Bérpótlék a román köztisztviselői ügynökségnek - Részben alkotmányellenes a pótlék beépítése

2016.11.10. Jogi Fórum / MTI

Nem építhető be a romániai köztisztviselői kormányügynökség alkalmazottainak alapbérébe az az 50 százalékos bérpótlék, amelyet júniusban szavazott meg számukra a román parlament, maga a pótlék azonban nem sérti az alaptörvényt - állapította meg a román alkotmánybíróság.

A törvényhozás az alapbér 50 százalékával egyenlő "veszélyességi és neuropszichológiai túlterheltségi" pótlékot irányozott elő az úgynevezett Köztisztviselők Országos Ügynöksége (ANFP) állományába tartozó, kevesebb mint másfél száz hivatalnoknak, oly módon, hogy a pótlékot beépítené az alapbérbe, így minden további juttatás alapját másfélszeresére növelné.
    

Ez utóbbi rendelkezés, amely további "pótlékos pótlékok" számolására képezne alapot, a taláros testület szerint alkotmányellenes előjogot jelentene az érintett köztisztviselők számára, ezért a vonatkozó szövegrészt megsemmisítette.
    

A törvénymódosítás ellen a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány emelt alkotmányossági óvást, arra hivatkozva, hogy az intézkedés hátrányos megkülönböztetést jelent más közalkalmazottakkal szemben, és a törvényhozók anélkül rendelkeztek a költségvetési kiadások növeléséről, hogy meghatározták volna annak forrását.
    

A román média a törvény elfogadásakor úgy értelmezte, hogy a honatyák valamennyi köztisztviselőnek és közméltóságnak - tehát saját maguknak is - 50 százalékos "túlterheltségi" pótlékot szavaztak meg.
    

Birtalan József államtitkár, az ANFP elnöke az MTI érdeklődésére azonban tisztázta: valójában a bérpótlék nem a teljes, 130 ezer embert jelentő romániai köztisztviselői karra vonatkozik, hanem csak a munkájukat irányító kormányzati ügynökség 140 alkalmazottjára.
    

Egy hasonló jogvitában az alkotmánybíróság korábban kétszer is a Ciolos-kabinetnek adott igazat, amikor megsemmisítette a volt önkormányzati vezetőknek megszavazott extra nyugdíjat. A parlament kisebb módosításokkal másodszor is elfogadta ez utóbbi törvénytervezetet, amely ellen a bukaresti kormány ismét alkotmányossági óvást nyújtott be, és a taláros testület újfent megsemmisítette jogszabályt.
    

A 2016-os választási év folyamán a bukaresti parlament számos bér- és nyugdíjemelésről döntött, amelyek ellen rendre alkotmányossági óvást emelt a szakértői kormány, arra hivatkozva, hogy a parlament nem nevezte meg a többletkiadások költségvetési fedezetét.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ROMÁNIA