Idézet a mû bevezetõjébõl: “Emlékezetes, hogy januárban kétszer (8-án, majd 28-án) feltörték az Elender szervereit. A nyomozás azonnal megkezdõdött, és szerencsére a rendõrség is gyorsan felismerte, hogy nem egyszerû “piaci lopásról” van szó, hanem az internetre kapcsolódó számítógépes hálózatok ellen elkövetett olyan bûntényrõl, amely nemcsak a szolgáltatóknak okozhat károkat, hanem adott esetben a közszolgálati, a kormányzati, sõt a titkos adatbázisokat is veszélyeztetheti. A rendõrség kiemelt ügyként kezelte a bûncselekményt, s a nyomozás irányítását rövid idõn belül az ORFK Szervezett Bûnözés Elleni Igazgatósága vette át, amely a felderítés során szakértõi segítséget is igénybe vett. A nyomozás gyors sikert hozott, hivatalosan március 9-én 11 órakor hozták nyilvánosságra, hogy kézre kerültek az Elender ellen irányuló hacker-támadások elkövetõi, akik beismerõ vallomást tettek. A nyomozás eredményeibõl kiderült, hogy a fiataloknak nem volt az Elender Rt. alkalmazásában álló segítõjük.
Mint elhangzott, a számítógépes csalás bûntettével vádolt 15 és 19 éves fiatalokra, valamint két segítõjükre 5 évig terjedõ börtönbüntetés szabható ki. A tettesek végül nem kerültek elõzetes letartóztatásba, mivel a szülõk garanciát vállaltak arra, hogy az eljárás ideje alatt elérhetõk lesznek az elkövetõk.
A hackerek vallomásukban azt állították, hogy unalomûzésként törték fel az Elender szerverét, és az ehhez szükséges speciális ismereteket autodidakta módon sajátították el. Arra nem gondoltak, hogy noha nem nyereségvágyból törtek be a szolgáltató szervereire, mégis több tízmilliós kárt okoztak a cégnek.
Ónodi Ernõ õrnagy, a nyomozás vezetõje elmondta, hogy a számítógépes-internetes bûnözésben sincs tökéletes bûntény. A nyomozást elõsegítette, hogy a tettesek nyomokat hagytak maguk után, amelyek alapján fel lehetett göngyölni a bûnügyet. Mint elhangzott, a felderítés hagyományos és informatikai bûnüldözési eszközökkel történt, amihez szükség volt az Elender szakmai segítségére is.”