Átadták a kolozsvári jogászhallgatók Collegium Iuridicum szakkollégiumát és Jogtudományi Kutatókönyvtárát

2018.11.14. Jogi Fórum / MTI

Kolozsváron hétfőn átadták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) magyar állami támogatással kialakított Collegium Iuridicum jogász szakkollégiumát, és a benne kialakított Kolosváry Bálint Jogtudományi Kutatókönyvtárat.

A Collegium Iuridicumban az egyetem 25 kiváló jogászhallgatója kaphat szállást és az egyetemi programokon túlmutató képzést. A kollégium számára a református egyház vásárolt meg egy ingatlant Kolozsvár belvárosában. Ebben a diákotthon mellett tantermet, és közösségi teret, s a vendégtanárok elszállásolására alkalmas szobákat is kialakítottak. A 600 négyzetméteres ingatlan megvásárlását és felújítását, valamint a könyvállomány beszerzését a magyar kormány támogatta.

A megnyitón Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára többek között arról beszélt, hogy a jogászság a magyar nemzeti karakter része. Úgy vélte: azért is nagy szükség van a jól képzett magyar jogászokra, mert a globalizáció és az európai integráció körülményei között nem katonai erővel, hanem jogi és politikai eszközökkel "ostromolják a magyar várat". Mint fogalmazott: a magyar nemzet megmaradásáért nem fegyverrel kell küzdeni, hanem kiművelt emberfőkkel.

Az épületavatón felolvasott üzenetében Trócsányi László igazságügy-miniszter úgy vélekedett: a Collegium Iuridicum feladata a szolgálat. "Szolgálni fogja az erdélyi magyarságot, az egész magyar nemzetet, a tanulni vágyó fiatalságot, mert szolgálni fogja a jogtudomány, a jogászi műveltség nagy ügyét. Egyszóval az új jogász szakkollégium és jogtudományi könyvtár nemzeti és egyetemes értékek szolgálatában áll".

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke, az erdélyi magyar egyetemeket működtető Sapientia Alapítvány elnöke köszöntőjében azért tartotta fontosnak a magyar jogászképzést, mert a romániai jogászoknak csak 1,2 százaléka beszél magyarul, míg a magyarok részaránya 6,5 százalékos az országban. Úgy vélte: orvos, lelkipásztor és ügyvéd nem lehet vendégmunkás. Hozzátette: a romániai visszaszolgáltatási ügyekben annyi elmaradás van, hogy évekre lehet munkát biztosítani a jogászoknak.

Dávid László a Sapientia egyetem rektora megemlítette: az egyetem azért van ma sokkal jobb helyzetben, mint az indulásakor volt, mert közben sikerült kinevelnie saját oktatóit. Felidézte: a Kolozsváron 1872-ben megalakult Ferenc József Egyetem hallgatóinak a többsége jogot tanult. Úgy vélte: az erdélyi magyar közösségnek nagy szüksége lesz a Collegium Iuridicumból kikerülő jogász elitre is.

  • kapcsolódó anyagok
JOGÁSZKÉPZÉS
ROMÁNIA