Szigorúbb pollinátor-kezdeményezést és a méheket és egyéb beporzókat védő új szabályokat kér a Parlament a Bizottságtól. A képviselők úgy vélik: nem elegendő a méhek, pillangók és egyéb beporzó rovarok megmentésére az Unió beporzókról szóló kezdeményezése – akcióprogramra és célzott intézkedésekre van szükség. Hangsúlyozzák: legyenek kötelező érvényűek a növényvédő szerek csökkenő használatára vonatkozó célok.

A Parlament decdemberben elfogadott állásfoglalása üdvözli a beporzókról szóló kezdeményezést, de kiemeli, hogy az a jelenlegi formájában nem orvosolja kellőképpen a beporzópopulációk csökkenésének szerteágazó okait, többek között az intenzív gazdálkodás gyakorlatát, a növényvédő szerek használatát, az éghajlatváltozást, a földhasználat változását, az élőhelyek csökkenését, és az idegenhonos inváziós fajok elterjedését.

A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához. A képviselők ezért teljes körű és megfelelő hozzárendelt forrással ellátott cselekvési program kidolgozását kérik a Bizottságtól.

Vissza kell szorítani a növényvédő szerek használatát

Ahhoz, hogy a méhek élőhelyeire kevesebb növényvédő szer jusson, a Közös Agrárpolitika egyik legfontosabb célkitűzésévé kell emelni a növényvédő szerek visszaszorítását – fogalmaznak a képviselők.

A képviselők szerint a növényvédő szerek fenntartható használatával foglalkozó irányelv soron következő felülvizsgálatakor uniós szintű, kötelező csökkentési célokat kell a jogszabályba foglalni.

A képviselők végül további forrásokat kérnek a méhek fogyásának okait vizsgáló és a beporzó fajok sokféleségének fennmaradását segítő kutatások finanszírozására.

Háttér

2018 áprilisában az Unió megegyezett a neonikotinoidokként ismert imidakloprid, klotianidin és tiametoxam kültéri használatának teljes betiltásáról. Azonban több tagállam sürgősségi mentességet kért a szabály alkalmazása alól saját területén.

A Parlament és a Tanács további lépéseket kért a méhek és beporzók védelme érdekében. A Bizottság ezután mutatta be 2018. június elsején a beporzókról szóló uniós kezdeményezését.

A Bizottság szerint a haszonnövényfajok 84 százaléka és az európai élelmiszer-termelés 76 százaléka legalább részben a rovarok végezte beporzástól függ. Az éves uniós mezőgazdasági terméshozam 15 milliárd euró értékű része közvetlenül a beporzóknak köszönhető.

Kapcsolódó cikk:

A tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást – A Bizottság kompromisszumot kötött, az EP új tervezetet követel