Családi adókedvezményt munkáltató nem vette figyelembe


egadrot # 2024.05.13. 16:24

Szép napot.

Segítséget szeretnék kérni.
18 év alatti (17 évesek múltak )ikerpárt egyedül nevelő szülő vagyok. Egyik gyermekem október óta tartós beteg . Mivel tanulmányait szeptember óta nem tudja folytatni áprilisban megszűnt a tanulói jogviszonya .
Tartós betegként otthon van .
Ilyen esetben jár e a családi adókedvezmény, vagy a családi pótlék?
Ha nem jár, milyen támogatást lehet igénybe venni addig amíg a tartós betegség fenn áll?
( SNI, F5020, F8450, F9000, F4120)

Válaszukat előre is köszönöm.

Irene24 # 2024.05.11. 06:49

Köszönöm a választ.
Mindenképp megpróbáljuk elérni, hogy kifizessék, de azt még meglátjuk, mennyire fogunk keménykedni, a hozzáállásuktól függ majd.

drbjozsef # 2024.05.11. 05:17

Irene24,

Ha az iratok, igazolások rendben vannak, akkor a munkavállaló jelzésére, hogy hibás bérkifizetés történt, a munkáltatónak saját hatáskörben ki kell vizsgálni, és kijavítani a hibát.

Jelezzétek a munkavállalónak, hogy kevés nettó bért kapott, kérjétek a kifizetését.

Ha esetleg húzódozik a munkáltató, hogy nem akarja ő ezt most, és majd az adóbevallásban intézzétek (amiben persze igaza van, el nem vész, de nehogy már nektek kelljen az ő hibáját javítani), akkor esetleg megemlíthetitek, hogy ezt kéritek írásban is, és azt megmutatnátok a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályán. Szerintem hajlandóak lesznek... (bár persze azt ti tudjátok, hogy mennyire éri meg keménykedni a munkáltatóval)

Irene24 # 2024.05.10. 17:55

Üdvözlet!
A következő probléma merült fel a férjem munkahelyén.
Majdnem két éve ugyanaz a munkáltatója, áprilisban annyi változott, hogy másik telephelyre került a hónap közepén.
Május elején a fizetését csak az új helyen töltött időre kapta meg, majd miután szóltunk, megkapta a hónap elejére is. Ezt már eleve nem értettük, de nem ez a gond.
Ami a probléma: az először kapott bérnél érvényesítették a családi adókedvezményt és a járulékkedvezményt is. A második összegnél a járulékkedvezményt nem. Január óta van nyilatkozat, minden hónapban minden rendben volt eddig.
A havi \"keretbe\" a második összeggel együtt is beleférünk, 5 gyerekkel, ez nem lehet gond.

Ami a tényleges kérdésem: korrigálhatja-e ezt a munkáltató most, vagy lerázhat azzal, hogy nem veszett el, mert majd jövőre az adóbevallásban rendezzük.
Tudom, hogy nem vész el, de ez jelenleg nem vigasztal, 60ezer Ft mínuszban vagyunk, és ha munkáltatói hiba, akkor mit tehetünk? Hogyan kell felelnie ezért felénk a munkáltatónak?

Köszönöm.