Július végéig döntenek az új brit uniós biztos területéről - Kevésbé fontos feladata lesz majd a jelöltnek

2016.07.12. Jogi Fórum / MTI

Elvben elfogadta az új brit uniós biztos jelölését és július végéig dönt arról, milyen területet javasol számára Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője sajtótájékoztatón.

A tájékoztatás szerint Jean-Claude Juncker megbeszélést folytatott Julian Kinggel Brüsszelben, miután pénteken David Cameron brit miniszterelnök Nagy-Britannia franciaországi nagykövetét javasolta új uniós biztosnak a korábban visszalépett Jonathan Hill helyére.
    

A szóvivő elmondta, hogy a bizottsági elnök a megbeszélést követően megvizsgálja a lehetőségeket és július végéig meghozza döntését arról, hogy milyen területet javasol számára.
    

Bizottsági források szerint az új EU-biztos lehetséges feladatköre nem ismert, de várhatóan kevésbé fontos területért felel majd, mint elődje. Jonathan Hill pénzügyi stabilitásért és pénzügyi szolgáltatásokért felelős portfólióját a tervek szerint július közepétől Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke veszi át.
    

Jonathan Hill azután jelentette be lemondását, hogy a június 23-án lezajlott történelmi referendumon a brit választók 52 százaléka Nagy-Britanniának az Európai Unióból történő kilépésére (Brexit) szavazott.
    

Julian King, aki február óta tölti be a brit nagyköveti posztot Franciaországban, komoly brüsszeli tapasztalattal bír: Peter Mandelson és Catherine Ashton korábbi brit EU-biztosok kabinetfőnökeként és az Európai Unióhoz delegált brit állandó képviseleten is dolgozott.
    

Jean-Claude Juncker javaslatát követően az Európai Parlament a nyár végén hallgatja meg az új brit jelöltet és szavaz a jóváhagyásáról. Az új brit EU-biztosnak az unió másik 27 tagállamának jóváhagyását is meg kell kapnia ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI BIZOTTSÁG