“A dolgozat témája szerint releváns évben, 1983-ban a hidegháború egyértelműen egyik tetőpontján volt, több ok miatt is. Az Egyesült Államokban Ronald Reagan elnök elindította a Stratégiai Védelmi Kezdeményezést (Strategic Defense Initiative), amelynek főcélja földi és űrbeli fegyvertelepítés volt, az atomtölteteket hordozó ballisztikus rakéták elhárítása céljából. További az USA minden idők legnagyobb tengeri katonai gyakorlatát tartotta FleetEx ’83 néven az Csendes-óceán északi részén. Megemlítendő, hogy a gyakorlat során több alkalommal repültek be a Szovjetunió területe (a Kuril-szigeteknél) amerikai katonai repülőgépek. A szovjet oldalon pedig tovább folytatódott a RYAN művelet (Raketno-Yadernoe Napadenie), aminek a célja nukleáris rakéták telepítése volt Európában.

Alapvető konfliktus volt minden bizonnyal a Korean Air Lines 007-es számú New York Cityből Szöulba tartó járatának lelövése, Szahalin szigetének partjainál, 1983. szeptember 1-én. A mindaddig példátlan1 szovjet fellépés következtében a szerencsétlenségben 269 ember vesztette életét, mindannyian civil áldozatok.

A dolgozat célja a jogi kérdések felvetése és megválaszolása, érintve nem csak a nemzetközi légijog, de általában véve a nemzetközi jog kérdéseit is.”