUM