A Fővárosi Ítélőtáblán felgyorsultak az eljárások - Az egy éven túli perek 64 százalékkal csökkentek

2017.05.25. Jogi Fórum / MTI

Tavaly jelentősen felgyorsultak eljárások a Fővárosi Ítélőtáblán, az egy éven túli perek 64 százalékkal csökkentek az előző évihez képest, a cél pedig az, hogy a jövőben minden ügy fél-egy éven belül érjen véget - mondta Ribai Csilla, a tábla elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Ítélőtábla ezen a bírósági szinten különleges helyet tölt be - mondta az elnök.
    

Tavaly az öt ítélőtáblára érkezett összesen mintegy 19 ezer ügyből mintegy 10 ezer jutott a fővárosra, a további négy táblán 1600 és 3000 közötti volt az érkezés. Ez az arányokat tekintve azt jelenti, hogy az ügyek több mint fele, 51 százaléka érkezett a fővárosi táblára, a táblákon befejezett ügyeknek ugyanakkor csaknem az 53 százaléka volt a fővárosban. Tavaly az egyes ügyszakokat tekintve az összes táblákon befejezett büntetőügy 42 százaléka, a polgári ügyek 50 százaléka és a gazdasági ügyek 67 százaléka volt a fővárosban a statisztikák szerint.
    

Bár az előző évhez képest tavaly félezerrel több ügy érkezett a fővárosi ítélőtáblára, ám a befejezések száma ezerrel nőtt, így mintegy 2300-ra csökkent a folyamatban lévő ügyek száma.
    

Tavaly a polgári perek 94 százaléka egy éven belül befejeződött a Fővárosi Ítélőtáblán, és a többi ügyszakban is 85-90 százalék közötti ez az arány. A táblán tavaly összesen 36 egy évnél régebbi ügy maradt folyamatban, ez 64 százalékkal kevesebb az előző évinél. 
    

A tábla elnöke az ítélkezés szakszerűségéről, megalapozottságáról szólva elmondta, hogy tavaly a tábláról fellebbezés folytán a Kúriára került ügyek mindössze 1,5 százalékát - összesen 2 ügyet - helyeztek hatályon kívül, a jogerős táblai döntések ellen a Kúriához forduló rendkívüli jogorvoslatok nyomán pedig csupán az ügyek 7 százalékában - 55 ügyben - volt hatályon kívül helyezés, de ez is közel ötven százalékkal kevesebb az előző évinél.
    

A Fővárosi Ítélőtáblán 2016-tól összesen 26 tanács ítélkezik, tavaly átlagosan 424 ügyet fejeztek be.
    

Az idei év első harmadában 12 százalékkal kevesebb ügy érkezett a Fővárosi Ítélőtáblára, a folyamatban maradt ügyek harmadával csökkentek az előző év hasonló időszakához képest. Mindez annak is köszönhető, hogy a Székesfehérvári Törvényszék fellebbezett ügyei ez évtől átkerültek a Győri Ítélőtáblához. A Fővárosi Ítélőtábla 2017-től a fővárosi, a Budapest környéki és a balassagyarmati törvényszék elsőfokú döntései ellen benyújtott fellebbezéseket bírálja el.
    

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese a Fővárosi Ítélőtábla összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország központi régiójában indul a nagy horderejű, kiemelt jelentőségű ügyek jelentős része, és ezek a többnyire a táblán zárulnak le jogerősen.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG