Június 16-án a kormány megszavazta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, valamint jóváhagyta a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályt. Ez számos, korábban rendeletben rögzített rendelkezést tartalmaz. Ezek közül a cégek számára fontos egyik lehetőség, hogy az adó elengedésére kérelem nyújtható be, viszont már csak alig 1 hónapig – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

A jogszabály rendelkezései alapján a cégek a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig, tehát 2020. július 17-éig kérelmet nyújthatnak be a NAV felé, hogy adótartozásukat legfeljebb húsz százalékkal (maximum 5 millió forintig) mérsékeljék. A kérelemben meg kell jelölni, hogy a fizetési nehézség milyen összefüggésben van a veszélyhelyzettel.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere hangsúlyozta, hogy ugyan az adómérséklés csak egy adónem tekintetében kérelmezhető, viszont ez sok vállalkozásnak érdemi segítséget jelenthet és az összeg tekintetében is már megéri a fáradtságot, hogy az igénylést benyújtsák.

A FAG01 nyomtatvány kitöltése egyébként a szakértő elmondása szerint nem vesz igénybe több időt, mint fél óra, így az adminisztráció sem jelentős ezzel összefüggésben.

A Pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint egyébként a hatóság rendkívül támogatóan és méltányosan áll az ügyhöz és gyorsan, mindössze 15 nap alatt bírálja el azt.

Ezzel összefüggésben Bagdi Lajos még azt emelte ki, hogy tapasztalataik alapján az adóhatóság sok esetben hiánypótlással fordul a cégekhez, amely egyrészt meghosszabbítja az elbírálást, másrészről olyan pótlólagos információkat kér be (pl. likviditási helyzet kapcsán), amely az igénybevétel jogosságát is megkérdőjelezheti, ezért rendkívül körültekintően kell eljárni ezekben az esetekben.