Az internet működésével és fejlődésével foglalkozó szervezetek már nem bírják tétlenül szemlélni az ártatlan internetezők és a gátlástalan hirdetők között dúló spamháborút, ezért a múlt héten úgy döntöttek, hogy beavatkoznak és eldöntik a csatát – írta a Wired.

Az Internet Kutatási Munkacsoport (Internet Research Task Force, IRTF) fölállított egy speciális kutatócsoportot, (Anti-Spam Research Group, ASRG), melynek célja a kéretlen reklámlevelek problémájának rendszerezése és a megoldások kifejlesztése. Most is több száz, ha nem több ezer levelezőlista és szervezet harcol a levélszemét ellen, de ezek többsége csak helyi szinten, egy szűkebb környezetben használható megoldást hoz létre. Néhány szakértő szerint éppen azért van szükség az új kutatócsoportra, mert az várhatóan széles körben fog valódi változást okozni – írja a Wired magazin. Paul Judge, az internetes biztonsággal foglalkozó CipherTrust kutatási-fejlesztési vezetője elmondta, hogy az ASRG egy olyan, kutatásokon alapuló rendszer létrehozását tűzte ki célul, amely segíti a reklámszemét ellen harcolók együttműködését.

Judge elmondása szerint első lépésként meg kell fogalmazniuk egy széles körben elfogadható definíciót a nem kívánt reklámokról, ügyesen belefoglalva: valaki számára a spam csupán szemét, ugyanakkor a spam egy másik ember megélhetési forrása lehet. Az ASRG alapító okirata szerint a probléma lényege az, hogy a kommunikációnak a beleegyezésen kell alapulnia, magyarán biztosítaniuk kell, hogy az érintett egyének vagy szervezetek dönthessenek arról, hogy kívánnak-e kommunikálni a másik féllel. A kutatócsoport egyik legnehezebb feladata annak az architektúrának a kifejlesztése lesz, amely képes eleget tenni ennek a feltételnek. A kutatócsoport tagjainak tehát abban az egyedülálló lehetőségben lesz részük, hogy meghatározhatják az e-mail jövőjét. A nagyhatalmú kutatók mindent megoldanak? Mivel az ASRG szorosan kötődik az Internet Kutatási Munkacsoporthoz (IRTF) és az Internet Műszaki Munkacsoporthoz (Internet Engineering Task Force, IETF), valószínűleg a reklámlevél-ellenes mozgalom képes lesz érvényesíteni törekvéseit. Vern Paxson, az IRTF elnöke elmondta, hogy a munkacsoportjának köszönhetően nagy hatalmú kutatók is támogatni fogják majd az ASRG-t. Ezzel Andrew Barrett, a SpamCon Foundation munkatársa is egyetért. “Az IETF-ben a legjobb agyak csoportosulnak.” – mondta.

Egyesek nem bíznak abban, hogy az IETF részvétele garantálja a spam elleni háború sikerét. Paul Graham, egy elismert spam ellen harcoló aktivista ezt írta egy levélben: “Amikor elkezdtem olvasni [az okiratot], elég használhatatlannak gondoltam. Azonban amikor megláttam, hogy Paul Judge az elnök, némiképp reménykedni kezdtem. Nehezen tudom elképzelni, hogy az IETF bizottságának milyen hatása lehet a spamre, de ha az egész Paul Judge gondjaira van bízva, akkor talán elérnek valamit.” Jason Catlett, a Junkbusters internetes tanácsadó cég munkatársa úgy véli, hogy az új kutatócsoportban komoly lehetőségek vannak. “Több olyan terület van, amelyen az IETF sokat tehet a spam ellen. Például létrehozhatnak egy technikai szabványt az SMTP alapú letiltásra, a “No Junk E-mail” (magyarul: nem kell e-mail szemét) felirat elektronikus megfelőjét”- nyilatkozta a szakértő a Wirednek. Catlett reméli, hogy az új munkacsoport jogi úton is felveszi a harcot a spammelőkkel. Bár az ASRG az alapító okirata szerint jogi úton nem fog fellépni a spam ellen, Judge szerint a technikai és jogi megoldásoknak kéz a kézben kell járniuk.