Jogász munkanélküliség


obsitos # 2006.03.01. 13:31

A mai Népszabadság 4.oldal alján "A piac dönti el, hol a határ" (Sok az ügyvéd, több prókátornak nem jut munka) címmel Bárándy Péter korábbi igazságügyminiszter, ügyvéd szól hozzá a jogi pályák telítettségéhez.

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.02.28. 12:59

azért az hogy nincs rossz munka, az kicsit erős úgy hogy érettségi után min. 5 évig keményen gürcölsz azért az egyetemen, aztán meg elmész eladónak. Ebből a nézőpontból van rossz munka. Én is dolgoztam egyetem után 2 hónapig árufeltöltőként (meg is akartak tartani :-)) meg mondjuk jobban is kerestem mint most. De azért közben párszor eszembe jutott mi a francért jártam akor egyetemre, mert ha ezt 18 évesen kezdem el, akkor lehet mára áruházigazgató vagyok vhol úgy hogy esetleg levelezőn elvégzek vmi kerfősulit, gyaníthatóan kevesebb erőfeszítéssel.

Rexor # 2006.02.28. 10:28

Úgy látom hogy sokan hivatkoznak arra is, hogy kisgyermek miatt nem tudnak "normális" munkát találni. Ezzel teljes mértékben egyetértek, tény és való hogy nagy probléma. Ebben a tekintetben szerintem a férfiak részvételét is "erősíteni" kellene, illetve támogatni ezt is. Nem hiszem, hogy csak a nők feledatának kell hogy legyen az, hogy az ovódába menjen a gyerekért.

Másik oldalról nézve a kérdést piac van és piaci viszonyok uralkodnak mindenhol. A legtöbb ügyvédi irodában elvárják a túlórát, de nem fizetik meg (ami ugyebár igen masszivan ellentétes a Mtv.-vel, bár azt hiszem ezért senki sem mer pattogni). Láttam olyan titkárnőt, aki szülés után 1 héttel már bejött dolgozni, annyira féltette a munkáját. Nagyon komoly kérdések ezek, és nem ártana erre megoldást találni. Nem akarom nagyon offolni a topicot, de ezek kikivánkoztak belőlem.

Másik oldalról, akinek nincsen családja és fiatal nincsen oka hogy panaszkodjon. Szimpatikus volt andzsinszan felesége is, aki képes volt lejjebb adni a mércét a munka kedvéért. Most is azt állítom, hogy a munka az munka, nincsen olyan, hogy "rossz munka".

kirobit # 2006.02.28. 09:43

nekem elég lenne sikernek annyi, ha nem kellene napi 10 órát dolgozni és stresszelni úgy, hogy tudom, a valójában határozatlan idejű munkaviszonyom 3 évig tart, aztán ki tudja mi lesz.

hiába egy jó diploma, másoddiploma, nyelvvizsga stb. például egy kisgyerekes szakvizsga előtt álló anyuka sehol sem talál munkát
(közigazgatásban létszámstop, ügyvédi iroda meg nem vesz fel olyat, akinek 5 órakor óvodába kell menni a gyerekért...)

nem akarok politizálni, de jó lenne, ha az oktatási miniszter a egyetemi keretszámok megállapításánál figyelembe venné a munkaerőpiaci viszonyokat!!!

HE0222 # 2006.02.27. 21:08

Persze embere válogatja, kinek mit jelent a siker. Valóban a temérdek pénz=siker? Nekem nem. Kell, persze a pénz, de eszméletlen fontos, hogy szeresd, sőt imádd azt, amivel foglalkozol. Akinek ez megadatik, boldog ember. De nem akarok itt moralizálni, nem ez a topic témája.

HE0222 # 2006.02.27. 21:01

Igen, többen jól jártak egyéb területen, pedig jogi dilpomájuk van. De valahogy nekem úgy tűnik, egyik nyerő terület sem az a klasszikus pálya, ahol a kitartó szorgalom és az embertelen nagy tudás tesz sikeressé. Legalábbis akikre most hirtelen gondoltam:)

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.02.27. 20:44

noblis kristóf meg remek üzletember jogi diplomával
kicsit jobban járt mintha megragadt volna valamelyik klasszikus jogászi területen

HE0222 # 2006.02.27. 20:35

De az "élettapasztalat"máshonan jön:)

HE0222 # 2006.02.27. 20:32

Szia Legislator!, jó, hogy fel-felbukkansz! Kérdésedre: ELTE Btk, nyelvszakos középiskolai tanár:) Talán ez is az oka, hogy én kicsit mindig tanári oldalról is szemlélem azokat a problémákat, amik némely topikban felvetődnek.

Legislator # 2006.02.27. 15:09

Heo, olvastam a hozzászólásodat, és egyetértek a levelezősökkel kapcsolatos pozitív véleményeddel.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2006.02.27. 15:08

Heo, olvastam a korábbi hozzászólásodat, és teljesen egyetértek. Mi az első diplomád?


Sunshine after the rain.

the big cat # 2006.02.27. 14:42

Minek agyonszabályozni egy piaci alapon tökéletesen működőképes tevékenységet, mint az ügyvédség. A megoldás pont a céhes keretek széttörése lenne.

A túltermelés meg nem valami űrből jött dolog, a jelentekzőket senki sem kényszeríti a jelentkezésre, ha ők úgy vélik megtalálják a számításukat, mégis miért kellene korlátozni adminisztratív úton a jelentkezést?

Vadmacs # 2006.02.27. 09:39

Szia Bovary! A közjegyzőséget asszem erre találták ki anno. A baj az, hogy a közjegyzői posztokat is kihalásos alapon lehet "megörökölni". Az ötlet nem rossz, talán a közjegyzői körzeteket kellene egy kicsit lazítani, illetve jogszabályban meghatározni a működtetés minimum feltételeit.


Üdv néktek

Bovary # 2006.02.26. 08:30

Kedves Kollegák!
Mit szólnátok egy olyan elgondoláshoz, hogy a házi (körzeti) orvosi mintára kellene megszervezni a jogász társadalmat is?
Lehetséges-e, hogy mindenki "jogászt válasszon" és például, amikor munkahelyet választ vagy szerződést köt, akkor ez a jogász feltüntetésre is kerüljön hivatalos formában?
Mert ugyebár X-nek van kezelő orvosa, üzemi orvosa, gyógyszerése stb. Miért ne lehetne jogásza?
Lehet, hogy nem lennének ilyen terjedelmű és fokú jogsértések, mint napjainkban?

andzsinszan # 2006.02.25. 18:36

Ha nagyon akarunk kolbászból kerítést, akkor az USA-ban egy kezdő (!) ügyvéd fizetése az 10.000 dollár és ez szépen kúszik felfelé....De nem kell túl messzire menni, a németeknél, osztrákoknál is 3000 eurotól indul a fizetés.

Kirby # 2006.02.25. 12:23

Én gyakornokként havi 20.000-et kaptam, ezért volt kb. heti 15-20 óra meló.

Skizo # 2006.02.25. 10:43

Sziasztok jogiforumosok!Bocs, h csak így bele a témába, de ha már állásoknál tartunk: tudja vki,h gyakornokoknak szoktak-e egyáltalán fizetni és (ha essssetleg iggen)kb. mennyit?Mjuk ügyvédi irodában. Kösziiiiii

Kirby # 2006.02.25. 09:07

Akikkel együtt végeztem és akit ismerek márpedig elég sokat, azok egy éven belül mind elhelyezkedtek jogi munkakörben. Ügyvédnél, bíróság, ügyészség, közig. Nekem a rite miatt bíróság, ügyészség szóba sem jöhetett, ügyvédnél eleget voltam gyakornok egyetem alatt, egy életre megutáltam. A közig meg tetszik:-) és szerencsére sikerült itt elhelyezkednem.

Bovary # 2006.02.25. 08:08

Kedves Andzsinszan!

Igazad van. A munka nem szégyen!

A mi szegedi 200 fős évfolyamunkból kb 20 emberről tudok biztosat, hogy kapott végzettségének megfelelő munkakört. Nem tudom a többi mit csinál...

Lehet, hogy zöldségek mind?... :)

Asus # 2006.02.24. 21:24

Akkor az lenne a megoldás,ha nincs munka menjünk takarítónak Ausztriába?

Félre értés ne essék tisztelem azokat ,akik kimennek.(Unokatestvérem gazdasági mérnöki diplomával takarít a sógoroknál)

Nem zsíros állásokról van szó,mégcsak nem is a nemzetgazdasági-átlagkeresetről bruttó 150 körül,hanem egy kezdő bruttó 100.000!
Nem több,de nem is kevesebb!Ennyit szeretnék,ügyvéd nem akarok lenni,de a mi kisvárosunkban nem is kellennék jelöltnek sem,már mindenkinél voltam.

Szóval nincs itt felfújva semmi,igenis létezik a munkanélküliség és csak abban reménykedek,hogy Júniusig sikerül elhelyezkedni,mert rászabadul a munkaerőpiacra újabb 3000 jogász!

andzsinszan # 2006.02.24. 19:33

Szerintem alapvetően fel van fújva ez az egész baromság. Megértem azokat az embereket, akik xar helyzetben vannak, mert munkanélküliek és nem tudnak kaját adni a gyereknek, de ez nem azt jelenti, hogyha látok a TV-ben egy gyilkosról egy riportot, akkor utána mindenkit gyilkosnak fogok látni...

Pont a napokban láttam egy EU-25 táblázatot arról, hogy a diplomás munkanélküliség szinte nálunk a legkisebb!!! Mindegyik országban magasabb és van ahol sokkal magasabb. Az, hogy mis ok vagy mi kevés, abszolút relatív. Azzal nem megyünk semmire, hogy egy is sok, mert a gyereket el kell tartani.

De mondok én nektek valamit: a feleségem is jogász és volt olyan pillanat az életünkben, amikor dönteni kellett, hogy "megszoksz vagy megszöksz!", azaz nem várhattuk a sültgalambot, hogy hátha beficcen egy jó kis zsíros állás, hanem elment eladónak! Fogtátok??? Eladónak! Mert kellett a pénz. A vicces az egészben az, hogy az 70-80eft, amit megkeresett, az máshol kőkemény jogászi munkával keresik meg, de mindegy. Szóval egy kicsit lejjebb kell tudni ereszkedni a magas lóról, ahogy valaki ezt eccer nagyon plasztikusan megfogalmazta: "Egy zöldségesből nem lehet jogász, de egy jogászból lehet zöldséges." Azaz, ha nincs más, azt kell csinálni, ami van. Ha az ember nem talál magának olyan állást, ami pontosan klappol a végzettségéhez, akkor mást kell csinálni. Nincs más út.

HE0222 # 2006.02.24. 17:30

Dragunov: ha komolyan kérdezed, nemcsak viccből: persze, hogy rohadt nehéz volt, főleg tömör és velős mondatokba tömöríteni a tartalmat. De igazi, komoly jogi feladat!

Law: azt ne felejtsük el, hogy a másoddiplomások közül eleve töredéke óhajt jogi pályára menni, a zöme közgazdász, mérnök, orvos, stb, már meglévő diplomájához kell a jog, vagy éppen fejes egy multinál, közig szervnél, s így kicsit több pénzt is kap.

Saxe: szerintem ha beírja, ha nem, nem kell nagy IQ ahhoz hogy lássa valaki, hogy az érettségi után következik a cv-ben a jogi diploma, vagy van előtte más egyetemi végzettség, szakmai múlt egyéb szakterületeken. Butaság nem beleírni egy levelezősnek azt a többletet, amivel rendelkezik, hiszen mindez előny a munkáltató számára is egy olyan jelentkezőhöz képest, aki csak a tankönyvekből hallott az életről. (Elnézést, senkit nem akarok bántani!)

Vadmacs # 2006.02.24. 11:31

Sziasztok! Tudjátok, én egyvalamit nem értek. Ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke is úgy nyilatkozik, hogy a rengeteg ügyhátralék egyik oka az, hogy kevés a bíró, akkor miért nem tetszenek megteremteni a költségvetési forrásokat arra, hogy normálisan működjön az igazságszolgáltatás? Na tessék... jogállamban élünk..... az ambiciózus fiatal, meg munka nélkül van. Ráadásul hallunk olyan botrányokról is, hogy nem bíró tárgyal ügyeket (lásd néhány évvel ezelőtti sajtó). Szóval azért fel kellene valahol mérni a szükségleteket és utána dönteni arról, hogy hány szakemberre van szükség egyes területeken, és hány embert vesznek fel az egyetemekre. Most valahogy a farka csóválja a kutyát. Bocs a rossz hangulatért, de ma valahogy nagyon rosszak voltak a 9/b-sek:-)


Üdv néktek

Kirby # 2006.02.24. 11:10

Nemtom, én úgy helyezkedtem el rite diplomával közigben, hogy abszolút semmi kacsolatom nem volt. Igaz, közalkalmazott vagyok nem köztisztviselő, de elégedett vagyok vele. Sokat tanulok a gyakorlatban.
Ja, és volt felvételi beszélgetés minden, csak jófej jogtanácsost fogtam ki, aki nem nézte a diploma minősítést.

Asus # 2006.02.24. 10:32

Rite levelezős diplomával,ha megfelelő családba születtél lehet bíró akárkiből.

Valóban nem számít,hogy ki milyen tagozaton,milyen eredményekkel végzett.Senkit nem érdekel a római jog 5-ös,miért is érdekelne az bárkit is?

Kizárólag a kapcsolatok irányítják az országot,bíróságot,ügyészséget,az ember ugyebár társas lény.

A statisztikák nyílván a nappalisoknak kedveznek,de ez egyátalán nem számít,nem ez a probléma.

A probléma az,hogy aki akar sem tud elhelyezkedni.Nemrég olvastam egy statisztikát,hogy a KB 130.000 köztisztviselőnkből 45.000 érettségivel,12.000 8 általánossal rendelkezik.Ezek is tények..............

JAVASLATOT TENNÉK AZ OKOS POLITIKUSAINKNAK,HOGY VEZZESSÜK BE AZ EGYSÉGES JOGI DIPLOMAFOGALMÁT!

Tekintettel arra,hogy seni ne kérdezhesse meg,ki honnan jött......
Oktatási Minisztérium ezt kiállítaná és akkor mindenféle esetleges diszkrimináció megoldódna.Az ember számítana,a nyelvtudása,nameg a származása és a kapcsolatai.................