Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint diplomáciai nyomásgyakorlással, ügyek blokkolásával, szankciókkal érhető el, hogy módosítsák az új ukrán oktatási törvényt.

Törcsi Péter úgy vélekedett, Petro Porosenko ukrán elnök nagy valószínűséggel alá fogja írni a törvényt, de közép- vagy hosszú távon elérhető, hogy ukrajnai ügyek akadályozásával, szankciók révén később módosítsák a jogszabályt.
    

Törcsi Péter fontosnak nevezte a magyar Országgyűlés által kedden egyhangúlag elfogadott, “a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről” szóló határozatot. 
    

Az – különösen mivel ötpárti határozat – erős legitimációt ad a magyar kormánynak, hogy minden lehetséges lépést megtegyen. Megjegyezte továbbá, hogy az ukrajnai magyarság mellett sok nemzetiséget érint az oktatási törvény: a négyszázezres román közösséget, bolgárokat, lengyeleket, oroszokat is.
    

Kifejtette: Ukrajnának, különösen az új “nyugatbarátnak aposztrofált” kormánynak sok célja van, például az Európai Unióhoz való csatlakozás. Törcsi Péter megjegyezte, hogy az uniós társulási szerződést is sérti a törvény. Ezen felül akár egy uniós tagállamnak is – például Magyarországnak – lehetősége van blokkolni egy ország csatlakozását, de egy több országból álló szövetséges fellépés még hatékonyabb lehet. 
    

Azt mondta: a nemzetközi szervezeteknek olyan eszközei nincsenek, amelyekkel jogilag vissza tudnák vonatni a törvényt, de politikai nyomásgyakorlása, szankciókra van lehetőség. Példaként említette, hogy a Strasbourgi Bíróság akár súlyos pénzbírsággal is sújthatja Ukrajnát az emberi jogi egységokmányhoz nem illeszkedő törvénye miatt.