Jogász munkanélküliség


manovics # 2006.02.22. 10:34

Nagyon örülök annak, hogy Rexornak mégiscsak sikerült állást kapnia. Law amit mondasz, az igaz, ezt kell mondjam, hogy sajnos igaz. Azonban nem kellene ennyire elszállni a világnak, hogy csak az elsődiplomás jogász az ember! És igenis igaszágtalannak tartom ezt a rendszert és nem tartom helyesnek, hogy ennyire le vannak irva a másoddiplomások. Ha mindig igy fognak hozzájuk állni, ahogy Te Law leirtad, akkor valóban nem várhatunk javulást.

Law1 # 2006.02.22. 10:22

Rexor, biztos van olyan aki másoddiplomásként jó állást kap akár nagy nemzetközi irodában, de ez nagyon ritka. Én is ismerek egy srácot, aki a közgázt végezte először, de utána nappalin elvégezte a jogot is. Keni vágja az adójogot és 7 számjegyű összeget keres 30-X évesen. Na de nem ez a jellemző azokra, akik utólag szerzik meg a jogi diplomát – pláne nem nappalin.

Legyél őszinte, hány olyan levelezős, másoddiplomást ismersz, aki a klasszikus jogi pályán helyezkedett el (bíróság, ügyészség, ügyvédi iroda)??? Hányat? …. és engem most nem érdekel a közigazgatás, a rendőrség meg a cégek, hanem kimondottan a klasszikus jogi pálya. Hányat ismersz? Tűzbe mernéd tenni a kezed azért, hogy egy másoddiplomás legalább olyan elhelyezési esélyekkel indul egy bíróságon, ügyészségen, ügyvédi irodában, mint egy nappalis. NE KIVÉTELEKRÕL BESZÉLJÜNK, hanem a tömegről. Azt én is tudom, hogy egy másoddiplomást is kézcsókkal fogadnak pl. nemzetközi ügyvédi irodában nagy pénzekért, ha 4 idegen nyelven beszél profi szinten, na de nem ez a jellemző.

Law1 # 2006.02.22. 10:13

manovics,

nem vitatom, hogy ez így van ahogy írod, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a levelezősök megítélése a klasszikus, nappali tagozaton végzett jogászoknál messze nem éri el a nappalisok megítélését. Hogy ez most korrekt vagy sem más vita tárgya lehet, ettől függetlenül így van. Hány ügyvédi iroda foglalkoztat másoddiplomás jelöltet, ügyvédet? Én egyről sem tudok, pedig sok városban és sok irodában van ismerősöm. Hány másoddiplomás dolgozik fogalmazóként bíróságon, ügyészségen? Egyetlen egyről sem hallottam még.

Tehát ne kezdjünk el vitatkozni azon, hogy egy másoddiplomás ugyan olyan elbírálás alá kéne essen, mint egy nappalis, mert ugyan azt követeli tőle vizsgán, gyerek mellett mennyire hősies elvégezni a jogot, bla bla bla bla bla …..

Ez nem változtat azon a tényen, hogy a másoddiplomást sokkal rosszabbul ítélik meg szakmailag, mint a nappalist (… még akkor is ha a nappalisok fele nem jár be előadásra, hetente legalább 5 buliba jár és folyton részeg, bla bla bla).

El kell fogadni azt a tényt, hogy igazából annak éri meg másoddiplomaként elvégezni a jogot, akinek ez a szakirány kimondottan kell a már meglévő munkájához (pl. önkormányzat, hr, stb). Ha valaki azt hiszi, hogy a könyvelő diplomája után elvégzi a jogot, majd tárt karokkal várják a bíróságon, ügyészségen vagy ügyvédi irodában, az szerintem nem fogja megtalálni a számításait. És ezen most lehet mérgelődni, lehet bizonygatni újra, hogy de mennyire egyenértékű a másoddiploma a nappalisok diplomájával, ez akkor sem fog változtatni a levelezősök megítélésén. Kész!

Tehát aki kimondottan azért végzi el másoddiplomásként a jogot, mert nincs kedve tovább könyvelő, közgazdász, vagy mit tudom én miként dolgozni és inkább elmegy bírónak, az szerintem ne pazaroljon el 4 évet az életéből.

Rexor # 2006.02.22. 10:12

Law a kutyát sem érdekli, hogy hol, milyen erdménnyel és milyen tagozaton végezted el a jogot, ha szükség van a tudásodra vagy a tapasztalatodra. Elég könnyen bekerültem én nemzetközi ügyvédi irodába annak ellenére, hogy másoddiplomán végeztem el a jogot. Manovics amit mondasz teljesen igaz, de alapvetően a tanulás mellett az is egy fontos feladat, hogy kapcsolatokat gyűjtsön az ember. Erre rengeteg lehetőség van akár munakhelyen akár munakhelyen kivül sőt az egyetemen is.

manovics # 2006.02.22. 09:54

Sziasztok!

Azért nem értek azzal teljesen egyet amit Law1 irt. Az lehet, hogy Juda másoddiplomaként szerezte meg a jogit, de ugyanúgy le kellett vizsgáznia és végiggyűrni az 5 évet, ráadásul munka mellett. Teszem hozzá van olyan nappali tagozatos, aki az egyetem környékére se megy, csak vizsgaidőszakban. Én azt gondolom, egyáltalán nem kellene különbséget tenni a diplomák között ilyen szinten, mert lehet egy levelezős sokkal szorgalmasabban csinája végig az egyetemet, hangsúlyozom munka mellett, nem költségtéritéses pozicióban, mint egy nappalis. Szerintem amugy is el van baltázva ez az egész jogi ügy. Ugyanis jó tanulóként, jó eredménnyel nem kapsz munkát még ha nappalin végzel akkor sem, de ha végigbukdácsolod az 5 évet és van ismerősöd akkor mindenhova bekerülsz. Én ezt borzasztó igazságtalannak tartom!!!!!!!
Teljesen egyetértek Juda problémájával, mert sajnos nappalisként is nagyon nehezen találsz munkát ismeretség nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.22. 09:50

A "klasszikus jogász" meg nem Dr. Perlaky Jenő köz- és váltóügyvéd Bivalytosznádról, hanem például Modestinus.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.22. 09:48

a vizsgákra kevesebb anyagot követeltek, mint a nappalisoktól.

Hogy ez mekkora marhaság!

Law1 # 2006.02.22. 08:31

Nem akarlak elkeseríteni és nem akarom védeni a bíró rokonodat, de az ígéretnél szerintem tényleg ne számíts többre, mert nincs a bíróság, ügyészség, ahová másoddiplomásként felvennének. Nagyon kevés klasszikus jogász-munkahely van, ahol egyáltalán valamire értékelik a másoddiplomát. A jogi másoddiploma igazán annak jó, aki már valahol dolgozik (pl. polgármesteri hivatal, stb.) és a már meglévő munkájához kell a jogi tudás. De külsősként berobbanni pl. egy ügyvédi irodába jó fizetésért, bíróságra vagy ügyészségre szerintem nem nagyon fog menni. Ezeken a munkahelyeken a másoddiplomát nem értékelik, tudják, hogy nem jártatok be előadásra, tudják, hogy a vizsgákra kevesebb anyagot követeltek, mint a nappalisoktól. Nem akarok vitát nyitni, hogy valóban mit kellett tanulnotok, csak arra akarok rámutatni, hogy a klasszikus jogászok szemében ennyit ér a másoddiploma. Egy ügyvéd, bíró vagy ügyész szemében nem vagytok igazi jogászok, hanem csak „jogtechnikusok”. Kivételek biztos vannak (mielőtt még itt valaki felhozna egy-kettőt), de a klasszikus jogászok többsége így gondolkodik.

Nem akarlak megbántani a fenti állításaimmal, de sajnos ez valahol így van.

Juda # 2006.02.21. 23:17

Kedves Sorstársaim!

Azért bátorkodtam ezt a topicot indítani, mivel én már több, mint 2 éve nem találok jogászként munkát. (Persze van állásom, de teljesen más területen-az első diplomám révén) Való igaz a megélhetés nagy úr, különösen nálunk a dél-alföldi régióban, kellő státusz és ismerettség nélkül meg pláne. Itt az tud jelöltként dolgozni, aki ingyen hajlandó, erre meg szerintem sokan-főleg akik felnőtt fejjel levelezőn végeztünk- nem nagyon vagyunk kaphatók már. Én is számolatlanul küldtem a pályázatokat: bankok, közhivatalok, biztosítók, bíróság, ügyészség, kamara stb. Kb. 5%-tól kaptam csak visszajelzést-nem pozitívat. Interneten is próbálkoztam, hiába. Belügyi Közlöny:jegyzői állás:nincs gyakorla
  • nincs állás, nincs állás--nincs gyakorlat. A kör bezárult.
Édesapán unokahúga, aki tanácsvezető bíró is átb...ott, az ígéretein kívül mást nem kaptam. Én már beletörődtem, nem görcsölök és csak abban bízok, hogy fel tudom még magam 'gyúrni', ha itt lesz az ideje.