Felszámolt egy gyerekpornót terjesztő online fórumot a német rendőrség, és elfogta több üzemeltetőjét – jelentette hétfőn az ARD német országos közszolgálati televízió.

A hatóságok által megerősített beszámoló szerint a Boystown elnevezésű fórum gyermekekről készült pornográf tartalmak cseréjére szolgált. Világszerte 400 ezer tagja volt. Feltehetően 2019 júniusa óta működött, méghozzá a darkneten, az internet egy különleges részén, amelyet a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők használnak. A fórum működtetéséhez Moldovában béreltek szervert.

Az ügy feltárásához német kezdeményezésre megalakítottak egy nemzetközi munkacsoportot. A német hatóságok svéd, amerikai, ausztráliai és kanadai partnerek támogatásával dolgoztak. A nyomozást az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) hangolta össze.

Még áprilisban elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték a fórum három feltételezett üzemeltetőjét. Mindhárman németek, mindhárman férfiak. Két gyanúsítottat Németországban, a harmadikat Paraguayban találták meg. Elfogtak egy negyedik, ugyancsak német férfit, aki a nyomozás megállapításai szerint a fórum legaktívabb tagjai közé tartozott, nagyjából 3500 felvételt tett közzé.