Ma igényelhető vissza utoljára a külföldi áfa - A határidő jogvesztő

2016.09.30. Jogi Fórum / MTI

A magyar cégek szeptember 30-ig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére kérelmeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - figyelmeztetett a pénteki határidőre a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat.

Hangsúlyozták, a jogvesztő határidőig 30 uniós és unión kívüli országból kérhetnek visszatérítést 2015-ös vásárlásaik után a magyar áfaalanyok. A kérelmet elektronikus formában, ELEKAFA nyomtatványon lehet beterjeszteni az adóhatósághoz, országonként külön-külön dokumentumban. 
    

A külföldi áfavisszatérítési kérelmet azok a belföldi adóalanyok nyújthatják be, akiknek beszerzéseire valamely uniós tagállamban 2015-ben az ottani általános forgalmi adót számították fel és jogosultak az áfa levonására.
    

A lehetőség nem csupán az uniós tagállamokra, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagországaira, Svájcra, Liechtensteinre és már Norvégiára is vonatkozik. A Mazars arra is rámutat, hogy a Norvégiából történő visszaigénylések esetében nemcsak a 2015-ben, hanem a 2014-ben teljesített ügyletek után is be lehet nyújtani a visszatérítési kérelmet. 
    

Kiemelik: a nem uniós tagállamok vonatkozásában az adott ország adóhatóságához kell beadni a kérelmet. 
     

Ha a benyújtott kérelem teljes naptári évre vonatkozik, úgy a visszaigényelhető áfa legkisebb összege 50 euró. Lehetőség van nem teljes naptári évre vonatkozó kérelem benyújtására is, feltéve, hogy a visszatérítendő áfa összege eléri a 400 eurót.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS