Hivatali visszaélés gyanújával ideiglenesen felfüggesztette hivatalából Goran Salihovic bosznia-hercegovinai főügyészt az ország bírósági és ügyészségi főtanácsának fegyelmi bizottsága – számolt be róla honlapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

A fegyelmi eljárást azt követően kezdeményezték a főügyész ellen, hogy a sajtóban megjelent: Goran Salihovic közvetítőkön keresztül bizalmas információkat szivárogtatott ki a boszniai szerb elnöknek. 
    

A bírósági és ügyészségi főtanács szerdán közölte, elegendő bizonyíték van arra, hogy Goran Salihovic fegyelmi vétségeket követett el: nem kérte felmentését azokban az ügyekben, amelyekben érdekütközés állt fenn, kapcsolatba lépett egyes ügyek bíráival és az ügyfelekkel, továbbá olyan személyeknek engedélyezte, hogy ügyészi feladatot lássanak el, akiknek erre nincs törvényi felhatalmazásuk. 
    

Goran Salihovic azonban már hétfőn jelezte, hogy a főtanács le akarja váltani, amiért eljárást indított Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen, mert az a boszniai alkotmánybíróság tiltása ellenére népszavazást rendezett Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében a köztársaság napjának kijelöléséről. 
    

A szarajevói média híradásaiból nem derül ki, hogy Salihovic miért indított eljárást Dodik ellen, miközben korábban állítólag ő maga látta el bizalmas információkkal.
    

Milorad Dodiknak október 3-án kell megjelennie az ügyészségen.
    

A főügyész tagadta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az utóbbi néhány évben lassította volna az egyes boszniai szerb köztársaságbeli magas rangú politikusok – például Milorad Dodik – elleni vizsgálatokat. 
    

A főügyészség közleménye szerint óriási politikai nyomás nehezedik az intézményre, konkrétumokat azonban nem közöltek. 
    

A fegyelmi bizottság a főügyész felmentését követelte. Goran Salihovicot 2012 decemberében nevezték ki.