Jogorvoslati kérelem a hitelesített népszavazási kérdés miatt - A kötelező betelepítési kvóta ügyében érkezett a kérelem

2016.03. 2. Jogi Fórum / MTI

Bírósági felülvizsgálati kérelem érkezett a kormány által a kötelező betelepítési kvóta ügyében kezdeményezett népszavazás ügyében, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői hitelesítő határozatával szemben - derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldaláról.

Az NVB-nek a népszavazási kezdeményezésről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően a bírósági felülvizsgálati kérelmet öt napon belül kell továbbítani a Kúriához, amelynek a kérelmek beérkezésétől számítva 90 napja van a jogorvoslati kérelem elbírálására.

A kormány képviseletében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerdán nyújtotta be a népszavazásra javasolt kérdést hitelesítés céljából. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az NVB hétfőn hitelesítette a kormány kezdeményezését, miután megállapította, hogy a kérdés megfelel az alaptörvényben és a népszavazási kezdeményezésekről szóló törvényben megfogalmazott követelményeknek. A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

A Liberálisok és a PM is jelezte: bíróságon támadják meg a hitelesítő határozatot.

  • kapcsolódó anyagok
NÉPSZAVAZÁS