Az országos népszavazások támogatására gyűjtött aláírások ellenőrzését nem titkos utasítások, hanem a vonatkozó jogszabályok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatásai alapján végzik – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Az NVI közleményében arra reagált, hogy az MSZP ugyancsak közleményben azt írta: Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordultak, hogy az NVI adja ki azt a titkos belső utasítást, amelynek alapján ellenőrzik a földügyben kezdeményezett népszavazást támogató aláírások hitelességét. Közölték: azért fordultak a NAIH-elnökhöz, mert az a dokumentum, amelyet az NVI időközben nyilvánosságra hozott, nem egyezik azzal a belső utasítással, amelyet szakértőik az ellenőrzések helyszínén láttak.
    

Az NVI közleményében hangsúlyozta: mind a Gőgös Zoltán szocialista, mind a Kész Zoltán független országgyűlési képviselő által benyújtott aláírásokat a vonatkozó jogszabályok és az NVB iránymutatásai, nem pedig titkos utasítások alapján ellenőrzik.
    

Közölték: az ezek alapján szerkesztett, az ellenőrzést végzők munkáját segítő munkaanyagot az iroda kedden nyilvánosságra hozta. Az NVI ezért visszautasítja Gőgös Zoltán állításait.
    

Hozzátették, hogy a szervezőnek, illetve az általa megbízott embereknek folyamatosan biztosítják a részvételt az aláírások ellenőrzésekor. A Gőgös Zoltán által megbízottak több alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel, és az NVI reméli, hogy a jövőben is jelen lesznek az aláírások ellenőrzésénél.