szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)


Éva89 # 2018.04.26. 17:37

Sziasztok!

Mivel nekem is sokat segítettek mások vizsgatapasztalatai, így most én is leírom a mai, Vegyes (C) vizsgaélményem.
Az IM-ben kellett maradni fszt. 7-es terem, a vizsgabizottság elnöke Répássy Róbert országgyűlési képviselő volt, a vizsgabizottság másik két tagjának nevét sajnos nem jegyeztem meg, de az EU-t az IM-ből egy főosztályvezető úr kérdezte (Sajtókapcsolatok Főosztályáról), a munkajogot pedig egy tanácselnök hölgy (aki rendkvül szimpatikus volt, mosolygott az emberre). Ami fura volt, hogy nem kérdezték hol dolgozom, nem beszélgettünk így az elején, ahogy szokás a vizsgán, hanem bementem, leültem és egyből kérdezték, hogy melyikkel szeretném kezdeni és már egyből feleltem. Kb. fél óráig voltam bent, tudomásom szerint senki sem bukott addig, amíg el nem jöttem, sőt egész jó jegyek születtek. :) :D

A kérdéseim az alábbiak voltak:
EU: Bizottság, EUI hatáskörei, uniós polgárság, külön rákérdezett az európai polgári kezdeményezésre, illetőleg ennél kérdezte, hogy mi volt az utolsó sikeres magyar kezdeményezés (ezt sajnos nem tudtam, de valami kisebbségvédelemmel kapcsolatos dolog volt)
ALKOTMÁNY-KÖZIG..: itt az elején mondta, hogy rácsatlakozik akkor az EU-s kérdéseimre (aminek így a kimondásakor örültem, mondom magamban biztos a magyar ombudsmant fogja kérdezni, de tévedtem... :) )
Hogyan viszonyul egymáshoz a belső és az EU-s jog, összeütközéskor mi a teendő? Mi történik? Itt egészen az EU-s előzetes döntéshozatali eljárásig elmentünk...
Választási rendszerek- arányos, listás, többségi - ezt mindet végigzongoráztuk (Ogy., önkormányzat, EU-s) - ehhez kapcsolódóan még kérdezte, hogy uniós polgár mely magyarországi választáson vehet részt? Önkormányzatin a választójogának melyik részét gyakorolhatja, melyiket nem és miért? - Választhat, de nem választható, mert nem állampolgár, plusz mondtam a lakóhelyet is, de az állampolgárságon volt a hangsúly.
Közigazgatási jogból az Ákr-ből a hivatalbóliság alapelvét kérdezte és példát is kért.
Kissé megizzasztott a választásos kérdésekkel, de tudtam a válaszokat, csak meglepődtem, hogy a többségit és az arányost is kérdezte... A munkajog kész felüdülés volt az előző kettőhöz képest...pláne, hogy a munkajogos hölgy nem kérdezett gyakorlati dolgokat, csak elméletet.
MUNKAJOG: érvénytelenségről beszéljek, mi a következménye ha érvénytelen a munkaszerződés, végkielégítés, kaphat-e a munkavállaló végkielégítést, ha ő mond fel (akkor nem), aztán én még hozzátettem a másik két kivételt (ha nyugdíjas, ha a munkavállaló képességével összefüggő okból szűnik meg a munkaviszony..) Erre már nevetett, mondta, hogy ez lett volna a következő kérdése.. de megelőztem.
Aztán megkérdezte, hogy a közszférában dolgozok-e? Mire helyeseltem, erre mondta, hogy akkor abból mer kérdezni egyet - köszolgálati jogviszony megszűnése, megszüntetése (ez utóbbit nem kellett végigmondanom kb. 3-nál már legyintett, hogy mehetünk tovább...), végül a TB-ből egyet kérdezett szintén, a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátások (itt is pár mondat után mondta, hogy köszönöm) :)
Összességében nagyon elégedett vagyok, jó jegyeket kaptam és meg is dicsértek. :) Nagyon kedvesek voltak, a munkajogos hölgy egy álom vizsgáztató. :) A másik két vizsgáztató is rendes volt, nem kekeckedtek hála Istennek.
A felkészüléshez ajánlom a diasorokat (ELTE) és a gyakori kérdések mentén való átnézését az anyagnak, én 90 %-ban csak azokból kaptam kérdéseket. :)
Nekem hála Istennek ez volt az utolsó vizsgám. Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok!

DRBP2018 # 2018.04.26. 19:44

Sziasztok!
Sikeres vizsga után eladó az alábbi két könyv:
(mindkettő kihúzott, de csak egy színnel)

Patrocinium Kiadó, Jogi szakvizsga könyvek sorozat

Az Európai Unió joga (Patrocinium; lezárás dátuma: 2017. szeptember 1.) - 2700 Ft

Alkotmányjog, 2. átdolgozott kiadás (Patrocinium; lezárás dátuma: 2016. szeptember 1.) - 2100 Ft

Nekem hatalmas segítség volt főleg az EU-nál, hogy minden tétel egyben megvolt, nem kellett összeszedni az anyagokat.
Igény esetén adok hozzá ingyen teljes EUSZ és EUMSZ-t is, spirálozva

Tel: 30/392-7001

DRBP2018 # 2018.05.08. 20:01

Az április 26-án meghirdetett könyveim elkeltek.

doktorszöszi # 2018.05.09. 06:42

Sziasztok!
Van valakinek anyaga az Ákr.-hez, minden érdekel. Köszi

Blanka23 # 2018.05.15. 14:02

Sziasztok!

Van olyan esetleg aki bejelentkezett C vizsgára még júliusig de már tudja, hogy nem megy el, vagy hogy halasztani fog, vagy esetleg gondolkodik rajta :D Már minden hely betelt, én viszont nagyon mennék vizsgázni :) Köszönöm előre is.

Rénszarvas # 2018.05.17. 12:22

Sziasztok!

Másokhoz hasonlóan én is szeretném megosztani a vizsgatapasztalatomat, hátha valakinek jól jön.

A "C" vizsgarészt első vizsgának választottam, munkajogból írásbeliztem.

A munkajogi feladat nem tűnt nehéznek. Ráadásul itt a fórumon már találkoztam ezzel a jogesettel, így nem volt idegen. (Hála érte a megosztónak! :-))
A tényállás szerint XY munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyban áll a munkáltatónál már 2 éve. Munkabére 120.000 forint. XY jobb állásajánlatot kap, ezért felmond a munkahelyén. A munkáltató ezt el is fogadja, viszont ragaszkodik a felmondási idő ledolgozásához. XY ennek ellenére már a következő héten nem megy be a munkahelyére, munkakörét nem adja át. A munkáltató ügyvédhez fordul emiatt. A feladat keresetlevél írása volt.
Én az Mt. 84. § (1) és (4) bekezdése alapján, az ott említett mindkét jogalapra hivatkozva kértem megítélni a távolléti díjat. Ez a megoldás jó volt.

A szóbelin a munkajogi kérdések a következők voltak még:

  • munkáltatói jogellenes munkaviszony megszüntetés, mit kérhet a munkavállaló
  • felmondási védelem
  • védett kor meghatározása, nőknél és férfiaknál külön (itt az öregségi nyugdíjjogosultság szabályaival összevetve lehetett megválaszolni a kérdést)
  • tanulmányi szerződés

Közigazgatási jog, alkotmányjog
A kérdések:

  • szakhatóság, szakértő összehasonlítása
  • határozat tartalma, mi az, ami minden határozat VÉGÉN kötelezően feltüntetendő
  • ha a felperes benyújtja a keresetlevelet, ezt követően meddig van lehetősége az alperes hatóságnak visszavonni, módosítani a döntését. Mi történik azután?
  • magyar állampolgárság igazolása
  • adatkezelés szabályai (mikor lehetséges, mi alapján kezelhet adatot egy közig. hatóság)

Európa jog

  • az EU szervezetrendszerének általános, rövid bemutatása, milyen viszonyban állnak egymással a különböző szervek
  • jogforrások rendszere felsorolás szintjén
  • hogyan viszonyulnak egymáshoz az EU elsődleges és másodlagos jogforrásai
  • rendelet bemutatása részletesen
  • személyek szabad mozgásának korlátozása (példát is mondott a vizsgáztató)

Én kb. 35-40 percig voltam bent.

Sok sikert, jó felkészülést mindenkinek!

Hella13 # 2018.05.18. 07:09

Sziasztok!!!!
A közös e-mail cím jelszavát valaki megosztaná? Már más, mint a 1718Vegyes....
Köszönöm szépen!!!!

pnélivia # 2018.05.21. 07:36

Sziasztok!

Feleslegessé váltak a "C" szakvizsgához szükséges kinyomtatott jogszabályaim (teljes anyag). Én 5-t kaptam az írásbelire ebből az anyagból. Ha valakit érdekel kérem írjon. liviaagoston@yahoo.com
Kidolgozott tételeim is vannak.
Jó felkészülést!
Lívia

Hella13 # 2018.05.28. 18:30

Sziasztok!

Sajnos nem jutok be a közös e-mail fiókjába, így ezen a felületen szeretnék segítséget kérni! Akinek bármilyen anyaga van a "C" résszel kapcsolatban (elsősorban a "gyakori kérdések" rész érdekel), és szívesen megosztaná velem, az kérem küldje el a szelence21@gmail.com-ra! Persze a közös e-mail jelszava változatlanul érdekel, ha valaki tudja.......

Nagyon szépen köszönöm előre is!!!

zozo12 # 2018.05.31. 20:17

Sziasztok! C rész (írásbeli) tekintetében eladóvá váltak a kinyomtatott jogszabályaim. Nyomtatás árában szívesen átadom. Budapesti átvétel adott. Érdeklődni: nagyzozo00@gmail.com

zozo12 # 2018.06.01. 12:42

Sziasztok! C rész (írásbeli - ALKOTMÁNYJOG és KÖZIGAZGATÁSI JOG) tekintetében eladóvá váltak a kinyomtatott jogszabályaim (mintegy 1000 oldal). Nyomtatás árában szívesen átadom. Budapesti átvétel adott. Érdeklődni: nagyzozo00@gmail.com

chava # 2018.06.06. 12:05

Sziasztok!

Szerintetek érdemes elmenni szakvizsga-előkészítőre?

mlsz # 2018.06.07. 12:58

Hello!
A közös e-mail jelszavát írja meg valaki, légyszi!
Köszi!

holnaputan # 2018.06.07. 17:49

Sziasztok!
Valaki megváltoztatta a jelszót (azt írja 29 napja), és nem írta ki, hogy mire :( Aki tudja legyen szíves megírni, mert se feltölteni, se letölteni nem tudok...
Nagyon szépen köszönöm!

vizs.ga # 2018.06.13. 06:27

Sziasztok!

Ahogy láttuk mostanra a közös e-mail címek használhatatlanok lettek, ezért csináltunk egy olyan felületet, ahol könnyen fel és letölthetőek lesznek az anyagok.

Itt érhető el: http://jogiszakvizs.ga/

Az a probléma, hogy nincs még rajta semmi.

Kérjük azokat, akik lementették bármilyen hasznos anyagot, segítsenek feltölteni a már meglévő kidolgozásokat.

Vagy e-mailben is lehet küldeni anyagot az info@jogiszakvizs.ga címre, azok is feltöltése kerülnek később.

Köszönjük - valószínűleg sokak nevében - a segítséget! :)

bianetta20150301 # 2018.06.21. 08:11

Sziasztok!
Aki a szakvizsga anyagok nyomtatását nem tudja megoldani, keressen!

doktorszöszi # 2018.06.25. 10:19

Sziasztok!
Keresek szakvizsga könyveket:
Patrocinium kiadótól: Európai Unió joga 2017. évi lezárás
Alkotmány 3. átdolgozott kiadás.
Nem baj ha aláhúzott is, érdekelne.
Köszi

KisAbi # 2018.06.27. 06:28

Kedves Fórumozók!

Munkajogi írásbeli feladat kapcsán szeretném kikérni a véleményeteket a megoldást illetően.

X.Y. állásinterjúra jelentkezik egy külkereskedelmi céghez, üzletkötő munkakörbe. Az interjú sikeres, szóban megállapodnak, hogy 2 nap múlva aláírják a munkaszerződést és a következő hétfőn már kezdhet is. A munkavégzés Bécsben lett volna, 6 hónapi időtartamban. A hazalátogatás és a bérezés körülményeit is egyeztették.
X.Y. a szóban megbeszéltek szerint megjelenik a cégnél, hogy aláírja a munkaszerződést. Akkor közlik vele, hogy nem Bécsben hanem Tunéziában kell munkát végeznie. Erre X.Y. megtagadja a munkaszerződés aláírását.
Egy hét múlva kap egy emailt a cégtől, hogy fizessen meg részükre 200.000 Ft összegű kártérítést, mivel a cégnek ennyi kára származott abból, hogy nem írta alá a szerződést.
A feladat az volt, hogy X.Y. jogi képviselőjeként írjak választ a cégnek.

Köszönöm szépen!

drbarbó # 2018.06.28. 06:26

Sziasztok!

Sikeres vizsga után eladóvá váltak könyveim, jegyzeteim. Mindegyik kihúzott! Lehetőleg csomagban szeretnék megválni tőlük.
Akit érdekel telefonon keressen:06202757225

  • Az Európai Unió joga (Patrocinium- 2017)
  • Alkotmányjog (Patrocinium-2018)
  • Közigazgatási jog (Patrocinium- 2018)
  • nyomtatott Ákr.
  • nyomtatott Kp.
  • Anikó féle Munkajog jegyzet

Ár: 10.000.- Ft

anika21 # 2018.06.28. 06:27

Sziasztok!

Eladnám a c rész nyomtatott anyagát (kb. 2000 oldal), az Alkotmány könyvet (Kerekné Jakó Nóra, Mikes Lili, Szabó Zsolt 3. átdolgozott kiadás, 2018) és az EU könyvet (Gombos Katalin 2017). Nincs kihúzva.

+36-30/529-5080.

Ani

anika21 # 2018.06.28. 06:37

Sziasztok!

Eladóvá vált teljes c rész nyomtatott anyaga (kb. 2000 oldal), az EU könyv (Gombos Katalin 2017) és az Alkotmány könyv (Kerekné Jakó Nóra, Mikes Lili, Szabó Zsolt 3. átdolgozott kiadás, 2018). Nincs kihúzva.

+36-30/529-5080

Ani

anika21 # 2018.07.06. 11:22

Elkeltek a könyvek.

dr. Z # 2018.07.23. 09:30

Sziasztok! Esetleg az alkotmányjog-közigjog (c1) részhez nincs valakinek kidolgozott tételsora? A honlapon csak a másik két részhez van feltöltve. Van tapasztalat írásbelin abból a részből? Itt korábban kérdezte valaki, de engem is érdekelne, hogy a szakvizsga felkészítő mennyire hasznos?

rtsk # 2018.07.23. 16:12

Sziasztok!

C rész gyakori kérdéseket keresek. Tudna valaki küldeni a rituska.sz@gmail.com-ra?
Köszönöm!

lawyer55 # 2018.07.30. 07:06

Sziasztok!

Új vagyok a fórumban. A segítségeteket szeretném kérni.

2018-as kidolgozott szakvizsga tételeket hol tudom elérni?

Szeretnék hozzáférést kérni a közös email fiókhoz.

Köszönöm a segítségeteket!