A parlamentáris rendszer fenntartása mellett foglalt állást Devlet Bahceli, a török nacionalista ellenzéki Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke a tömörülés keddi parlamenti frakcióülésén, de nem zárkózott el az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazástól.

Bahceli úgy fogalmazott, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett alkotmánymódosításnak akkor lesz “ésszerű kimenetele”, ha a hatalom figyelembe veszi a MHP meglátásait.
    

A reform szövege várhatóan néhány nap múlva elkészül. Mustafa Sentop, az AKP egyik képviselője a közelmúltban úgy nyilatkozott: ha a parlament nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, akkor népszavazást tarthatnak a kérdésben, akár már 2017 tavaszán.
    

Bahceli pártja 11,9 százalékot szerzett a legutóbbi, tavaly november 1-jei előre hozott parlamenti választáson és 40 képviselői helyhez jutott a törvényhozásban. Bár az AKP a szavazatok 49,4 százalékával 317 képviselői mandátumot szerzett, s így abszolút többséghez jutott az 550 fős parlamentben, nem rendelkezik sem az alkotmány módosításához szükséges kétharmaddal, sem egy népszavazás kiírásához elengedhetetlen 330 mandátummal. Az AKP-nak tehát legalább a legkisebb ellenzéki párt, a MHP támogatására szüksége van.
    

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök és az általa alapított AKP az alkotmányreform keretében kiterjesztené az államfő hatáskörét.    

A hatályban lévő alkotmányt még 1982-ben, a Török Köztársaság történetének harmadik katonai hatalomátvétele után fogadták el.