ME-Igazságügyi ügyintéző


ilaci # 2005.08.25. 13:47

Megnéztem a tananyag bontását (cégjog, cégeljárás, stb..), kevesebb így, de biztosan van, ami Nálatok részletes kiemelést élvezett.

ilaci # 2005.08.25. 12:39

Ti egyébként milyen bontásban tanultátok a tárgyat? Szintén 1. félév: Üzleti élet szerződései, értékpapírjog, fogyasztóvédelem; 2. félév: társasági jog, csődjog, versenyjog? Ha igen, akkor (is) minden elismerésem, egy főiskolai szintű képzés esetében szerintem elegendő volna a kevésbé alapos számonkérés ill. a tagoltabb bontás. Csak a nehézségről még egy említés, és befejezem: amikor egyik évfolyamtársnőnk beszélgetett egy szakvizsgára készülő jogásszal, szóba került e vizsga írásbeli része, és a beszélgetőpartnere elmondta, hogy ő a szakvizsgán számít olyan kérdésekre, mint amilyeneket tőlünk a tételhúzás jogának elnyeréséért helyesen megoldani követeltek. (Most lehet azt mondani, hogy persze szubjektív, ki mit ítél nehéznek, de ez tény és igaz.)

ilaci # 2005.08.25. 12:28

Kedves chilli! Ha picit visszaolvasol, látni fogod, hogy több jogász is hozzászólt a témához, nem csak igazságügyis. Egyébként ha körbenézünk az interneten a különböző fórumokon, alig találni olyan topic-okat, melyben a hozzászólók görcsösen ragaszkodnak a címadó témához, ebből kerekednek ki ugyanis a hol többé, hol kevésbé érdekes gondolatcserék, beszélgetések ez a fórumozás sajátja. Sajnálom, ha az offolásommal a lelkivilágodba találtam volna tiporni, igyekszem az ilyesmit elkerülni a jövőben. :) Egyébként a tárgy nehézségével egyetértek, biztosra veszem, hogy Nálatok is megadták a módját a számonkérésnek. Talán MBP-nél csak a neje szigorúbb, viszont, hogy jót is mondjak, el kell ismerni: az előadásokat ezen a tanszéken nálunk úgy adták le, hogy akit érdekelt, sok innen-onnan való anyaggyűjtést megtakaríthatott magának. Mindegy, ezen is túl kell esni, az út már csak rövidebb lesz, bízom a szép jövőben. :)

chilii # 2005.08.25. 10:21

Kedves ilaci!
Ha nem tűnt volna föl, ezen az oldalon az igazságügyisek cseréltek eszmét nem a jogászok, de megnyugtatlak a kerjog nekünk sem volt semmi. 220 évfolyamtársam közül 80-an különös kegyelemből (mivel még mi sem voltunk kreditesek) még 2 félévben is felvehette MBP kedves tárgyát, így összesen kb. 8-10 alkalommal próbálhatott szerencsét, és volt akinek még így sem jött össze, pedig keményen készültek. Sajnos én is tapasztalatból tudom, hogy akármit mondanak is a többiek, itt nem elég az alapos felkészülés, igen sok múlik a szerencsén, meg hogy ki milyen lábbal kelt fel a vizsga napján.

ilaci # 2005.08.24. 20:33

Köszi! Nagy kalappal zúduljon mindannyiunkra! :-)

spicer # 2005.08.24. 20:23

jav: "összesét" ....és persze nem a nemzeti termékekre gondolok :-)

spicer # 2005.08.24. 20:21

Köszönöm, h az észrevételeimet nem pejoratív beszólásként értelmeztétek...nem is annak szántam!
A "még az iskolapadot nyűvők"-nek kitartást és szorgalmat kívánok, ja és persze Kína összessét :-)
Tisztelettel:
spicer

ilaci # 2005.08.24. 20:12

Spicer: egyetértek a meglátásoddal, én sem a saját sulim preferálására osztottam meg a tapasztalataimat, hanem avégett, hogy első kézből információt kapva más is objektívebb véleményt formálhasson erről a jogi karról.
Biztos vagyok benne, hogy sehol az országban nem adják úgymond "ingyen" a jogi diplomát -mint ahogy másokat sem-, és a rendszer keménységéről és hatékonyságáról kialakult kép a személyes élményeken, egyéni szerencsén/olykor balszerencsén és az oktatói gárda kvalitásain, nameg a máshonnan, más intézményekből kapott információk egyvelegén keresztül formálódik. Ugyanúgy elismerendő a tudás, jöjjön az bárhonnan. :)

HE0222: Köszönöm a bíztatást, reménykedem, hogy így lesz majd!

HE0222 # 2005.08.24. 20:00

Spicer, egyetértek abban, hogy számít, milyen hatásfokkal adod el magad, mint általában az életben bárhol.

Ilaci, ha ennyire intenzíven tanulsz és komoly áldozatokat hozol, borítékolom, hogy meg is lesz az eredménye, és az államvizsgát is viszonylag könnyen fogod venni, nem megy kárba az a rengeteg befektetés, meghozza gyümölcsét. Sok sikert!

spicer # 2005.08.24. 19:53

Bocsánat a belevau-ért, de rémesen visszatetsző dolognak tartom "az én sulim a legnehezebb, nálunk a legszigorúbbak a vizsgák ill. a tanárok stb." témájú hozzászólásokat,mert....

  1. Mindenkinek a maga gondja (sulija, vizsgája) a legnagyobb.
  2. Milyen alapon hasonlítanak össze egyesek olyan egytemeket (elnézést, iskolákat), amelyiknek -a legjobb indulattal is- csak az egyik érintettjét ismerik, s a többiről legfeljebb csak hallomásból szerezhettek "információt"?

3.Egy orvosi diploma megszerzésével a hátam mögött azt hiszem kijelenthetem, h "aki tanul, az tud...és aki tud, az átmegy a vizsgán"!
Persze nem mindegy, hogy ki milyen intenzitással tanul (nem az a lényeg, hogy hány órát!!!) ill. hogy ki milyen hatásfokkal képes "eladni magát" egy-egy vizsgán!
Ismételten elnézést kérek az "illetéktelen" hozzászólásért....ez csak egy egyéni vélemény, amit nem személyeskedésnek szántam, csak egy privát szösszenetnek.
Tisztelettel:
spicer

ilaci # 2005.08.24. 18:05

Még nem vagyunk kreditesek, nálunk a minket követő évfolyamoktól vezették be felmenő rendszerben, azt is úgy, hogy a most harmadévesek/szeptembertől negyedévesek már a kreditesek által is ismert tematikában és ugyanolyan félévi bontásban veszik fel a tárgyakat, de még halaszthatnak vizsgát a dékáni hétre. (Kredit-számítást viszont nem alkalmaznak náluk, csak a tanrend ugyanaz.) Valahogy nem bánnám, ha inkább kredites lennék, akkor biztos, hogy elkezdhetném az utolsó évet, azért nem lenne ekkora a nyomás. Ha aszerint kellett volna teljesítenem a vizsgaidőszakot, persze, hogy a kerjogot is megpróbálom, de így eddig nincs bukott vizsgám, a legrosszabb is 4-es. (Félreértés azért ne essék, nem vagyok egy magológép, azt mindig is utáltam, átlagban 3-3,5 a teljesítményem, ami nem túl fényes.) Ebben a félévben viszont elhatároztam, hogy semmi más nincs, csak a tanulás, hogy lemérjem, ha mindent beleadok, mire vagyok képes, de így sem tudtam mindenből ötöst hozni, pedig a másfél hónapos vizsgaidőszakot a könyvek, jegyzetek fölött vegetálva és életfunkcióimat a tanuláshoz szükséges mértékre minimalizálva csináltam végig, a párom mondta is, hogy nem tudja, hogy tudok egy sikeres vizsga után hazaájulva még aznap elővenni a következő adag tételhez valót és nekikezdeni azt tanulni.. Valószínűleg az öt évet nem tudtam volna így végiggürcölni, de most beleadtam apait-anyait, mégsem fért már bele ez az egy. Mindegy, tréningnek ez jó az államvizsgára. :-)

HE0222 # 2005.08.24. 16:51

Szia Ilaci,

ha az ELTÉ-re járnál, több időd lenne tanulni a halasztott kerjog vizsgádra, pontosan 12 hónap, ugyanis ott nem vizsgázhatnál szeptemberben, csak 1 év múlva. Na, ez sem piskóta, pláne, ha emiatt 1 évet csúszik az ember...

ilaci # 2005.08.24. 16:23

Sziasztok!

Kedves Szuszika! Tapasztalatból tudom, hogy a ME-ÁJK-t nem egy egyszerű mutatvány elvégezni, hidd el. Mondom ezt úgy, hogy még csak negyedéves vagyok, és egy hét múlva kereskedelmi jogból lesz halasztott (A) vizsgám, mindezt annak ellenére, hogy a tavaszi szorgalmi időszakot végigtanultam, elővizsga héten két tárgyat is teljesítettem az amúgy elég brutális agrárjog-zh-ra való készülés mellett, és életem legjobb eredménnyel zárt vizsgáit abszolválva se volt már időm kerjogból rendesen felkészülni úgyhogy nem mertem bemenni. Egyébként az évfolyamról még 109 társam küszködik levelezőn ezzel a tárggyal, ráadásul 2x annyit készülve rá, mint akár pl. a róma-szigorlatra sem garantált, hogy az írásbeli részét sikeresen teljesítjük, azaz még a szóbelire be sem jutunk. Mindemellett sok embernek 2-3 vizsga is csúszott szeptemberre, ami szintén nem piskóta.
A vizsgáztatás brutalitásáról vannak saját élményeim sajnos, de több barátom lett úgy évismétlő, hogy nem rajta múlt, hanem a vizsgáztató "jószándékán" pl. másodéven alkotmányjogból. (Nappalis lányok persze akadtak, akik ugyanezen tárgyból kevesellték a közepes/jó érdemjegyet is, de az külön műfaj, senki ne vegye személyes sértésnek. )
Jelen vizsgámra pedig már egy hete reggel 6-kor kelve, este 8-kor a zuhany allatt már szinte leragadó szemmel várom, hogy az ágyba zuhanhassak, annyit kell rá tanulni, hogy legyen esély akárcsak a kettessel való túlélésre. A felettünk járó évfolyam pedig csak a kerjogot véve szervernyi tárhelyet tölthetne meg annak ecsetelésével, mért még mindig a kerjog aláírást pótolta rektori engedéllyel a vizsgaidőszak harmadik hetében. És ez csak EGY tárgy a sok közül, hol van a római jog, a jogelméleti, jogtörténeti tárgyak, amin az évfolyam fele elvérzett elsőben 2001/2002-ben, aztán a polgári, büntető, a közigről nem is beszélve.. Szóval mielőtt ilyen általánosításokat használsz, kérdezz meg egy itteni hallgatót is, aki majd személyes tapasztalatok alapján tud nyilatkozni, mennyire is gyenge avagy kemény ez a jogi kar.

Viwike # 2005.08.21. 04:36

Kedves Remus!

Hogy hol jobb tőled 300 %-kal? Nyaktól felfelé tutira jobb! És számomra először ott kezdődik egy pasi. Egyébként meg szerintem nem kell a szemébe mondani, magától is tisztában van a Képességeivel. De azért nagyon hízelgő a segítőkészséged.
Írtad, hogy felvettek a másoddiplomás képzésre, és nektek is lesz római jog. Szóval akkor a Remus névválasztás – a márkaszereteten kívül – a római jogi tanszék elkápráztatását is szolgálja?
Epekedve várom minél szellemesebb válaszod! :)))

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.19. 09:24

remus hol tanit az apukád?

Remus # 2005.08.19. 09:10

Viwike, apám ilyen idős korában kanyarban sem volt hozzám képest, de ez családi dolog.
Apám 300 %-kal hol jobb tőlem? A jogi pályán, motorversenyen, ágyban, vagy hol? Egyébként nagyon örülök, hogy ilyen véleménnyel vagy róla, szerintem ha a szemébe mondanád, nem tudna ellenállni Neked, mint ahogy én sem tudnék. Megtegyem a kellő lépéseket? Nagyon segítőkész vagyok egyébként. Puszikállak :)

HE0222 # 2005.08.19. 08:29

Onom és Chili,
hát, igen, a hátszél sokat segít... Ha nincs, akkor meg a tudás, a szuper diploma lehet előny, de éppen hátrány is. Van. ahol rettegnek az értelmes, jóeszú, nagyreményú munkaerőtől, nehogy hamar föléjük kerekedjen. Szerintem ez ott hátrány, ahol a kisfőnök veszi fel az alkalmazottat, mert ő retteg, hogy a nagyfőnöknél így előbb-utóbb ő hátrányba kerül... Tudással, jó eredményekkel ott pályázik sikerrel az ember, ahol piac van, és ahol a leendő munkaadó meglátja a lehetőséget, hogy ő maga is mennyit nyerhet azzal, ha képesség alapján választ kollégát és nem sógor-komát vesz fel. Ahol pénzre megy a játék, ott kevésbé számít a protekció. Senki nem a saját maga ellensége, ugye...

Viwike # 2005.08.19. 04:57

Szia Remus!

Sorry, de a mi kis közös diplomaátadónkon sokkal jobb helyed volt, mint nekem. Te onnan – oldalról -, ahol ültél legalább láttál valamit :).
Ha már úgyis belejöttél a munkahely osztogatásba, akkor a hallgatásomért cserébe – nevezetesen arra gondolok, hogy ki is Vagy valójában -, nem szereznél nekem is egy helyes kis állást :)?
Csak egy jó tanács: nem tudom a fedett nyomozóra emlékszel-e Be-ből, de közel sem kell annak lenni ahhoz, hogy rá lehessen jönni ki él a Remus név mögött :). A helyedben nem írtam volna ilyen egyértelműen beazonosítható infókat magamról.
Eszembe jutott még valami. A következőt írtad: „mivel apám ügyvéd…valamilyen szinten követni akartam.” Megsúgom neked, hogy apukád 300 %-kal jobb pasi tőled :)))) /most is csak idéznélek: „Ezt nem azért mondom, mert elfogult vagyok, de ez így van.”!!!/

Azért mindenestre jó ötlet, ha „valamilyen szinten” követni szeretnéd.
Nagyon nagy kitartást kívánok neked ehhez!!!

Remus # 2005.08.18. 13:45

Igen Viwi, jún. 24.
Onom! Ha nincs munkád és jönnél, szólj és megbeszéljük. Feltéve, ha vállalsz egy 10 hónapos átképzőt a RTF-en. És akkor mehetünk együtt jövő szeptembertől!

onom # 2005.08.18. 09:21

hát arra én iskíváncsi lennék, hogy bármilyen protkó nélkül talán egy kicsit jobb diplomával és némi bjogi gyakorlattal felvennének- e az ORFK-ra ... nem hiszem. szar a diplomám, talán ügyintézői szakot kellett volna elvégeznem és akkor oda vesznek fel, ahová csak akarom, ugye????

chilii # 2005.08.18. 09:05

Én csak arra lennék kiváncsi, hogy akinek történetesen nem közig tanszék vezető a papája azt is csont nélkül felveszik-e az ORFK-ra dolgozni, mert akkor én is jelentkeznék!

Viwike # 2005.08.18. 04:39

Szia dr. joci!

Idén júniusban végeztem nappalin. Szerencsére nekem – ha ideiglenesen is, de – sikerült elhelyezkednem. Bár azok az évfolyamtársaim, akikkel tartom a kapcsolatot, sajnos csak az elutasító leveleket kapják.

Viwike # 2005.08.18. 04:36

Szia Remus!

Látod, ez az, amit utálok a fórumon: mindenki hajlamos olyan könnyen megsértődni. Pedig!!! csak annyi a probléma, hogy azt a hangsúlyt nem érezhetted, ahogy gondoltam a mondandómat. Mellesleg így írtam: „Szóval akkor miattad (is) tartott olyan sokáig a diplomaátadónk :)!” Egyébként pedig csak kíváncsi lennék, hogy mit dolgozol az ORFK-nál.
Én nem vettem észre a diplomaátadón azt a felétek irányuló sajátos érzést, amit Te érezni véltél. Ugyanarról az átadóról beszélünk??? 2005. június 24.?

Viwi

Remus # 2005.08.17. 11:17

Viwike!
Te nem vetted észre, hogy a diplomaosztón (hogy finoman fogalmazzak) szarba se nézték ezt a főiskolai szakot? Kicsit étzékeltették velünk, mint ahogy végig a három év alatt.

dr.joci # 2005.08.17. 06:01

Szia Viwike.

Tavaly végeztél Te is Miskolcon?
Nappalira vagy levelezőre jártál?
Sikerült már elhelyezkedni?

üdv:

dr.joci