Bírósági fogalmazók


Impossible # 2013.10.10. 20:20

Szerinted? :) Na, ez a válasz. Gondolom, segített.

Egyjogászlány # 2013.09.29. 17:22

Tisztelt Fórumozók!

Negyed éves joghallgató vagyok a pécsi jogi karon. Nyáron a Járásbíróságon voltam szakmai gyakorlaton, és nagyon megtetszett a bírói hivatás. Érdeklődnék, hogy milyen lépéseket tegyek így még hallgatói évek alatt (pl. könyvek, tanulmányok, kapcsolatok stb.) illetve, hogy kell e plusz protekció a sikeres versenyvizsgán felül.

Barella # 2013.02.06. 10:01

Tisztelt Fórumozók!

Ha valakinek esetleg megvan a bírósági fogalmazók felvételi vizsgájának 2012. október 24.-i írásbeli kérdéssora (teszt és esszé is) kérem, küldje el részemre. Előre is köszönöm !!!

browneyesburn # 2012.12.09. 19:31

Valóban igaz, hogy fogalmazói pozíciót csak az tölthet be, aki érettségi után rögtön a jogi egyetemet választotta? Én 21 éves vagyok, első éves joghallgató, és francia szak mellett végzem az egyetemet, nappali tagozaton. Szeretnék egy tolmácsképzőt is elvégezni mindeközben,de nem szeretnék elzárkózni a klasszikus jogi pályától sem.

kávés # 2012.11.19. 16:22

Nem durrana el az agyam, ha laikus hivatkozna jogszabály értelmezési problémákra... de ezt így hogyan??
És akkor megszólal a segítőkész oldalam, íme a gordiuszi csomó megoldása:

Iasz. tv. 13. § (1) bek. második mondata: "Bírósági titkárnak jogi szakvizsgával rendelkező személy nevezhető ki. A titkári kinevezés előtt bírói pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt venni."

11/1999 IM rend. 7. § (2) "A fogalmazó joggyakorlati idejének számítására a jogi szakvizsgáról szóló IM rendelet az irányadó."

Az 5/1999 IM rendelet 2. § (1) bek.-e pedig így szól: "A jogi szakvizsgát megelőző joggyakorlat ideje legalább 3 év; a különböző jogi munkaterületen szerzett joggyakorlatok idejét össze kell adni."

Tehát esetben meg van a szükséges gyakorlati idő, így bírói pályalkalmassági+ szakvizsga szükséges csak és ez akár 3 hónap alatt is letehető és ezután "automatikusan" kineveznek bírósági titkárnak.

Paragra fuss # 2012.11.17. 13:17

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek mennyire automatikus az átmenet a fogalmazó és a titkár között.

Ugye a fogalmazóképzés alapból 3 év, de mi van, ha valaki úgy jelentkezik fogalmazónak, hogy már megvan a gyakorlati ideje és mondjuk felveszik és egy éven belül leszakvizsgázik?

- Automatikusan kinevezik titkárnak egy év fogalmazóskodás után;

- Akkor is ki kell várnia a 3 évet;

- Pályázni/kérvényezni kell - mérlegelés kérdése?

Sajnos a vonatkozó jogszabályokból nem tudtam kiolvasni a választ erre a kérdésre. Tudna valaki segíteni?

Köszönettel,

§

barrerra # 2012.10.20. 05:24

"De persze jelentkezni lehet, de a patinás referencia, meg a nem kevés gyakorlat (erre mondta azt egy HR-es, hogy "azaz öreg":) ) helyett szerintem jobb ajánlólevél lenne egy bírósági berkekben befolyásos ismerős, rokon...:))"- rokon... Szóval ezért van ennyi ostoba bíró :D Igaz, ismerősömnek is van ismerőse a Fővárosi Ítélőtábláról, szóval szerintem nála ez nem probléma :D Az a HR-es meg jó nagy hülye lehet, hogy a tapasztaltra azt mondja, hogy öreg (pejoratív értelemben), a bíróknál nem pont az a lényeg, hogy tapasztalt, bölcs, szélesebb látókörrel rendelkező ember legyen? Nagyon gáz...

Egyjogász # 2012.10.20. 01:06

"Az ismerősömnek azért elég patinás referenciája van, és tényleg nem kevés gyakorlata van, kicsit furcsa lenne, ha pont ő nem lehetne bíró."

Olvastál te manapság a jogászi munkarőpiaci helyzetről? Minden jó álláshelyre sokszoros a túljelentkezés, nekem van olyan ismerősöm, aki három felsőfokú nyelvvizsgával, gyakorlattal, stb. hónapok óta jogászként sem tud elhelyezkedni, nemhogy bíróként...

A bíróságok válogathatnak a több nyelvet beszélő summa cum laudés fiatal jogászok között, akik fogalmazóként, majd titkárként megszerzik a bírósági gyakorlatot is.

De persze jelentkezni lehet, de a patinás referencia, meg a nem kevés gyakorlat (erre mondta azt egy HR-es, hogy "azaz öreg":) ) helyett szerintem jobb ajánlólevél lenne egy bírósági berkekben befolyásos ismerős, rokon...:))

Sherlock # 2012.10.19. 18:20

Tutira patinás, de a bíróságon előfordulhat hogy elő kell majd venni a relevánsnak tűnő jogszabályt ha meg akar tudni valamit. :)

barrerra # 2012.10.19. 17:17

Az ismerősömnek azért elég patinás referenciája van, és tényleg nem kevés gyakorlata van, kicsit furcsa lenne, ha pont ő nem lehetne bíró. Olyanról egyébként hallottam, hogy bv. tisztből lett valaki ügyész, meg rendőrségi hivatalvezetőből bíró.

Egyjogász # 2012.10.19. 11:16

Akkor hogy a fenébe nem tudok én pl. közjegyző lenni (már a nagy szabad átjárás jegyében), pedig nagyon szeretnék, mert hatalmas buli?:)))

De érdeklődtem a jogtanácsosból bíróvá történő átlényegülésről is (már ha szabad az átjárás), tájékoztattak, hogy annyi bírósági fogi van, meg titkár, aki kinevezésre vár, hogy kapcsolat nélkül "kintről" nem lehet bejutni a kasztba. (Sőt állítólag most már kapcsolattal se nagyon, de én ezt a "Rokonok" országában azért nem hiszem...:) )

Sherlock # 2012.10.19. 07:25

Én sejtem mire akarsz célozni, de a jogi szakvizsga azért egységes, hogy biztosítsa a jogi hivatások közti szabad átjárást. :O)

Egyjogász # 2012.10.18. 22:58

Hát jelentkezni jelentkezhet....

barrerra # 2012.10.18. 22:24

Na, az zsír! Akkor ezek szerint még bírósági titkárnak sem kell elmennie, hanem egyből jelentkezhet bírói állásra. Köszönöm a választ, az ismerősöm nevében is!

jogaszleany # 2012.10.18. 20:43

Ajánlanám az ismerősöd figyelmébe a bírák jogállásáról szóló törvényt, viszonylag az elején ráakad a válaszra:

4. § (1) Magyarországon bíróvá az a harmincadik életévét betöltött személy nevezhető ki, aki

...

  1. legalább egy évig

fa) bírósági titkárként, alügyészként, ügyvédként, közjegyzőként, jogtanácsosként dolgozott,

fb) kormánytisztviselőként, illetve köztisztviselőként központi közigazgatási szervnél közigazgatási, illetve jogi szakvizsgához kötött munkakörben dolgozott,

fc) korábban alkotmánybíróként, bíróként, katonai bíróként, ügyészként működött,

fd) nemzetközi szervezetnél vagy az Európai Unió valamely szervénél ítélkezett, vagy az igazságszolgáltatással összefüggő tevékenységet folytatott.

barrerra # 2012.10.17. 22:40

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem (ismerősöm van ebben a szituációban): van egy vállalati jogász, aki diplomázás után a GVH-nál dolgozott 5 évet, majd elhelyezkedett a világ egyik legnagyobb telefonos társaságánál, mint belső ellenőr (náluk valami "divatosabb" neve van ennek a beosztásnak), itt lehúzott 7 évet. Még mindig ott dolgozik, a cége által dolgozott már külföldön 3 évet. Jelenleg azon gondolkodik, hogy elmegy bírónak, de ő úgy tudja, hogyha megvan neki a szakvizsgája, akkor neki nem kell bírósági fogalmazói tapasztalatot szereznie, viszont azzal nincs tisztában, hogy mennyi időt kéne eltöltenie bírósági titkárként ahhoz, hogy bíró lehessen belőle, úgy, hogy van a háta mögött 12 év jogi szakmai tapasztalat + szakvizsga + 2 felsőfokú nyelvvizsgája.

Mennyi idő kéne ahhoz egy ilyen tapasztalattal rendelkező jogásznak ahhoz, hogy bíró legyen?

Mandy14 # 2012.10.16. 21:33

Sziasztok!

Nekem múlt héten pénteken küldték ki az értesítést, én október 25-én megyek az írásbelire :)

kávés # 2012.10.15. 14:41

Sziasztok!

Végre sikerült elérnem a Humánploitikai osztályt és megtudtam az idei írásbeli versenyvizsga időpontját, hátha mást is érdekel rajtam kívül: 10.24. és 10.25.

Elvileg a hiánytalan pályázatot benyújtók tehetnek írásbeli vizsgát, csak formai szűrés van. A konkrét időpontot múlt hét végén postázták mindenkinek, tehát a napokban várható a levél.

kávés # 2012.10.15. 11:44

Sziasztok,

még mindig nincs valakinek infója a lenti kérdéssel kapcsolatban?

Egy remémnykedő pályázó... :)

kávés # 2012.10.11. 11:14

Sziasztok!

Értesítettek már valakit az írásbeli időpontjáról? Már itt is szűrik a pályázókat vagy az írásbeli vizsgára még mindenkit behívnak?

Mandy14 # 2012.09.29. 21:10

Kedves radagast,

  1. a versenyvizsga eredménye egy évig használható fel, ilyenkor a jelentkezés esetében egy kérelmet is kell érni, amelyben kéred, hogy a korábbi versenyvizsgád eredményét felhasználhasd.
  2. a versenyvizsgára és az állásra való jelentkezéshez egyaránt a szept. 30 a határidő, ha pályázol akkor automatikusan jelentkezel a versenyvizsgára is kivéve, ha már van korábbi eredményed és azzal szeretnéd újra megpróbálni.
adra90 # 2012.09.11. 09:59

Sziasztok!

Az erkölcsivel kapcsolatban kérdezném, hogy ha nem jelöltem meg az OBH-t. az adattovábbítás címzettjének de attól még megkaptam az erkölcsit attól függetlenül még elfogadják? Köszönöm.

radagast # 2012.08.12. 10:03

Sziasztok két dolgot szeretnék kérdezni:

  1. a versenyvizsga eredmény időtálló? A következő év pályázataihoz is fel lehet használni?
  2. Ha még nincs versenyvizsgám, de szept. 30 a jelentkezési határidő és ugyanilyen jelentkezési határidővel hirdetnek meg fogalmazói állást. (elbírálás decemberig) akkor érdemes beadnom a pályázatomat fogalmazói állásra? Letehetem-e menet párhuzamosan a versenyvizsgát?

Köszi
ui: Versenyvizsgázni szándékozókkal szívesen cserélnék tananyagokat, információkat.
velospiritos kukac gmail.com

Tunde82 # 2012.03.28. 08:09

Sziasztok!

Van valakinek esetleg a bírói fogalmazói vizsga essszékérdéseihezn vázlata?

Küldje már el a kikelet82@citromail.hu címre.

Köszi

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.16. 15:24

:O)

Egyébként én 1983 óta egyfolytában ajánlom Szentendrét. A megyei könyvtár úgyis ott van.