szakjogász képzés


Maple-Leaf # 2007.09.06. 15:38

Nem akarom agyonrágni ezt a témát, ezért csak röviden:

Szerintem a német minta egyáltalán nincs túl szabályozva. Ott az objektív kritérium a szakvizsga megléte és a szakjogász-végzettség megszerzése. Csak ismételni tudom magam (de szívesen teszem), hogy a német szabályozás az ügyfelek számára egy sokkal nagyobb biztonságot nyújt, ami a szakmai specializálást illeti. Nagyobb biztonságot, megbízhatóságot és egy fajta garanciát nyújt, hiszen a szakvizsga megléte már önmagában minimum 3 év jogászi pályafutást feltételez. A szakjogász titulus megszerzésének további objektív kritériuma az, hogy fel kell mutatni 50-60 peres eljárást, valamint 40-50 peren kívüli megállapodást. Aki tényleg foglalkozik munkajoggal az tudja, hogy ezt intenzív, alapos praxissal minimum 3-5 év alatt lehet elérni. Magyarul: ha Németországban besétálok pl. egy munkajogi szakjogász irodájába, akkor pontosan tudom, hogy LEGALÁBB 6-8 év szakmai tapasztalat áll mögötte az adott jogterületen. Nekem, mint ügyfél minden esetre egy sokkal nagyobb biztonságot és bizalmat nyújt, mint Magyarországon az a fél éve praktizáló ügyvédjelölt, aki csak azért jár a szakjogász-képzésre, mert talán majd egyszer jól fog jönni, addig is jól mutat az önéletrajzban.

Ha belegondolsz egy szakjogász-képzés Magyarországon két és fél évig tart. Ebből az utolsó félév a szakdogáról szól, ami azt jelenti, hogy effektív két évig havi rendszerességgel (2 nap) vagy kéthetente (1-1 nap) vannak előadások. Leszámítva a szüneteket a két év alatt ca. 35-40 előadásra fogsz tudni beülni.

Kérdezem én: ugye senki nem gondolja komolyan, hogy valakiből, aki csak felületesen foglalkozik egy adott jogterülettel és csak a poén kedvéért jár a képzésre, 35-40 előadás alatt igazi specialistát lehet faragni? Nem, ennyire naiv senki nem lehet. Ettől függetlenül azonban tény az, hogy aki elvégzi a szakjogász-képzést, onnantól kezdve specialistának titulálhatja magát – akár van valóban speciális tudása, akár nincs. Innentől kezdve meg próbáld az ügyfél szemszögéből nézni a helyzetet. Az ügyfél bizonyos esetekben igényli, hogy az adott problémáját kifejezetten egy jogterületre specializált ügyvéd oldja meg. Na most ha én mint ügyvéd munkajogi szakjogásznak titulálom magam, akkor szerintem az ügyfélnek – ha emiatt hozzám fordul és akár hajlandó ezért többet is fizetni – joga van megkapni ezt a speciális tudást / szolgáltatást, amit értelemszerűen csak akkor fogok tudni neki nyújtani, ha valójában ezzel a speciális tudással rendelkezem. Ehhez azonban a szakjogász-képzés elvégzése önmagában még édes kevés! Minden egyéb az ügyfél BECSAPÁSA és a bizalmának a KIJÁTSZÁSA lenne, hiszen ő abban a tudatban van és abban a biztonságban véli magát, hogy ügyével egy specialista, egy az adott jogterületre specializált ügyvéd foglalkozik.

Tudod, ez olyan mint a termékeknél. Ha pl. veszek az autómra egy olyan SPECIÁLIS szert, amelytől az autónak jobban kellene csillognia, mint a sima sampontól, akkor szeretném, hogy az autóm valóban többet kapjon ettől a SPECIÁLIS szertől, mint a sima sampontól – pláne ha a csomagolásra ez rá is van írva és többe is kerül. Ha nem kapnám meg ettől a szertől azt a pluszt amit vártam, akkor szimplán becsapva érezném magam, hiszen ennyi erővel vehettem volna egy olcsóbb sima autósampont is. Érted amit próbálok ezzel mondani?

Mind ezekre figyelemmel az a véleményem, hogy miután az ügyvédek/jogtanácsosok a versenyszférában mozognak, egy fajta megbízhatóságot, biztonságot kell nyújtanunk a versenyszféra többi résztvevőjének, azaz az ügyfélnek. Ezért biztos vagyok abban, hogy a német minta egyáltalán nem túl szabályozott, sőt sokkal nagyobb szakmai garanciát nyújt a sok pénzt fizető ügyfeleknek, mint a magyar káosz-valóság. Ezen gondolkodj el!

Dr.Attika # 2007.09.06. 16:59

Nem Neked kell munkaügyi szakjogásznak lenni, hanem a munkaügyi pert tárgyaló bírónak kell munkaügyben "otthon lenni". Mai ítélet. Az ítéletet hozó - aki a Fővárosi Munkaügyi Bíróság Elnöke- bíró fő érve egy munkajogviszony jogellenes megszüntetése iránti perben az volt, hogy az alperes munkáltató szép, laminált, befűzött - tényleg nagyon csicsás- ellenkérelmet nyújtott be.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.06. 17:19

DrAttika, ne konfabulálj!

moby # 2007.09.06. 17:22

"Ha nem kapnám meg ettől a szertől azt a pluszt amit vártam, akkor szimplán becsapva érezném magam, hiszen ennyi erővel vehettem volna egy olcsóbb sima autósampont is. Érted amit próbálok ezzel mondani?"

Értem. Csak vitatom. :) Én pont azt mondom, hogy ha Te a terméktől nem azt kapod, mint amit vártál (az autód nem csillog jobban, mint egy sima sampontól), akkor Te soha többé nem veszel ilyen terméket (függetlenül attól, hogy mi van ráírva), és nem ajánlod másnak sem, illetve más terméket ajánlasz helyette. Ily módon a termék nem lesz piacképes, és nem lesz vevőköre. A klienseket (akár ezer más módon, mint egy névjegy) becsapó/megtévesztő ügyvédnek pedig nem lesz ügyfélköre. És ezt elsősorban nem a jogi szabályozás (ami sokszor ilyen-olyan módon amúgy is kijátszható, megkerülhető), hanem a piac (az ügyvédi piac) önszabályozása fogja elérni. Remélem, Te is érted, hogy én mit mondok.

Legislator # 2007.09.07. 17:23

Juharlevélnek annyiban igaza van, hogy elkelne némi rend ezen a nagy magyar jogi szemétdombon. Persze, sokaknak ez nem érdeke.


Sunshine after the rain.

Initram5 # 2008.08.01. 08:34

Sziasztok!

Mit tudtok az ELTE biztosítási szakjogász képzéséről?

http://www.eltejti.hu/…kjogasz.html

Járt valaki rá közületek? Mennyire komoly a számonkérés, mennyit lehet tanulni a 3 szemeszter alatt?

Más: a közlekedési szakjogász képzést ismeritek? Miért nem indul évek óta?

Initram5 # 2008.08.04. 12:01

Valaki valamit?

Friki # 2008.09.07. 08:05

Szió!

Én a múlt évben jártam az ELTE JTI-re biztosítási szakjogászra. Nem volt rossz a képzés, bár szerintem nem volt túl gyakorlatias, inkább az egyetemi képzésre hasonlított. A számonkérés nem vészes, írásbeli vizsgák vannak, és amikor megkapod a tesztlapot azt hiszed, hogy ez most bukta, de mégis átmész mindig. Az államvizsga viszont elég kemény, még buktak is nálunk, igaz nem sokan.

fzsl # 2008.10.14. 14:16

Sziasztok!

A tokepiaci es bankszakjogaszi kepzesekrol erdeklodnek.

Ha jol tudom, tobb helyen is elvegezhetoek (JTI, Pazmany). Melyiket erdemes? Erdemes-e egyatalan, vagy csak a szokasos torvenyszoveg felolvasasa zajlik az oktatas soran? Mennyire magyarazzak el a kozgazdasagi jellegu reszeket?

Elore is koszi,
zs

Szegednapfény # 2009.07.07. 11:39

Sziasztok !

Gazdasági büntetőszakjogász képzésre jelentkeztem több helyre ( ELTE, Pázmány). Amennyiben mindkettő indul, melyiket javasolnátok tapasztalat alapján ?!
Végzett valaki mostanában ilyen a szakon ?
Köszi

Impossible # 2009.07.07. 12:13

Kacsának erről az szokott lenni a véleménye, hogy a szakjogászképzések semmit sem érnek, és csinálj inkább LL.M.-et. (Nekem is ez a véleményem, csak én nem tapasztalatból mondom.)

Rexor # 2009.07.07. 13:02

Nekem az a véleményem, hogy minden hasznos, amiből az ember tanul valamit. Ha a munkahely fizeti, akkor főleg :).

Kacsa1111 # 2009.07.09. 19:33

Kedves Rexor,

viszont ha nem a munkahely fizeti, hanem saját zsebemre megy a játék, akkor már jobban megnézi az ember, hogy miért mennyit ad ki...
na a szakjogászképzés tipikusan olyan, ahol elég rossz az ár/érték arány...:)


Kacsa11

Impossible # 2009.07.13. 14:48

naugye megmondtam :D

Rexor # 2009.07.13. 14:53

Imp mostantól hozzád fordulok minden Kacsát érintő kérdés kapcsán. Hamarabb tudod mint ő, hogy mit is akar mondani :) Persze ezt csak mint egyszerű gyökér gondolom :)

Impossible # 2009.07.13. 14:55

Rexor,

neked is mondom, hogy hangulatember vagyok, azaz ha jó passzban vagyok, kedves is tudok lenni, de ha rossz kedvem van, akkor ok nélkül is bunkóskodom, sőt még az is jellemző rám, hogy akkor vagyok a legnagyobb bunkó, amikor a legkedvesebb akarok lenni (ez azért van, mert nem tudok viselkedni, valahogyan félreszocializálódtam).

Avelina-Vivien # 2009.07.13. 15:00

"akkor ok nélkül is bunkóskodom, sőt még az is jellemző rám, hogy akkor vagyok a legnagyobb bunkó, amikor a legkedvesebb akarok lenni"by Imp

Ezt igazolni tudom, valóban így van ahogy állítja:D


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Impossible # 2009.07.13. 15:22

...és hogy örül neki. :D

hunfrakk # 2011.07.30. 11:21

mi a véleményetek erről a képzésről?

http://www.felvi.law.pte.hu/…-szakjogasz/

Energetikai szakjogász

Képzés célja:

jogász végzettségű szakemberek az energetika különböző területeinek

villamos energia, gáz, távhő, megújuló energia; sajátos szabályozási kérdéseiről átfogó és gyakorlatorientált ismereteket szerezzenek, és megismerjék az energetikai ágazat alapvető műszaki és gazdasági jellemzőit.

hunfrakk # 2011.08.01. 15:05

vélemény alábbiakról?
semmi?

Legislator # 2011.08.01. 18:39

maradok a szabályozási szakjogászinál:-D


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2011.08.01. 19:28

nekem az is tetszik
kiváncsi lennék rá, hogy oktatják

sajnos napjainkban nincsenek klasszikus kodifikátorok
külsős ügyvédi irodáknak kiadják a munkát
iszonyatos pénzekért
vajon a munka tvk. tervezetének megalkotói mennyit kapnak majd művükért

már minisztériumi műhelyek sincsenek nagyon
miniszteri rendeleteket mérnökök, közgazdászok irogatják, keverednek is a fogalmak bőszen

*
minap kétrendbeli helyett másodfokút hallottam
egy nyomozós sorozatban
azt is valami nagy okos fordíthatta...

belle # 2011.08.01. 20:03

Én a gazdasági büntetőjogi szakjogászt néztem ki.
Mennyire hasznosítható a szakjogász oklevél? (Általánosságban kérdezem)

hunfrakk # 2011.08.01. 20:12

itt legtöbben azt mondják
hogy nem éri meg ilyen képzésekre menni

LLM, nközi képzések többet érnek

korábbi fórum hozzászólások ezt mondják

belle # 2011.08.01. 20:29

Az LLM is csak a nyelv miatt...én ezt olvastam (bár annyira nem kutakodtam).
Gyanítottam, hogy nem sokat ér.. :-(
Én csak kényszerből, az álláskeresésem közbeni butulásom csökkentésére..