Jogász munkanélküliség


Gergely77 # 2006.03.14. 12:06

Kedves Bovary!

Csak tisztelettel tudok adózni annak aki már családos emberként próbálkozik ezen a jogi pálya bizonytalan ösvényen, nekem ez még eléggé távolinak tűnik, talán ez volt az egyik ok amiért külföldön vagyok, mivel nem szeretném ha már családos, megállapodott emberként jönne rám a mehetnék, hogy kipróbáljam magam idegen közegben, idegen országban, mert akkor az nagyon nehéz lenne.
Ha összegyűlik a pénz amiért kijöttem akkor veszem a kalapom és hazajövök ( mert azért a szüleimet, barátaimat és a a balatoni naplementét,
sehol máshol nem kapom meg ), de tisztelettel megjegyezném, hogy magyarként is lehet bárhol és akár másként is élni, ez ugyanis nem betegség ami elmúlik, és azt sem szabad elfelejteni hogy a közeg amelyben élünk globalizálódik ezért sosem árt némi tapasztalat Európáról, és az emberekről akik lakják.

Bovary # 2006.03.14. 11:33

Kedves Gergely!
Jól tetted, hogy külföldön is megpróbálkozol boldogulni.

Azért valakinek itthon is kellene maradnia...

Nincs szándékomban magyarként másol és másképp élni, még akkor sem, ha jól megfizetnek!

(Már csak arra való tekintettel, hogy családos embereknek a külföldi munkavállalás heti 65 órában jelentékeny nehézséget jelentene....)

Gergely77 # 2006.03.14. 02:23

Sziasztok!

Régóta olvasó vagyok de hozzászólni most szólok először.

Részemről nappali tagozaton végeztem el a jogot 2005 májusában Pécsen, nehéz szülés volt mert 1995-ben érettségiztem, és mellette sokmindent csináltam, és dolgoztam, be kell vallanom bár humán beállítottságú vagyok, nehezen tudtam beleszokni a néha értelmetlen magolásba.

Mikor az egészet elkezdtem még láttam némi fantáziát a dologban ez azonban az egyetemi évek alatt szépen lassan elenyészett. Hacsak nincsen szerencséd manapság pénz és kapcsolat nélkül jól fizető munkát meglátásom szerint nagyon nehéz találni, de ezzel nem hiszem hogy újat mondtam volna bárkinek is :)), igaz nem tartozom a kiemelkedő tudású szakmai képességű emberek közé, de hülye sem vagyok és valószínűleg egy gyengébb egyetemen sokkal korábban a kezembe nyomták volna a diplomát ( aminek az értéke lassan de biztosan ér egyre kevesebbet ). Van olyan barátom aki nagyon okos és intelligens ember létére az ország egyik legjobb ügyvédi irodájában fejezi be lassan szakvizsgáját, és van olyan aki bár szinté summa cum laudéval végzett sajnos igen messze dolgozik álmai állásától, mivel nem ismerte a játékszabályokat hogy időben befogja a száját, valamint rengeteg olyan buta ismerősöm van aki nagyon jó helyen csücsül mivel szülei kapcsolati illetve valós tőkéje remekül múködött. Akiknek van munkája azok is csak vegetálnak, mint az ország döntő többsége. Teljesen felesleges azon vitatkozni hogy most valaki 50 vagy 60 000 forintot keres, hiszen mindkettő rettentően kevés, bár természetes velejárója a hatalmas túlkínálatnak. Mivel az X év alatt rengeteg évfolyamot végigjártam barátaim egy része jelenleg szakvizsgázik, és úgy tekintenek erre az eseményre mintha ettől fogva életük gyökeresen megváltozna, pedig ehhez sem jár automatikusan egy ügyvédi iroda.

Diplomázás után nem kívántam beszállni az alullicitálos álláskeresésbe, így most külföldön dolgozom, igaz ezt már nyaranta megtettem néha , most éppen Angliában, és igen messze a jogi állástól mert egy étteremben vagyok pultos. Sokáig gondolkoztam Spanyolország és Anglia között mert mindkét ország nyelvével remekül elboldogulok, és Anglia mellett döntöttem. Egy percig sem szégyellem és tartom rangon alattinak amit csinálok,igaz angol kollégáim nem tartanak teljesen normálisnak, mert itt ennek a munkának semmilyen rangja nincsen, csak ha jogász, orvos, vagy tűzoltó vagy, van némi tekintélyed, egy ideig eltartott amig felfogták hogy itt kb. 3 nap alatt keresek meg egy jelölti fizetést, igaz ezt heti 60-65 órában teszem.
Van egy angol srác aki bár végzett és jelölt mégis pincérkedik, mert a jelöltködés itt sem egy túlfizetett dolog, igaz természetesen ha végez a jelöltködéssel,jól fog keresni
Kb. egy-másfél évet tervezek itt, és hét hónapja vagyok itt, meséhetnék sok dolgot erről az országról de ez távol áll ezen topik jellegétől, de itt sem könnyű.

Mindenkinek csak javasolni tudom azt hogy egy kicsit elszakadjon Magyarországtól. Nekem ugyanis nagyon jót tett, mind testileg, mind lelkileg ( és természetesen az anyagi helyzetemnek is, többek között ez volt a fő ok is ). Itt ugyanis lehet némi alázatot tanulni, mely úgy érzem rengeteg kollégából hiányzik, és csak jót tud tenni a későbbi ügyfelekkel való kapcsolattartásban.

Természetesen a későbbi célom a jogi pálya mint hivatás , csak ennek anyagi alapjait most szeretném megvetni, mivel egyelőre úgy tekintek rá mint egy költséges hobbira.

lizing # 2006.03.09. 11:29

Hasonló helyzetben, azzal a külömbséggel, hogy én évekkel ezelőtt munkaadó voltam... most én is munkanélkül... pontosan hét éve... nem hiszem, hogy valaki időben überel engem...

lizing # 2006.03.09. 11:27

Sziasztok

Bovary # 2006.03.05. 08:42

Kedves Hozzászólók!

A helyzet az én esetemben is hasonló. A különös csak az, hogy ahova álláspályázatot nyújtottam be és (egyáltalán) visszajeleztek, hogy "jelenleg nincs az Ön végzettségének megfelelő státusz, de nyilvántartásba vettük" stb... nos, ezeknek a leveleknek az aláírói közül egy sem volt sem doktor, de úgy lehet, hogy még felsőfokú végzettségű sem. Bizonyára nem is szívesen alkalmaznának egy olyan beosztottat, akinek magasabb végzettsége van, mint a vezetőségnek...

andzsinszan # 2006.03.04. 18:04

Úgy látom kezdünk sokan lenni, nem baj...de az újak kedvéért újra leírom, ezugyan azokat nem fogja boldogítani, akik munkanélkül vannak...

Szinte minden országban jogásztúlképzés van, a lengyelek pl. 4x annyi jogászt termelnek mint mi, arányosan!!! De a németek sem állnak túl jól és még lehetne sorolni.

Aki nem tudná: az OM évente 10%-kal csökkenti a jogi kari felvételi keretszámokat. Persze cseszhetik: mert ha az egyetem pénze nem elég, akkor már most látszik a tendencia, hogy újabb és újabb képzéseket fognak indítani, ahol újabb és újabb jogászok képződnek...nincs ennek vége soha.

Nem vitás, hogy szerencse is kell: már leírtam az asszony példáját, akinek eltitkoltuk a diplomáját, csakhogy "alantas" munkát végezhessen, mert különben onnan is elküldik, mert azt hiszik tégla:((. És csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy közben el kezdtünk építkezni és a nyakunkon a 10 millás hitel, volt olyan időszak, hogy effektíve zsíros kenyér és társai és 9 féle hitelt fizettünk!!! Mert már az egyiket kellett a másikból finanszírozni. Közben meg fel kellett mondani vagy 3 portfóliós biztosításunkat, azokan is jó sokat buktunk...szóval nem sok hiányzott hozzá, hogy fejreálljunk. Ez kb. 2 év volt.

Közben meg eccercsak kapott egy levelet egy olyan helyről, ahová 1 évvel korábban küldött önéletrajzot és most ott dolgozik az átlag többszöröséért nem napi 100 órában. Szerencsénk volt. Ez van. Viszont megfizettük az árát úgy érzem. Egyszer fenn, egyszer lenn.

Visszatérve a témához: már 1991-ben, amikor Gólyatáborban voltam, már akkor azt mondta a dékán, hogy a végzett jogászok 1/3-a pályaelhagyó lesz! Ezt mindenkinek be kell kalkulálnia. Ma már valóban k...nehéz jogi munkát találni, nagyon sok kitartás és szerencse és persze kapcsolatok.

Miért tanul az ember ennyit a semmiért??? Kérdezhetik azok akik hosszabb ideje munkanélkül vannak. Azért mert a kezében van egy diploma. És az állam nem fogja tudni megoldani a mi problémánkat, mert azt nem csinálhatja meg, hogy 10 évre bezárja a Karokat csak azért, hogy mindenki el tudjon helyezkedni. Nem tud új ügyeket produkálni, hogy legyen elég ügyvédnek munka. A bírák számát valóban meg kéne 2xni, de önmagában az sem old meg semmit.

Megoldás? Szerintem egy út van: specializálódni kell, de nagyon. Volt egy évfolyamtársam, akiből nem néztem ki semmit és annyira beleásta magát egy k... nehéz területbe, hogy 30x évesen "főbíró" lett. És persze van még egy kitörési út: meg kell tanulni olyan nyelvet, amit nem sokan beszélnek: pl. nem sok embert ismerek jogászt, aki beszélné a kínait...na jó ez félig vicc volt.

Vagy: a nagy irodákban mindig keresnek jelölteket. Jó tudom kell hozzá gyomor, meg napi 24 óra...de mindenért meg kell szenvedni. Van egy évfolyamtársam, aki a világ legnagyobb irodájában dolgozott, aztán most meg kint ül Brüsszelben olyan helyen, hogy ő az "atyaúristen" magyar ügyekben.

Vagy: ki kell menni Brüsszelbe, akinek van "vér a pucájában", mindig van felvétel. Jó pénz van, jó társaság és nem kell megszakadni a munkában.

Több ötletem nincs.

Alma2 # 2006.03.03. 16:20

Kedves Asus!

En csak egy konkrét tanácsot szeretnék adni. Ha úgy érzed, hogy a kitartó próblákozás ellnére nem jött össze jogi munka, és ezért mindenképp más területre lennél kényszerű most menni, akkor miért nem mész el mondjuk 1 évre külföldre - és ott végzed a nem jogi munkát 1 évig, közben megtanulsz egy nyelvet rendesen, amivel az itthoni jogi (!) álláslehetőségeid jelentősen megnövekednének.

És ne gondolod, hogy ehhez különösebb tőke kell. Csak bele kell vágni. Én is ezt tettem és nem volt rossz döntés.

obsitos # 2006.03.03. 15:07

Elnézést kérek, egyrészt és főleg nem itt kell politizálni.

Asus # 2006.03.03. 14:25

Politizálni nem itt kellene......

obsitos # 2006.03.03. 14:17

A hozzászólás törölve.

Asus # 2006.03.03. 08:40

Szerintetek érdekelné valamelyik tv műsort az a közel 300 dokumentum,ami azt bizonyítja,hogy nem kellettem azokra a helyekre ,ahol próbálkoztam?

Asus # 2006.03.03. 08:39

Mit értesz érvényesülés alatt?
Bolti eladói státuszt,vagy a szalagmunkát a Boschnál ,esetleg napszámosi munka a fóliában?
Félreértés ne essék,nem nézem le ezeket a munkákat!

Valóban közhely mindig lesznek szegények és gazdagok. Úgy látom azonban,hogy az olló csak nyílik,nyílik.A gazdagok meg elembertelenednek.

Aki jóhelyen ül,az már elfelejti milyen is volt az,amikor még küzdött az életben a munkahely megszrzéséért.Bocsánat!Sokaknak nem kell küzdeni,mert rögtön van helyük.

Rexor # 2006.03.03. 07:43

Asus közhely, de ebben a világban mindig voltak és mindig is lesznek gazdagok és szegények. A különbség csak abban van, ki hogyan éli ezt meg. Ha pesszimista vagy biztos rosszul fogod magad érezni, de ha optimista, és megpróbálsz tenni azért hogy jobb legyen akkor jobb is lesz.

Igazságtalanságot említesz, de mi tart vissza attól, hogy megpróbálj érvényesülni?

Asus # 2006.03.02. 17:41

Rexor azért sajnállak,mert ha magadtól nem fogod fel,hogy van igazságtalanság,akkor nem lehet érvelni,nincs értelme.

Abban viszont igazatok van,hogy az igazsságtalanságot aligha lehet felszámolni.

Ugyebár egyesek 1 millió Ft-os ruházaban mennek az operabálba és vagyoráznak százezerért/fő (kb),másnak pedig meg kell kérnie az orvost,hogy legyen kedves a legolcsóbb gyógyszert felírni.

Spirit,remélem a numerus clausus kifejezést,nem tudatosan provokációból írtad!Sajnos az erdeti numerus claususnak az áldozatai az egyszerú kisemberek voltak,
a Horty rendszerben a gazdagok akkor is megúszták............

Igen,én sírok egy közigazgatási állásért.
Elmennék a törvényben meghatározott diplomás minimálbérért bárhova.
Egyik ismerősöm egy banki állást ,hagyott ott(bruttó 300.000FT-ot),azért ,hogy ügyvéd lehessen,persze az ő családjának nem hiányzott az ő fizetése!

Rexor # 2006.03.02. 16:36

Egyébként mi köze az olcsóbb államnak ahhoz, hogy hány jogász munkanélküli van? Ez maximum a közigazgatásban történő elhelyezkedést befolyásolhatja azt is negatív irányban...

Az olcsóbb államhoz hozzátartozik a meglehetősen elhibázottan tulburjánzott közigazgatási létszám leépítése is, aminek módjával nem értek egyet. (abban igazad van hogy pl. nyelvvizsga pótlék ne járjon mindnenkinek).

A másik oldalról, akik nem a "köznek" dolgoznak keményen a piac uralkodik. Ezt szabályozni nem igazán lehet, szidni lehet a rendszert, de ettől még nem lesz jobb. Másik: milyen minőségi cserére gondolsz?

Rexor # 2006.03.02. 16:24

Asus: miért is sajnálsz?

sonnenblumen # 2006.03.02. 15:49

Nekem, mint természetes személynek, az a véleményem az eddigi tapasztalataim alapján, hogy a pálya nem feltétlen jó szakemberekkel van telítve. Amilyen jogászokkal dolgom volt eddig, azokat mind a pokolba kívánom( Lásd : ingatlanügyek).
Bovary ötlete nem rossz, mert ha nem telefonkönyvből választanék, vagy nem egy hírdetőtábla utján találnék jogászt, akkor most biztos nem kerültem volna ilyen helyzetbe. Kifizetek egy havi fizetést egy szerződésért, és tessék...

Asus # 2006.03.02. 15:14

Önmagában az olcsóbb állam nem rossz gondolat!
Minden településen a képvielők számát meg kellene felezni.

Talán nem szorulnak rá az iskolaigazgatók,a boltosok a ruhapénzre.

Megjegyzem az sem egészséges,hogy valaki polgármester és mellette országgyűlési képviselő is.

Nyelvizsgapótlékot meg kell vonni a közszférában dolgozók,ezt ne kaphassák alanyi jogon. Kizárólag az,akinek munkaköri leírásában szerepel a fordítás,vagy tolmácsolás.

Talán a jogász bolti eladók kapnak nyelvizsgapótlékot?Aligha....

Minőségi cserével lenne munkahelyünk,de engem egyátalán nem vigasztal,hogy Gyurcsány szíve megszakad értünk,mert nem tesz le mellé konkrét megoldási javaslatot.

Misi # 2006.03.02. 14:22

Tertullus!!!

Maximálisan egyet értek veled!
Hasonló cipőben járunk. Éha azon gondolkodom, hogy ácsként több esélyem lennne.
Hiába dolgoztam a közigazgatásban jogászként, kivágtak, mert a jegyző rokona nem tudott elhelyezkedni, így helyet kellett csinálni neki...
Ne hagyjuk magunkat. Ha felvettek, biztosítsanak munkát. Annno , ha azt mondják, hogy nem kellünk, akkor nem leszünk jogászok, de mi még kemény felvételivel jutottunk be 110 pont körül, nem úgy mint a maiak 85 ponttal. Akkor még az volt, hogy kell a jogász a közigazgatásba, mma meg olcsóbb államot hirdetnek. A baj, hogy a mi életünket teszik ezzel tönkre...

Asus # 2006.03.02. 13:48

Rexor,őszintén sajnállak...

Rexor # 2006.03.02. 13:43

Tertullus abban igazad van hogy nem hagyod magad eltiporni, de egyébként mi az ami felháborít? Már többször elmondtam a véleményem, de én őszintén szólva azt nem értem miért él egy egyetemre járó felnőtt ember 5 évig álomvilágban, aki ráadásul jogásznak készül. Bőven van idő az egyetem alatt is, hogy kapcsolatokat építsen az ember és helyezkedjen. Ha meg nem megy, akkor más munkát és más lehetőséget kell keresni. Hol itt az igazságtalanság?

andi76 # 2006.03.02. 10:59

Sziasztok, én is épp munkakeresésben vagyok (szakvizsgám még nincs, egy kisfiam viszont már van), de már több helyről azzal utasítanak el, hogy köszi, nagyon jó a nyelvtudás meg a referencialevél, de a gyerek miatt nem. ez tényleg elkeserítő. Pedig ígértem hetet-havat, hogy a férjem fog járni a gyerekért a bölcsibe meg hogy a nagyszülők lesznek vele otthon, ha beteg, mégsem "minősülök" terhelhetőnek. És a legrosszabb, hogy a fejvadász még ezt a szemembe is mondja.

kirobit # 2006.03.02. 10:49

Azt tartom a legrosszabb dolognak, hogy szakvizsgával sincs jobb esélye a jogásznak.

pont ma találkoztam ismerős jelöltekkel akik ősszel mennek szakvizsgázni. mondták, hogy szeptember 1-jéig van munkaviszonyuk, mert a főnökük nem tűri el, hogy munka mellett tanuljanak, úgyhogy munkanélküliként kezdik el a szakvizsgát....

kérdeztem tőlük, hogy hogyan tovább szakvizsga után.

önálló ügyvédként azt mondják nem tudnak elindulni, annyi ismerős, ügyfél nincs, meg kezdő tőkéjük sincs a beinduláshoz.
közigazgatásban nincs hely, bíróság, ügyészség kilőve...

és akkor hova tovább??

Tertullus # 2006.03.02. 10:18

Szeretettel köszöntök mindenkit a fórumban!

Úgy gondoltam, hogy én is hallatni fogom a hangomat, mert ami a pályakezdő jogászok elhelyezkedése terén tapasztalható az egyszerűen FELHÁBORÍTÓ! Amikor ez a téma napirendre kerül, akkor kinyílik a zsebemben a bicska és ökölbe szorul a kezem. Ha valakit érdekel, akkor szívesen megírom az álláskereséssel kapcsolatos kálváriámat. Másfél éve végeztem, és még normális munkahelyem nem volt, ellenben alkalmam nyílott megtapasztalni elég sok negatívumot, főleg a (vidéki) ügyvédeket illetően. Egszerűen nonszensz, hogy valaki 5 évnyi egyetemi tanulmányok után, jogi diplomával a zsebében nem tud annyit keresni, hogy saját magát szerény színvonalon eltartsa! Nem tudom, hogy kinek jó az, hogy az egyetemeken százával végeznek a munkanélküli jogászok! Csak az egyetemnek, ami ugyanúgy piaci alapon működik mint bármelyik gazdasági társaság. Az egyetemi vezetők a fejkvótából, illetve a hallgatók által befizetett költségtérítés összegéből finanszírozzák luxuskiadásaikat. Felvetődik a kérdés miért mentem/mentünk oda? A válasz egyszerű: 7 évvel ezelőtt naiv 18 éves fejjel nem gondoltam, hogy ilyen lehetőségekkel kell szembenéznem. Egy normális államban kell lenni valamilyen visszacsatolásnak az oktatási rendszer és a munkaerőpiac között!!!

Elmehetek bolti eladónak is... Tulajdonképpen értek hozzá, az egyetem alatt dolgoztam egy ajándékboltban. Végzésem után voltam ácssegédmunkás és uszodai felügyelő is. Egy korábbi hozzászóló helyesen látja azt az ördögi kört, hogy nexus hiányában csak gyakorlattal és professzionális gyakorlati (hangsúlyozom GYAKORLATI, nem elméleti) tudással lehet munkát találni. Jogi álláshoz pedig az eladói gyakorlat nem teljesen megfelelő. Ha nincs gyakorlat, nincs munka.

Egyszerűen nem tudom, hogy ebben a helyzetben mi a megoldás. Mindenesetre a szlogent követni fogom: "Make yourself heard!" MERT EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB!!! NEM HAGYOM MAGAM ELTIPORNI!!!

Várom hozzászólásaikat/hozzászólásaitokat!