doktori cím


Impossible # 2008.11.09. 00:52

"A PhD a Dr." (Impossible Polgári Törvénykönyve 1. § (1) bek. - klaudikálóan kógens norma: az én irányomban el lehet térni!) :D

Impossible # 2008.11.09. 00:55

Krisztián,

Őt pedig hiába emlegeted, úgyse fog ide írni... szóval szokj le az állandó ismételgetésről!

bandeeraz # 2008.11.09. 10:49

Én egyáltalán nem használom a doktor jelzőt. A munkám során persze kénytelen vagyok az e-mail alárísra odatenni, illetve a névjegyemre, de egyébként a számláimon, személyi igazolványomon, valamennyi privát ügyemben az igazi nevem szerepel. Láttam néhány ismerőst, már az iwiwre is kiírta "Dr.". Annyira szánalmas...Amúgy megoldaná a dillemát, hogyha ugyanúgy használnánk Mo-n is a tudományos fokozatú címeket, mint külföldön. Mondjuk MA után Mag. előtag, mérnököknek Ing....stb. Ezáltal lehetne jelölni, ha valakinek fontos, hogy a tudja a külvilág, egyetemet végzett, de aki meg erre magasról tesz (mint én), annak nem kell feleslegesen villognia. A röhögőgörcs kerülget, amikor úgy kell néha bemutatkoznom "Doktor Kis Tóni vagyok".:))))

hunfrakk # 2008.11.09. 11:22

az én főnököm külön megkért engem,
hogy ne írjam neve elé a dr/Dr.-t (aláírásnál)
csak hogy Kis Ede főosztályvezető

az a vicces az iwiw-en szerintem,
mikor vki nem a titulushoz (ifj, dr. prof.) írja,
hogy dr./Dr.,
hanem a vezetékneve elé (Dr. Kis),
így aztán kereséskor nem lehet megtalálni illetőt,
plusz mikor abc-be rendeződnek ismerősök,
nem a K-nál található Kis,
hanem a D-nél.

Impossible # 2008.11.09. 23:03

Miért lenne szánalmas, ha valaki büszke arra, hogy doktor, vállalja, hogy az, és kiírja? Ez olyan, mint amikor a jótanuló gyerekre rásütik, hogy "stréber", a szerencsétlen pedig ennek következtében szégyellni kezdi, hogy ő energiát fektet be a tanulásba, és hogy okos gyerek. Itt is láttam hasonlót fórumon: volt, aki szándékosan nem újságolta el, hogy szakvizsgán minden jegye 5-ös lett.
Amit szemelőtt kellene tartani, az azonban a következő:
Nem azért gyújtanak világot, hogy véka alá rejtsék!

Kacsa1111 # 2008.11.10. 08:16

én átírattam mind a személyiben, mind a jogsiban, mind a forgalmiban...
közúti ellenőrzésnél jól jön:)))

OFF
közúti ellenörzés miért csak nálunk divat? mi értelme zaklatni az egyébként is 40szer lenyúzott autósokat?
ON


Kacsa11

hunfrakk # 2008.11.10. 08:45

közúti ellenőrzés az USA-ban is divat

lásd. ÜTKÖZÉSEK c. film - -

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.11.10. 09:29

A Ponyvaregény első párbeszéde: "Hollandiában nem állít meg csak úgy a rendőr, mint itt ( tehát Los Angelesben)".

Kacsa1111 # 2008.11.10. 10:04

USA-ban még nem vezettem:)


Kacsa11

bandeeraz # 2008.11.10. 12:51

Hát szégyelni nem kell a doktori címet, csak a nevet átírni sztem gáz. Némi kisebbségi komplexust tükröz. Ezzel próbáljuk ellensúlyozni. Mindenki tudja, hogy a doktori cím a jogász diploma mellék az csak amolyan ajándék, nem valódi tudományos teljesítményt tükröz. Jól nézhetne ki nálam a közúti ellenőrzés, fekete autó, farmer és adidas sportcipő, fekete póló, döngetem a metalt, erre megnézik a jogsimat és doktor úr:)))) sztem biztos sittre vágnának hogy hamisítottam:P

Kacsa1111 # 2008.11.10. 13:59

OFF

Kedves bandeeraz,

ruhában egészen azonos az izlésünk, de zenében nagyon más...:)

ON


Kacsa11

Impossible # 2008.11.11. 00:12

banderaz,

miért lenne "gáz" átírni a nevet? A zsíros tejre sem azt írják rá, hogy zsírszegény, a 3,8%-osra pedig pont azt írják rá, hogy 3,8% zsírtartalmú. Aki feltünteti a doktori címét, az a valóságot tünteti fel. A valóságot pedig ebben az esetben nem kell szégyellni, sőt büszke lehet rá az ember, ráadásul a külvilág számára jelzés a doktori cím feltüntetése, mint a tej esetében.

hedge # 2008.11.13. 13:59

Egy hsz erejéig beszállok én is ebbe a káoszba :-)

Szerintem: kis-, meg nagydoktori 1990 előtt volt, amikor doktorit lehetett szerezni olyan jó témákból, mint " A megnetofon felhasználása az oktatásban." Tehát ez egy tudományos cím volt, semmi köze sem volt ahhoz, hogy milyen szakon végzett az illető. Hangsúlyoznám, hogy manapság kisdoktori és nagydoktori NINCS!!!

A Dr., illetva a dr. között az ég egy adta világon semmi különbség nincs. Ez csak egy cím, ami pár szakon a diploma mellé jár. Az meg valóban szánalmas, ha valakinek a vezetékneve már az államvizsga után hirtelen "d" betűvel kezdődik, és még a kari gépteremből átírja magát az iwiw-en. Természetesen még a kocsmában is úgy mutatkozik be...

Az ilyesfajta címekkel nem élni, hanem visszaélni kell :-) Pl.: igazoltatás, ostoba ügyintézők fenyítése, stb. Meg persze az azonosító iratokon érdemes átíratni.

A tudományos teljesítmény az teljesen más dolog. Mint említettem, '90 óta nincs kicsi meg nagy. Azóta, az ún. angolszász típusú tudományos fokozatrendszerben van a BSc, az MSc, ezek az alapképzés, és utána PhD. Ehhez kell disszertáció, védés, stb. Próbálj meg Németországban dr-ként bemutatkozni, azonnal megkérdik, miből írtad, aztán éghetsz (már aki:-))

Röviden ennyi, kíváncsi vagyok, ki miben javít ki. Üdv

junior jogász # 2008.11.13. 14:49

Szerintem, aki valóban megszenvedett és megküzdött érte az használja és legyen büszke rá és írja, mondja azt, hogy dr.!

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.13. 16:13

Igen, csak pont ez az, hogy miért is küzdött ő meg? :-) Semmivel se több mint bármely más Master fokozat, ez valóban amolyan ajándék, mondjuk úgy, hagyományból, de jól mondod, ezzel külföldön kiröhögnének, és én is nagyon támogatnám az itt felvetett rendszer használatát, azaz BA, MA, (BSc, MSc) PhD meg aztán Ing, Med. rövidítéseket, és ami esetleg tudományos területen még jön hozzá, de PhD-n túl úgyis elég kevesen vannak már. Még a PhD sem nagy doktori, azaz nem igazán tudományos fokozat, de mindenesetre jelent valamit a tudomány területén, amolyan ugródeszkának egy alap.
Ezek az iwiw-es hülyeségek pedig szerintem is egyszerűen szánalmasak, jól mondta valaki, kisebbségi komplexus, semmi más.
Kriszt

Egyjogász # 2008.11.13. 17:57

"én átírattam mind a személyiben, mind a jogsiban, mind a forgalmiban…
közúti ellenőrzésnél jól jön:)))"

Kacsa, nem akartam reagálni, de mivel már más is írt hasonlót, megteszem.

Tapasztalataim szerint ez egy nagy tévedés, hogy a doktori cím az igazoltatásnál olyan jól jönne. Szerintem sok esetben előfordul, hogy a "dr"-t kicsit jobban is esik szívatni.

Egy idősebb kollégámmal eset meg, hogy amikor (szerinte tévedésből) lemeszelték, és elkezdte előadni az álláspontját, a rendőrbácsi lazán közölte vele, hogy doktorkám, ne most mondja el a védőbeszédet, és jól megbírságolta.

Engem amikor egyszer megállítottak (nem vagyok Péter, csak a példa kedvéért), a rendőr azzal indított, hogy na mi van Péterke, nem ismerjük a KRESZ-t sem, hogy szerezte akkor a doktorátust?

Úgy hogy ha valaki azért írja ki a "dr"-t a neve elé, mert azt hiszi, hogy attól majd a rendőr, meg a hivatali ügyintéző hasra esik, az alapból téved.

Egyébként tapasztalataim szerint a 70-es, 80-as években még hatalmas respektje volt, ha valaki "dr" volt, különösen ha ügyvéd, ma már "dr"-ok dolgoznak pl. ügyfélszolgálatosként is....

Kacsa1111 # 2008.11.13. 20:28

Kedves Egyjogász,

nekem eddig mindig bejött...:)
A személyimet pedig 2 nap alatt intézték sürgösségiben, pedig egyáltalán nem kértem:)))


Kacsa11

Impossible # 2008.11.13. 22:34

Kacsa,

nem lehet, hogy az a Kacsa-ságod miatt volt, nem pedig a dr.-ságod miatt? :D

hedge,

visszaélni nemhogy nem kell, hanem egyenesen nem szabad! A jogászi eskü szellemében sem. Ha esetleg elmondtad már, akkor idézd fel a szövegét, ha pedig nem mondtad el, nézz utána, és mindkét esetben tájékozódj, mit jelent jogásznak lenni. Ha tudnád, nem írnál még viccből sem ilyesmit.

hedge # 2008.11.14. 07:55

Impossible

Amit írtál, arra szokták mondani, hogy értem én a viccet, csak nem szeretem :-)

Nem kell ezt ennyire komolyan venni. Szerintem az, ha egy akadékoskodó ügyintézőnek dr-ként mutatkozok be, az nem visszaélés, ezt csak viccből szoktam így nevezni (nem élni, visszaélni). Viszont gyakran tényleg segít, de a rendőrséggel kapcsolatban viszont gyakran kifejezetten nem. A lenti példákhoz hasonlót én is tudnék említeni, pont azért sz....tak meg jobban, mert benne volt a személyimben a két betű.

Egyébként meg törvénytisztelő és a jogszabályokat lehetőség szerint betartó állampolgár vagyok én is, már szakmából adódóan is, amit jól tudok, tekintve, hogy elég régen diplomáztam már, meg más papírjaim is vannak a szakmán belül.

KrisztiánBp

A PhD kifejezetten tudományos fokozat, nem pedig cím! Nagydoktori pedig nincsen, a PhD-t követően akadémiai címeket lehet még szerezni, de ez már más téma.

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.14. 07:56

Egyjogász, maradjunk annyiban, hogy a hétköznapi használat során van pro és kontra is, szerintem emberfüggő.
Nekem nincs dr-i címem de nálam meg a hivatásos jogsi válik be általában ilyen helyzetekben, és nem egyszer volt már, hogy hű de fel akart jelenteni valami miatt, aztán megnézegette a jogsit, megkérdezte miért, hogyan és hol, aztán csak annyit mondott, hogy "na jó, azért próbáljon szabályosabban, menjen tovább" és nem lett semmi feljelentés, pedig amit lehetett mindent elkövettem :-) Akkor záróvonal is volt, aminél előztem, aztán sebességkorlátozás is volt, amit sztem kétszeresen minimum túlléptem, biztonsági öv sehol ....
Aztán valamiért ez a hivatásos jogsi bejött :-) A dr-i cím valóban kelthet benne egy amolyan kisebbségi komplexusos dolgot, hogy de jól esik neki szivatni a dr urat, de működhet fordítva is, szerintem teljesen rendőrfüggő.
Kriszt

junior jogász # 2008.11.14. 09:38

Lassan az alakul ki, hogy azért ne használjam a dr.-t, nehogy a rendőrben "felkeltsem a kisebbségi komplexust". Maradok dr. és aki "kiérdemli" az legyen büszke rá, mert az tudja, hogy mi van mögötte. Akinek meg hivatásos jogsija van az meg legyen sofőr úr vagy más!:)

KrisztiánBp (törölt felhasználó) # 2008.11.14. 10:18

Jó hát felőlem maradj :-) Azt hiszem én nem szenvedek kisebbségi komplexusban, de azt egyszer valaki elmagyarázhatná, hogy mit is "érdemelt ki" az illető? Jól mondta valaki, ez amolyan ajándék. Nekem is van két egyetemi végzettségem, na most ez miért is kevesebb akkor? Csak éppen egyik szak se jár dr-i ajándékkal, ennyi. Ezért szerencsésebb valóban a felvetett "BsC, MsC, BA, MA, PhD .... stb" megnezevzések használata, mert ez egyértelműen helyre tesz mindent, de látjátok egy dr és Dr körül meg milyen viták vannak, és szerintem még most se írta le senki helyesen, hogy is van ez.
(Az hogy, a jogsim hivatásos, még nem jelenti azt, hogy sofőr lennék ..... csak egy megjegyzés, megmondom őszintén, nincs kisebbségi komplexusom szerintem, de azért rosszul esne, ha így valaki "sofőr úr"-nak szólítana, amikor nyilvánvaló, a két MA fokozattal nem ez a munkám, lényeg, hogy csak példaképpen hoztam, ez legalább nem kelti fel a rendőrben a kisebbségi koplexust :-), na nem mintha nem lennének kétségeim némelyik vezetési képességeivel kapcsolatban, de akkor is ...).

Topic eredeti témájához:
Rendet kellene tenni, végre itt is minden végzettséget, címet úgy használni, ahogyan az szokás és ahogyan kéne, mert külföldön tényleg az van, ha dr-ként mutatkozol be, azonnal megkérdezik milyen témából szerezted és mi a kutatási területed. Persze ez meg sok jogász kisebbségi koplexusát kelti fel (ahogy már írta is valaki itt, hogy szinte kicirkuszolja magának a "Dr" kiírását ...) ajaj, ördögi kör :-)
Kriszt

junior jogász # 2008.11.14. 12:39

Nagyon szép, gyönyörű a két egyetem is, de azzal az "jár", hogy esetleg mérnők úrnak szólítanak. Végezd el a jogot és akkor dr leszel.
Rendet kellene tenni itt végre ez az igazság, de miért pont ezzel kellene kezdeni? Pont most!!! :-)
Tudod mikor lesz itt rend? Mert nekem halovány "sóhajom" sincs! Ismered?

junior jogász # 2008.11.14. 12:39

Nagyon szép, gyönyörű a két egyetem is, de azzal az "jár", hogy esetleg mérnők úrnak szólítanak. Végezd el a jogot és akkor dr leszel.
Rendet kellene tenni itt végre ez az igazság, de miért pont ezzel kellene kezdeni? Pont most!!! :-)
Tudod mikor lesz itt rend? Mert nekem halovány "sóhajom" sincs! Ismered?

junior jogász # 2008.11.14. 12:40

Nagyon szép, gyönyörű a két egyetem is, de azzal az "jár", hogy esetleg mérnők úrnak szólítanak. Végezd el a jogot és akkor dr leszel.
Rendet kellene tenni itt végre ez az igazság, de miért pont ezzel kellene kezdeni? Pont most!!! :-)
Tudod mikor lesz itt rend? Mert nekem halovány "sóhajom" sincs! Ismered?